infa.lt

Į Tarptautinę kosminę stotį startavo SpaceX krovininis erdvėlaivis Cargo Dragon

07 gruodžio
08:18 2020

AFP

JAV bendrovės „SpaceX“ erdvėlaivis „Cargo Dragon“ sekmadienį sėkmingai startavo į Tarptautinę kosminę stotį, pranešė NASA.

Krovininio erdvėlaivio paleidimas buvo atliktas naudojant „SpaceX“ sunkiąją raketą-nešėją „Falcon 9“, kuri pakilo 11:17 val. JAV rytinės pakrantės laiku (18:17 Lietuvos laiku) iš paleidimo komplekso „Launch Complex 39A“, esančio Floridoje Kanaveralio kyšulyje.

Tai yra pirmasis modifikuoto krovininio erdvėlaivio „Cargo Dragon 2“ skrydis, gebančio pristatyti 20% daugiau krovinių į TKS, taip pat gali autonomiškai prisišvartuoti stotyje, nesinaudodamas mechanine TKS manipuliatoriaus ranka. Paleidimas organizuojamas pagal antrąją NASA ir „SpaceX“ sutarties dėl tiekimo stočiai, dalį.

Erdvėlaivis turi pristatyti į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) daugiau nei dvi tonas maisto, taip pat įrangą ir medžiagas, kad stoties įgula galėtų atlikti iki 250 mokslinių eksperimentų. Prisijungęs prie stoties jis išliks apie mėnesį.

Pirmoji pakopa etapas, kuri jau tris kartus buvo naudojama paleidimui, praėjus 8 minutėms 38 sekundėms po starto, kontroliuojamai nusileido Atlanto vandenyne, 623 km nuo kosmodromo, ant plūduriuojančios platformos-drono „Of Course I Still Love You“.

„Cargo Dragon“ šiuo metu yra vienintelis TKS tiekimo erdvėlaivis, galintis grąžinti krovinius į Žemę.

„Sunkvežimio“ prisijungimas prie TKS numatytas gruodžio 7 d. „Cargo Dragon“ išbus TKS apie mėnesį. Pirmą kartą prie TKS tuo pačiu metu bus prijungti du amerikiečių krovininiai laivai.

Po to laivas bus išvestas iš orbitos, ir jo nusileidimo kapsulė nusileis Atlante. Erdvėlaivis atgabens iš TKS įgulos orbitoje atliktų eksperimentų, kurių bendras svoris viršija 2,3 tonos, rezultatus.

Šiuo metu TKS gyvena „Roskosmos“ kosmonautai Sergejus Ryžikovas ir Sergejus Kudas-Sverčkovas, NASA astronautai Kathleen Rubins (Ketlin Rubins), Michael. Hopkins (Maiklas Hopkinsas), Viktoras Gloveris ir Shannon Walker, o taip pat Japonijos kosminių tyrimų agentūros JAXA astronautass Soichi Noguchi.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 71

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Dabar į pasaulį žvelgiama per išangę, ne per akį...

Tai jei derėsis dėl skolų grąžinimo - Europoje turėsim dar vieną Ameriką, nes ukrainiečiai turės...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...