infa.lt

JAV oficialiai pasitraukė iš „Atviro dangaus” sutarties

23 lapkričio
07:00 2020

Pasitraukus iš „Atviro dangaus“ sutarties, JAV dabar bus „saugesnė“, – pareiškė JAV valstybės sekretorius Mike Pompeo.

Jungtinių Valstijų pasitraukimo iš Atviro dangaus sutarties sprendimas įsigaliojo lapkričio 22 d. Apie tai pranešė JAV valstybės departamento spaudos tarnyba.

Žinyba priminė, kad Jungtinės Valstijos apie savo sprendimą pasitraukti iš sutarties pranešė šios sutarties šalims signatarėms gegužės 22 dieną.

„Po šešių mėnesių JAV pasitraukimas įsigaliojo […] ir JAV nebėra Atviro dangaus sutarties valstybė“, – sakoma pranešime.

JAV valstybės sekretorius Mike’as Pompeo socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė, kad tai dabar padarys Ameriką „saugesnę, kadangi Rusija ir toliau nesilaiko savo įsipareigojimų“.

Atviro dangaus“ sutartis buvo pasirašyta 1992 m. Helsinkyje. Tai leido pasirašiusioms šalims vykdyti neginkluotus stebėjimo skrydžius virš viena kitos teritorijų.

Gegužės 21 dieną JAV prezidentas Donaldas Trampas (Donald Trump) pareiškė, kad po šešių mėnesių JAV pasitrauks iš Atviro dangaus sutarties dėl to, kad Rusija ją nuolat pažeidinėja.

Pasak Pompeo, Rusija susitarimą pavertė „bauginimo ir grasinimų įrankiu“. Visų pirma, Maskva neleido stebėti sienos su Gruzija ir vykdyti skrydžių virš Kaliningrado srities, kur, remiantis daugeliu pranešimų, yra dislokuojamos naujos raketos su branduolinėmis galvutėmis.

Rusijos Federacijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas pareiškė, kad Maskvoje juokiamasi iš JAV argumentų, kuriais ši šalis pateisina pasitraukimą iš Atviro dangaus sutarties. Jis teigė, kad šiuo metu sudaryti naują sutartį perspektyvos nėra.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 61

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....