infa.lt

Kaip virusas-mutantas Britanijoje surengė Brexit apokalipsės repeticiją

24 gruodžio
11:44 2020
Londono prekybo scentras - gruodžio 22 d.

EPA

Britanija ruošėsi maisto tiekimo sutrikimams dėl „Brexit“, tačiau bėda prisėlino netikėtinai ir anksčiau laiko, praneša BBC. Koronaviruso mutacija atkirto salą nuo žemyninės Europos likus dviem savaitėms iki barjerų ties ES sienomis sugrįžimo Naujųjų metų išvakarėse.

Prieš Kalėdas krizė virto chaosu keliuose ir reidais į parduotuves. Ji tapo idealios Naujųjų metų audros generaline repeticija, grasinančia pakenkti Britanijos gerovei ir atimti jos vietą stambiausių pasaulio ekonomikų penketuke.

Jau po savaitės prie viruso-mutanto, atšauktų Kalėdų, nutrauktų atostogų, izoliacijos nuo 40 šalių, lockdown keliuose regionuose ir sutrikimų kai kuriuose uostuose gresia prisidėti naujos problemos: visuotinis blokavimas (lockdown), teatų ir medicininės įrangos trūkumas, visos prekybos šviežiais produktais ir tiekimo sutrikimai dėl muitų sienos atkūrimo su Europos Sąjunga – artimiausia ir didžiausia prekybos partnere.

Dar praėjusį trečiadienį Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas išjuokė opozicijos lyderį parlamente, dėl raginimų atšaukti Kalėdas, ir pakartojo, kad pirmą kartą pandemijos metu britams bus leidžiama ištisas penkias dienas susirinkti į dideles kompanijas, atvykti iš visur į svečius, linksmintis ir švęsti.

O jau šeštadienį, kai visi jau buvo nusipirkę bilietus, maisto ir dovanų, Johnsonas pribloškė tautą: Kalėdos vis tik atšaukiamos, nes virusas mutavo ir plinta didžiuliu greičiu. Londone ir jo apylinkėse nedelsiant įvedamas griežtas karantinas.

Pasaulis į šią žinia sureagavo blokuodamas oro susisiekimą, o Prancūzija 48 valandoms užblokavo pagrindinį prekybos kelią į žemyną – per Lamanšą į Kalė. Tūkstančiai kriovininių vilkikų iškart užblokavo Anglijos kelius susigrūdę prie vartų į Europą – keltų perkėlos iš Doverio ir tunelį iš netoliese esančio Folkestono.

Gyventojai, ir taip jau nusiminę dėl Kalėdų atšaukimo ir naujo blokavimo, išsirikiavo eilėse į prekybos centrus. Ir štai kodėl.

Reikalas tame, kad Didžioji Britanija tik pusiau savarankiškai apsirūpina maistu. Likusią dalį importuoja – daugiausiai iš Europos Sąjungos. Vidutiniškai apie 70% viso maisto importo per metus yra iš ES.

Žiemą priklausomybė yra daug didesnė, nes beveik visi švieži vaisiai ir daržovės sunkvežimiais atvežami iš žemyno. Tais, kurie įstrigo M20 kelyje. Mėsos ir pieno produktų importas į JK beveik 100 proc. vyksta iš ES.

„Parduotuvėse yra pakankamai atsargų Kalėdoms, ir tai padės išvengti problemų dabar“, – ramino tautiečius Didžiosios Britanijos mažmeninės prekybos asociacijos direktorius Andrew Opie. Tačiau problema gali iškilti iškart po Kalėdų ir pirmiausiai ji susijusi su šviežiu maistu – salotomis, daržovėmis ir vaisiais“, – sakė jis BBC.

Kiekvieną dieną Lamanšo sąsiauriu į abi puses juda iki 10 tūkst. vilkikų – tai yra pagrindinis JK prekybos kelias. Nors Prancūzija uždarė tik įvažiavimą iš Anglijos, o priešinga kryptimi judėjimas tęsiasi, norinčių gabenti krovinius iš žemyno į naujo užkrato salą tiek transporto kompanijų tiek vilkikų vairuotojų tarpe, nėra tiek jau daug.

Jie bijo grįždami įstrigti milžiniškoje spūstyje, prarasti brangų laiką ir pinigus, ir laiku negrįžti namo iki Kalėdų. Netgi po sienos atidarymo trečiadienį vairuotojai turės atlikti koronaviruso testą ir melstis, kad jis būtų neigiamas.

