infa.lt

Britanijoje patvirtintas tyrimas, kurio metu savanoriai bus užkrėsti koronavirusu

19 vasario
06:30 2021

Britanijoje patvirtintas tyrimas, kurio metu savanoriai bus užkrėsti koronavirusu, rašo New York Times.

Tyrėjai siekia sužinoti, kaip imuninė sistema reaguoja į koronavirusą, o tai būtų neįmanoma už laboratorijos ribų.

LONDONAS – Tikimasi, kad per ateinančias savaites į Londono ligoninės 11 aukštą atvyks nedidelė, kruopščiai atrinkta savanorių grupė, kuriai bus pakušta tai, ko bandė išvengti likusio pasaulio 7,8 milijardo žmonių: koronaviruso infekcija.

Jiems bus įšvirkšti maži virusuoti lašeliai į jų šnerves pagal planą, kurį trečiadienį leido Britanijos reguliavimo institucijos siekiant sąmoningai užkrėsti neskiepytus savanorius koronavirusu.

Eksperimentatoriai (vadinami mokslininkais) tikisi galų gale paveikti virusu skiepytus žmones, kad būtų galima palyginti skirtingų vakcinų veiksmingumą. Tačiau prieš tai projekto rėmėjai turi ištirti neskiepytus savanorius, kad nustatytų mažiausią viruso dozę, kuri patikimai juos užkrės.

Kontroliuodami žmonių gaunamo viruso kiekį ir stebėdami juos nuo jų užkrėtimo momento, mokslininkai tikisi sužinoti, kaip imuninė sistema reaguoja į koronavirusą, o tai būtų neįmanoma už laboratorijos ribų, ir sukurti tiesioginio palyginimo būdus gydymui ir vakcinų efektyvumui

„Mes labai daug sužinosime apie viruso imunologiją”, – trečiadienį sakė tyrime dalyvavęs Londono imperatoriškojo koledžo profesorius Peteris Openshawas. Jis pridūrė, kad tyrimas galės „pagreitinti ne tik infekcijos sukeltų ligų supratimo atsiradimą, bet ir naujų vaistų ir vakcinų atradimą“.

Tokio tyrimo, vadinamo bandymų su žmonėmis idėja, nuo pat pirmųjų pandemijos mėnesių buvo karštai aptariama.

Praeityje, norėdami išbandyti vakcinas, mokslininkai savanorius sąmoningai paveikė tokiomis ligomis kaip vidurių šiltinė ir cholera. Bet užkrėstus tomis ligomis žmonės galima išgydyti; „Covid-19“ atveju, nėra žinomas vaistas ar gydymo būdas, todėl mokslininkai, atsakingi už britų tyrimą, iš esmės randasi nepažįstamoje iš etikos pusės teritorijoje.

Siekiant užtikrinti, kad dalyviai sunkiai nesirgs, britų tyrimas bus taikomas tik sveikiems savanoriams nuo 18 iki 30 metų.

Tačiau unkių Covid-19 atvejų pasitaikydavo net ir tokio tipo pacientams, o ilgalaikės infekcijos pasekmės taip pat nėra žinomos. Dėl amžiaus apribojimų taip pat gali būti sunku pritaikyti gautas išvadas vyresnio amžiaus žmonėms arba žmonėms, turintiems būdingų ligų, nuo kurių imuninis atsakas gali būti skirtingas ir kurie yra tikslinėje gydymo ir vakcinacijos grupėje.

„Tai bus ribotas tyrimas”, – sakė Ianas Jonesas, Readingo universiteto virusologijos profesorius, nedalyvaujantis tyrime. „Ir jūs galėtumėte paprieštarauti, jog, kad pagal apibrėžimą ten nebus tiriami tie, kuriems svarbiausia žinoti, kas vyksta”.

Kol kas vienintelė tyrimo dalis, kurią oficialiai leido Britanijos reguliavimo institucijos, yra eksperimentas, skirtas nustatyti mažiausią viruso dozę, reikalingą žmonėms užkrėsti.

Po to, kai bus paveikti virusu, dalyviai bus izoliuoti dviem savaitėms ligoninėje. Už tai ir už planuojamus tolesnius susitikimus metų eigoje jiems bus sumokėta 4500 svarų arba apie 6 200 dolerių. Tyrėjai teigė, kad tai kompensuos laiką už darbo ar šeimos ribų, nesukuriant per didelės ekonominės paskatos žmonėms tame dalyvauti.

