infa.lt

2021-ųjų organų donoras – kaip ir paskiepytas, jau persirgęs COVID-19

10 sausio
07:10 2021

Sausio 6 d. Klaipėdos jūrininkų ligoninėje buvo registruotas išskirtinis organų donoras. Tai buvo pirmasis donoras 2021-aisiais, sukėlęs ypač daug klausimų medicinos ekspertams, nes vos prieš mėnesį buvo persirgęs šalį sukausčiusiu COVID-19 virusu.

„Tai – išskirtinis atvejis visoje organų donorystės istorijoje. Medikams teko priimti ypač gerai įvertintą sprendimą, nes organų donoras dar visai neseniai sirgo koronaviruso infekcija (COVID-19). Tai situacija, kuri nėra aprašyta jokiuose vadovėliuose, praktikoje iki šiol taip pat nepasitaikė.

Visgi, įvertinus situaciją ir galimybę išgelbėti gyvybes bei atlikus visus privalomus tyrimus, transplantacijai buvo panaudoti abu donoro inkstai“, – apie neelinį donorą pasakoja Nacionalinio transplantacijos biuro prie SAM direktorius Artūras Bagotyrius.

Vertinant inkstų transplantacijos galimybes, medikai turi kiek daugiau laiko prieš atliekant organų perkėlimo operaciją. Dėl to, ši situacija buvo sprendžiama visų geriausių Lietuvos medicinos ekspertų. Po ilgų diskusijų, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų chirurgai nusprendė panaudoti atsiradusius inkstus ir transplantuoti jų laukiantiems recipientams.

Taip pat organus priėmę recipientai buvo supažindinti su padėtimi ir sutiko gauti neeilinę, tačiau itin svarbią dovaną. Vakar, sausio 7 d., atlikus visus tyrimus ir užtikrinus maksimalų recipientų saugumą, organai buvo pervežti iš Klaipėdos į Kauną bei transplantuoti.

Pandemijos metu, organų donorystė nesustoja funkcionuoti, o naujasis organų donoro atvejis įrodo, kad liga netampa kliūtimi gelbėti kitų žmonių gyvybes. Be jokios abejonės, geriausi srities medikai kiekvieną atvejį vertina atskirai ir sprendžia, ar organai gali būti tinkami recipientams.

Nepaisant to, didžiausią vaidmenį šiame procese atlieka patys organų donorai ir jų artimieji, kurie netekties valandą atlieka kilnų poelgį ir duoda sutikimą panaudoti artimojo organus donorystei.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 119

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...