infa.lt

Brexit tapo realybe: Britanija galutinai pasitraukė iš ES

02 sausio
14:18 2021

Brexit series for FT.

Likus valandai iki Naujųjų metų, 23:00 GMT (0.1:00 valandą Lietuvos laiku), JK oficialiai paliko Europos Sąjungą, pasibaigus pereinamajam laikotarpiui ir įsigaliojus naujoms Londono ir Briuselio ekonominių santykių taisyklėms, praneša BBC.

Pirmosios sienos kirtimo valandos pagal naująsias taisykles prabėgo gana ramiai, o sunkvežimiai be problemų praėjo muitinės patikrinimus Doveryje ir Dubline.

„Viskas vyksta gerai, viskas veikia lygiai taip pat, kaip ir iki 23:00 [gruodžio 31 d.]. Labai, labai ramu, sunkvežimių nedaug, kaip ir tikėjomės”, – sakė Johnas Keefe’as, „Eurotunnel“ atstovas.

Jungtinė Karalystė oficialiai išstojo iš ES 2020 m. sausio 31 d., praėjus trejiems su puse metų po „Brexit“ referendumo. Tačiau 11 mėnesių viskas vyko taip pat, kaip anksčiau, kol buvo vedamos derybos dėl būsimų ekonominių santykių. Susitarimas buvo pasiektas paskutinę minutę, Kalėdų išvakarėse, gruodžio 24 d. Didžiosios Britanijos parlamentas balsavo už jo patvirtinimą po penkių dienų.

Pagal naująsias taisykles Didžiosios Britanijos gamintojai vis tik turės galimybę be muitų patekti į Europos vidaus rinką, tačiau dabar jie turės pateikti papildomus muitinės dokumentus pasienyje.

Nėra visiškai aišku, kokie bus santykiai tarp ES ir Didžiosios Britanijos bankų ir finansinių paslaugų sektoriaus, iš kurių gaunamos pajamos sudaro liūto dalį šalies biudžeto.

Jungtinei Karalystei taip pat pavyko susitarti su Ispanija, kad jos siena su Gibraltaru išliks atvira, nors ji vis tiek turės būti oficialiai įvesta patvirtinant tai bendru susitarimu su ES, kaip priminė Gibraltaro vyriausiasis ministras Fabianas Picardo.

Borisas Johnsonas, suvaidinęs vieną svarbiausių vaidmenų išstojimo iš Europos Sąjungos kampanijoje ir tapęs ministru pirmininku, kuris įgyvendino šį išėjimą, sakė, kad dabar šalis gavo „laisvę verstis verslu kitaip ir, galbūt, geriau nei mūsų draugai iš ES “.

Tačiau, savo pozicijos nepakeitė ir „Brexit“ priešininkai. Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon, pasinaudojusi „Brexit“, norėdama surengti antrąjį nepriklausomybės referendumą, parašė Twitteryje: „Europa, Škotija netrukus grįš! Neišjunk šviesos“.

Airijos užsienio reikalų ministras Simonas Cowney sakė, kad „švęsti nėra ko“, Jungtinės Karalystės ir Airijos santykiai dabar bus kitokie, tačiau „linkime jiems gero“.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, nors ir teigė, kad Didžioji Britanija „išlieka drauge ir sąjungininke“, pridūrė, kad sprendimą palikti Europą lėmė „Europos negalia [euro zonos krizė ir pabėgėlių antplūdis], melas ir melagingi pažadai“.

Pagrindiniai pasikeitimai

  • Laisvas žmonių judėjimas tarp Jungtinės Karalystės ir ES šalių buvo sustabdytas. Imigracija į Didžiąją Britaniją bus vykdoma taikant taškų sistemą, kaip ir kitose pasaulio šalyse.
  • Bet kuris Didžiosios Britanijos pilietis, norintis praleisti daugiau nei 90 dienų iš 180 galimų ES, turės gauti vizą.
  • Neapmuitintų prekių parduotuvės grįš į oro uostus, uostus ir traukinių stotis. Iš ES grįžęs Didžiosios Britanijos pilietis be muito galės atsivežti 42 litrus alaus, 18 litrų vyno, 4 litrus stipriųjų gėrimų ir 200 cigarečių.
  • Didžiosios Britanijos policija prarado automatinę prieigą prie Europos duomenų bazės apie žmones, kurie padarė nusikaltimus ir yra ieškomų asmenų sąraše.
  • Anglijos, Škotijos ir Velso gyventojai bei įmonės, vykdydami prekybos sandorius su ES šalimis, turės užpildyti papildomas formas ir dokumentus.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 252

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Dabar į pasaulį žvelgiama per išangę, ne per akį...

Tai jei derėsis dėl skolų grąžinimo - Europoje turėsim dar vieną Ameriką, nes ukrainiečiai turės...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...