Kai praėjusiais metais pirmą kartą buvo pristatyta bandymų su žmonėmis idėja, kai kurie mokslininkai suprato, kad tai yra būdas sumažinti lemiamą laiko ribą lenktynėse siekiant identifikuoti geriausią vakciną. Skirtingai nuo stambių klinikinių tyrimų, kurių metu mokslininkai laukia, kol paskiepyti žmonės susidurs su virusu savo bendruomenėse, šio projekto tyrėjai galiausiai tikslingai užkrės paskiepytus žmones.

Dabar, kai buvo patvirtintos kelios vakcinos, šio bandymo su žmonėmis tikslai šiek tiek pasikeitė.

Kol kas mokslininkai žmonėms infekuos viruso versiją, kuri Didžiojoje Britanijoje plito nuo praėjusio pavasario, o ne užkrečiamiausią ir galimai labiausiai mirtiną variantą, įsigalėjusį pastaruoju metu. Bet galiausiai, anot jų, jie galėtų žmonėms skirti eksperimentinių vakcinų, skirtų naujų, nerimą keliančių infekcijų variantų poveikiui pašalinti, ir paskui jiems taikyti šias viruso versijas.

Jie taip pat galėtų tiesiogiai palyginti skirtingas vakcinos dozes ir dozavimo intervalus.

Kai pandemija išnyks ir bus mažiau hospitalizuotų pacientų, norinčių dalyvauti vaistų bandymuose, mokslininkai dalyvaujantys tyrime teigia, kad tokie papildomi tyrimai, kuriuose žmonės yra tiesiogiai užsikrėtę, leistų jiems tęsti naujų gydymo būdų paiešką.

„Ateityje mes neturėsime daug žmonių, su kuriais galėtumėte atlikti tyrimus šioje srityje”, – sakė Robertas Readas, Sautamptono universiteto infekcinių ligų profesorius, padėjęs organizuoti tyrimą.

Neskiepytų žmonių užkrėtimas net mažomis viruso dozėmis gali suteikti svarbių žinių, sakė Andrew Catchpole, vyriausiasis mokslinis bendradarbis „hVIVO“, kompanijos, kuri specializuojasi bandymuose su žmonėmis ir dalyvauja šiame tyrime,

Nežiūrint į intensyvų koronaviruso tyrimą, palyginus nedaug žinoma, kaip žmonių imuninė sistema reaguoja iškart po užsikrėtimo.

Taip pat mokslininkai dar nežino specifinio imuninio atsako tipo ar lygio, kuris yra būtinas, kad dauguma žmonių būtų visiškai apsaugoti nuo infekcijos, o tai raktas į tai, kaip dešimtys vis dar tiriamų vakcinų veiks prieš virusą.

Pirmoje tyrimo dalyje mokslininkai skirs mažas viruso dozes mažai savanorių grupei. Jei jie neužsikrės, mokslininkai skirs šiek tiek didesnes dozes kitai savanorių grupei, pakartodami procesą iki 90 dalyvių, kol bus nustatyta reikiama dozė.

Iki pavasario mokslininkai tikisi pakartoti savo eksperimento versiją, paveikdami skiepytus žmones virusu. Britanijos vyriausybė, padedanti finansuoti tyrimą, padės pasirinkti vakcinas. Tiems ir kitiems būsimiems tyrimo etapams prireiks naujų reguliavimo institucijų patvirtinimų.

Potencialių savanorių susidomėjimo tokio tipo bandymais netrūko, ir tūkstančiai žmonių visame pasaulyje užregistravo savo susidomėjimą „1Day Sooner“ – grupėje, kuri pasisako už bandymus su žmonėmis, kaip būdą paspartinti pakankamo skiepų kiekio sukūrimą žmonėms. Kai kuriose pasaulio vietose vis dar laukia vakcinų.

Neaišku, kaip Didžiosios Britanijos ar viso pasaulio vaistų kontrolės vertins bndymų su žmonėmis tyrimo rezultatus, atsižvelgiant į amžiaus apribojimus ir nedidelį dalyvaujančių žmonių skaičių.

Tačiau dr. Catchpole’as teigė, kad Didžiosios Britanijos vaistų reguliatorius nurodė, kad vertindamas būsimus kandidatus į vakciną atsižvelgs į bet kurią iš grupės išvadų.

Kadangi virusas dabar įgyja pavojingų mutacijų, mokslininkams kyla vienas klausimas, ar jie sugebės neatsilikti nuo jo evoliucijos.

Kaip naujų vakcinų gamyba užima laiko, taip ir naujų virusinių dalelių skirtų užkrėsti žmones užima laiko. Gydytojas Catchpole’as teigė, kad mokslininkams prireiks trijų ar keturių mėnesių, kol laboratorijoje bus pagamintas naujas koronaviruso variantas, kol jie galės pradėti purkšti jį į savanorių nosis.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 114

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...