infa.lt

Pasirodė pirmoji naršyklė su standartiniu visiškai decentralizuoto interneto palaikymu

25 sausio
06:40 2021

Internetas

Nauja „Brave“ naršyklės versija, sukurta vertinantiems žiniatinklio privatumą, palaiko IPFS paskirstytosios failų sistemos protokolą. Šio protokolo dėka vartotojai gali būti ramūs dėl turinio blokavimo ir tuo pačiu greičiau įkelti svetaines. Žinoma, būtina, kad reikalingi resursai taip pat palaikytų šią technologiją.

Kūrėjų teigimu, įprasto naudojimo atvejais „Brave“ veikia net tris kartus greičiau nei populiariausia mūsų laikų naršyklė – „Google Chrome“. Be to, ji naudoja iki trečdalio mažiau operatyvinės atminties (RAM), taip pat apkarpo reklamas ir visus vartotojų sekimo kelius.

Todėl mobiliųjų įrenginių srautas ir baterijos veikimo laikas yra taupomi. Dabar, pasak „The Verge“, į šią naršyklę įtraukė dar vieną svarbią tinklo ateities technologiją.

Paskirstytąją failų sistemą (IPFS) galima vadinti „torrentų svetainės protokolu“. Tiesą sakant, jos naudojimas neapsiriboja vien tinklalapiais. IPFS leidžia jums sukurti decentralizuotą saugyklą bet kokiam turiniui: tekstui, garsui, vaizdo įrašui, dokumentams ir visų kitų tipų failams.

Jo pagrindu lengva sukurti srautinio perdavimo paslaugas, interneto portalus ir vietinius išteklius, taip pat socialinius tinklus ir pranešimų siuntimo paslaugas. Ir nereikia jokių centrinių mazgų – serverių.

Esamos technologijos, kuriomis grindžiamas Pasaulinis internetas, – DNS, HTTP – tuo pačiu metu laikomos pažeidžiamiausiomis jos vietomis. Beveik visada ilgas svetainės užsikrovimas siejama ne tiek su prieigos prie tinklo greičiu, kiek su keliomis probleminėmis nuorodomis į nutolusius resursus.

Atsižvelgiant į protokolo pobūdį, jei viena iš jų veda į būtiną serverį, kurio našumas ar pralaidumas yra nepakankamas, tai atitolins likusio puslapio turinio įkėlimą.

Naudojant IPFS, duomenys saugomi paskirstytuoju būdu: kiekvienas tinklo dalyvis taip pat veikia kaip mazgas. Norimų duomenų saugojimo vieta yra saugoma kaip kešo-suma ir jos paieškai reikia tiek pat laiko kaip įprastai DNS užklausai. Tačiau turinys įkeliamas daug greičiau, nes naršyklei nereikia visko atsisiųsti iš vieno serverio: ji gauna duomenis iš daugelio kompiuterių nepriklausomai.

Potencialiai „InterPlanetary File System“ gali radikaliai pakeisti visą internetą, paverčiant jį patikimesniu, saugesniu ir daug greitesniu. Projektas sulaukia daugybės šalininkų ir IT specialistų, kūrėjų ir pramonės entuziastų.

Interneto jungčių schema

Žinoma, visi IPFS privalumai atsiskleidžia tik tuo atveju, jei reikalingi ištekliai palaiko šį protokolą. Tokių svetainių vis dar yra nedaug, tačiau jų skaičius nuolat auga. Naršyklės „Brave“ komanda yra viena iš pagrindinių „InterPlanetary File System“ projekto dalyvių. Pridėdama į savo produktą jo palaikymą, jie žengė didelį žingsnį link šio protokolo populiarinimo.

Naršyklė „Brave“ pasirodė 2016 m. Ir nuo tada palaipsniui didina savo auditoriją. Ji pagrįstas „Chromium“ varikliu, jos pradinis kodas yra atviras, o pati programa platinama nemokamai. Projekto verslo modelis yra įdomus: vartotojai patys pasirenka, kokią reklamą nori pamatyti, ir už jos peržiūrėjimą gali gauti atlygį. Premija siekia iki 70% sumos, kurią reklamuotojai moka „Brave“. O naudotojai, savo ruožtu, gali išleisti uždirbtus pinigus apdovanodami savo mėgstamas svetaines.

Šis modelis leidžia pasiekti kelis tikslus vienu metu. Pirmiausia gauti lėšų projektui paremti. Antra, skatinti naudotojus likti kartu su „Brave“ ir, trečia, apdovanoti svetaines, kurios nepiktnaudžiauja skelbimais ir kuria tikrai įdomų turinį. Tačiau, daugelis mano, kad šis būdas yra tikras apiplėšimas – juk naršyklė blokuoja didžiąją dalį skelbimų tinklalapiuose, o pati nuo to uždirba.

Kita vertus, naudotojui šis kelias gali atrodyti teisingesnis. „Brave“ blokuoja tik skelbimus, kurie stebi ir renka duomenis apie svetainės lankytojus. Likę baneriai ar tekstas lieka nepažeisti. Naršyklėje įdėti skelbimai rodomi naujo skirtuko ekrane arba pranešimų srityje, tai yra, jie neuždengia puslapio turinio.

Be to, naudotojas turi visišką pasirinkimo laisvę: kuriuos skelbimus pamatyti ir ar apskritai juos matyti. Galiausiai „Brave“ komanda teigia, kad naršyklė nerenka jokių duomenų apie savo klientus ir iki šiol nė vienas auditas to neužginčijo.

„Brave“, šiuo metu turinti 24 milijonus aktyvių vartotojų kas mėnesį, buvo ankstyvoji IPFS rėmėja, dirbanti pagal standartą nuo 2018 m. Tačiau šiandien išleisdami „Brave“ naršyklės 1.19 versiją, „Brave“ naudotojai galės tiesiogiai prieiti prie IPFS turinio, pasirinkę URI. prasidedančius „ipfs“: //. Jie taip pat gali pasirinkti įdiegti „visą IPFS mazgą vienu paspaudimu“, todėl jų naršyklė tampa mazgu „peer-to-peer“ tinkle.

Šios pastangos padaryti žiniatinklio turinį atsparesnį ir mažiau varžomą vyksta tuo metu, kai socialinės žiniasklaidos platformų savininkai ima rinktis, koks turinys turėtų likti internete. Po Sausio 6-osios Kapitolijaus riaušių prezidentas D.Trampas buvo nutildytas tiek „Facebook“, tiek „Twitter“ tinkluose, po to „Parler“ socialinio tinklo programa buvo ištraukta iš „Google“ ir „Apple“ programų parduotuvių, o „Amazon“ atšaukė savo centralizuotas interneto paslaugas iki tol teiktas Parler. IPFS įgalintas decentralizuotas internetas iš apsunkintų šios rūšies kontrolę ateityje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 343

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...