Tūkstančiai transporto priemonių, kurios sukaupė prastovos metu, iš karto nepateks į pietinę pakrantę, tai užtruks kelias dienas. Todėl, vargu ar dabartinė krizė išsisklaidys iki Naujųjų metų, o tai reiškia, kad ji lengvai pereis į kitus, jau susijusius su „Brexit“, metus.

„Brexit“ repeticija

Iki paskutinių Britanijos ryšių su ES nutraukimo liko savaitė, ir niekas nežino, kokiomis sąlygomis ji gyvens ir prekiaus su pagrindine partnere po 40 bendro gyvenimo metų. Ir net tuomet, jei tai sužinos prieš dvyliktą Big Beno smūgį Naujųjų metų išvakarėse, nebeliks laiko suvirškinti naujų taisyklių ir joms pasiruošti.

Todėl įmonės, parduotuvės ir piliečiai ėmė ruoštis blogiausiam ir užsipirkti ateičiai. O tai tik sustiprino problemą, nes prieškalėdinis sezonas jau ir taip yra pats karščiausias prekybos laikas. O čia dar karantinas, pirkinių internetu jūra, siuntų pristatymas.

Todėl logistika pradėjo traškėti per siūles dar prieš viruso mutacijai uždarant sienas. Sutrikimai uostuose tęsėsi visą gruodį, o prekybininkai ne kartą perspėjo, kad tuo viskas nesibaigs.

Iki 2016 m. referendumo dėl Brexit JK buvo penkta pagal dydį ekonomika pasaulyje po JAV, Kinijos, Japonijos ir Vokietijos. Kitais metais, pasak TVF, ji praleis į priekį Prancūziją ir pasidalins 6-7 vietas su Indija.

„Brexit“ vairininkas Borisas Johnsonas žada, kad viskas ne tik bus gerai, bet ir virs triumfu, nors ir ne iš karto. „Taip, pradžioje galime susidurti su sunkumais, tačiau mūsų šalis yra pasmerkta klestėjimui, kad ir kas benutiktų. Tiesiog pažvelkite į puikias galimybes, kurios atsivers prieš mus 2021 m.”, – praėjusią savaitę sakė jis.

Praėjus porai dienų po šios kalbos, ryšių inžinierių, laipiojančių ant telegrafo stulpų, fone Johnsonas turėjo tautai aiškinti, kad Kalėdos atšauktos. Ir dar po dienos – kad sienos su Prancūzija uždarymas nėra problema.

Pirmadienį jis teigė, kad kamštyje užstrigę tik 174 vilkikai, kad Doveris sudaro tik apie 20% visos prekybos logistikos ir kad jis puikiai pasikalbėjo telefonu su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu, todėl siena atsivers per sekančias kelias valandas.

Iš tiesų per Doverį keltais vyksta 20% prekybos, tačiau dar beveik 30% vyksta tais pačiais vilkikais už10 km nuo Doverio esančiu tuneliu, apie kurį premjeras nutylėjo. Kalbant apie spūstį, tuo metu, kai Johnsonas apie tai kalbėjo, Kento policija pranešė ne apie 170, bet apie 500 sunkvežimių. Iki ryto vilkikų armada patrigubėjo iki 1500.

Kai tik žinia apie krovinių apokalipsę pasirodė naujienų kanaluose, britai, bijodami trūkumo, užgriuvo parduotuves.

Dėl panikos labai išaugo būtiniausių prekių paklausa, o tai pridarė problemų prekybos centrams ir kitoms parduotuvėms. Mat jų kalėdinės atsargos perpildytuose sandėliuose buvo skirtos šeimos vaišėms ir dovanų mainams. O įvyko virusinė blokada ir izoliacija iš Europos šalių pusės, tiekiančių pomidorus, apelsinus, alyvuoges, taip pat žuvį ir bulves žuvies traškučiams.

Prieškalėdinė krizė su viruso mutacija ir sienų uždarymu leido Britanijai paragauti atsiskyrėlės gyvenimo, ir dabar jai bus lengviau priimti pagrįstus sprendimus kituose pagrindinio istorinio projekto – skyrybų su Europos Sąjungoje – etapuose.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 146

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...