infa.lt

G.Nausėda: „su moksleiviais nenuotoliniu būdu dirbantys mokytojai turi būti profilaktiškai kas savaitę testuojami”

28 sausio
06:50 2021

Koronaviruso testas

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį susitiko su švietimo, mokslo ir sporto ministre Jurgita Šiugždiniene. Susitikime aptartos švietimo aktualijos ir skubos reikalingi strateginiai sprendimai: moksleivių ugdymo spragų kompensavimo galimybės, kontaktinio ugdymo palaipsnio atnaujinimo ir artėjančių valstybinių brandos egzaminų vykdymo planai, taip pat planuojami priėmimo į aukštąsias mokyklas pokyčiai ir Nacionalinis švietimo susitarimas.

„Mokiniai yra pamirštos pandemijos aukos, kuriems per šiuos metus atsiradusios žinių spragos gali ilgai atsiliepti ateityje. Tai kelia didžiulį susirūpinimą. Šiandien viena svarbiausių Vyriausybės užduočių – sklandus ir saugus kontaktinio ugdymo atnaujinimas ir maksimaliai efektyvus vasaros išnaudojimas tam, kad būtų kompensuojamos prarastos mokinių žinios“, – akcentavo šalies vadovas.

Prezidento teigimu, siekiant užtikrinti pedagogų, grįžtančių mokyti į mokyklas, sveikatos saugumą, jie turi būti paskiepyti kartu su senjorais, vasario–kovo mėnesiais.

O iki tol su moksleiviais nenuotoliniu būdu dirbantys mokytojai valstybės lėšomis turi būti profilaktiškai kas savaitę testuojami. Ruošiantis valstybiniams brandos egzaminams galėtų būti skiepijami ir juos laikyti apsisprendę dvyliktokai.

Tarp pirmųjų, kurie pandemijai slūgstant grįš į mokyklas, pasak šalies vadovo, turėtų būti ne tik pradinukai ar darželinukai, kuriems sudėtingiau mokytis nuotoliniu būdu, bet ir abiturientai, kurių laukia valstybiniai brandos egzaminai. Prezidentas pabrėžė, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerija turi kuo greičiau išsklaidyti abiturientų, mokytojų ir tėvų nežinomybę bei pateikti visuomenei aiškų planą dėl egzaminų organizavimo.

„Mokslo metų mokyklose pabaiga šiemet negali būti mokslų pabaiga“, – sakė šalies vadovas, paraginęs ministrę ypatingą dėmesį atkreipti į neformalų papildomą ugdymą vasaros mėnesiais.

Ministrė J. Šiugždinienė Prezidentui pristatė planuojamus šių metų priėmimo į studijas pakeitimus – ketinamą didinti valstybės finansavimą vienam studentui.

Su tuo susijęs valstybės finansuojamų studijų vietų mažėjimas neabejotinai skaudžiausiai atsilieptų mažesnes pajamas turinčioms šeimoms. (Ar kam šioje valstybėje rūpi skurdžiai gyvenančios šeimos, kurias pati valstybė ir nustekeno? – infa.lt)

Pasak šalies vadovo, studijų prieinamumas visoms socialinėms grupėms yra būtina Gerovės valstybės sudedamoji dalis.

Todėl, kad šis prieinamumas būtų užtikrintas ir valstybės finansuojamų vietų skaičius nesumažėtų drastiškai, studijų kainos kėlimas, Prezidento nuomone, turi būti pagrįstas ne tik lėšų perskirstymu, bet ir papildomu finansavimu. Planuojant vietas reikia remtis ankstesnių metų stojimo tendencijomis ir duomenimis, atsižvelgti į studentų nutraukiamų sutarčių ir neužimtų studijų vietų skaičių.

„Turi baigtis planavimas, kuomet iš anksto žinoma, kad liks neišnaudotų studijų krepšelių, nes dalyje studijų programų daug metų vienam stojančiajam planuojamos 2, o kartais ir trys preliminarios studijų vietos. Taip užtikrinsime balansą tarp finansavimo valstybei reikalingų studijų sritims ir asmenims, atitinkantiems reikalavimus valstybės finansuojamai vietai gauti“, – pažymėjo Prezidentas.

Šalies vadovo teigimu, stojimo reikalavimai turėtų būti lankstesni ir socialiai jautresni – tikslinga peržiūrėti veikiančius mechanizmus, paskolų ir už studijas sumokėtos kainos kompensavimo galimybes, pasinaudoti tikslinių stipendijų instrumentu. Taip pat vertinti ne tik akademinius stojančiojo pasiekimus, bet ir asmens tinkamumą bei motyvaciją studijoms, sukauptas neformalias kompetencijas.

Susitikime šalies vadovas paragino ministrę neatidėlioti Nacionalinio švietimo susitarimo, kuris numatytas Vyriausybės programoje, įgyvendinimo. Susitarimas galėtų išspręsti įsisenėjusias švietimo problemas ir kiekvienam Lietuvos vaikui užtikrinti vienodas galimybes siekti geriausio išsilavinimo. Prezidento nuomone, jame turėtų atsispindėti ambicingesnis, nei šiuo numatytas, MTEP finansavimas – 2030 m. jis turėtų siekti 3 proc. BVP.

Ministrė Prezidentą patikino, kad šalies vadovo inicijuotiems „Lygaus starto“ Švietimo įstatymo pokyčiams – vaikų iš socialinę riziką patiriančių šeimų įtraukimui į ikimokyklinį ugdymą bei pasirengimui visuotiniam ikimokykliniam ugdymui – ruošiamasi jau dabar. Šalies vadovas atkreipė dėmesį, kad planas turi būti rengiamas bendradarbiaujant su suinteresuotomis šalimis ir būti pagrįstas finansavimu.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 83

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Bevardis    -  2021-01-28, 09:41

    Kur logika? Mokytojas kas savaitę testuojamas, o ateinantys pas jį mokiniai ne? Tai gal ir mokinius reikia kas savaitę testuoti, nes nežinia kuris iš jų gali užnešti virusą į klasę.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....