infa.lt

Mobilioji programėlė ,,Neužkibk, o užsidirbk“ padės kovoje su prekyba žmonėmis

11 lapkričio
11:30 2020

Neužkibk Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) kartu su Nacionaline švietimo agentūra (NŠA) parengė mobiliąją programėlę mokykloms pavadinimu ,,Neužkibk, o užsidirbk“ („NOU“), skirtą prekybos žmonėmis prevencijai. Programėlė nemokamai jau prieinama ,,Google Play“ ir ,,Apple Store“.

Viena iš turinio idėjos autorių, Vilniaus universiteto doc. dr. Neringa Grigutytė sako, kad programėlė gali būti naudojama ne tik mokyklose. „Tai prekybos žmonėmis prevencijai skirta informacinio pobūdžio priemonė, sukurta mokytojams ir mokiniams, bet taip pat gali būti naudojama ir švietimo pagalbos specialistų, dirbančių prekybos žmonėmis prevencijos srityje“, – sako N. Grigutytė.

Mobilioji programėlė mokyklose gali būti naudojama edukacijai arba kaip viena iš pagalbinių priemonių prevencinėse prekybos žmonėmis programose, pavyzdžiui, skiriant mokiniams užduočių, susijusių su „NOU“.

Mobilioji aplikacija yra sudaryta iš 3 dalių: simuliacinio žaidimo, svarbių pagalbos kontaktų ir prevencinės informacijos paauglių ir jaunuolių švietimui.

Simuliacinis žaidimas mokiniams nuo 14 metų – žaisdami darbo paiešką simuliuojantį žaidimą paaugliai bei jaunuoliai gali įvertinti savo galimybes saugiai užsidirbti. Programėlė pateikia kiekvieno pasirinkimo riziką „užkibti ant kabliuko“, suteikia patarimus. Žaidimas ,,Neužkibk, o užsidirbk“ sukurtas remiantis realiomis situacijomis, kaip dažniausiai patenkama į prekybos žmonėmis pinkles ir yra skirtas įgalinti vartotojus atpažinti galimus pavojus ir slypinčias rizikas.

Pateikiami pagalbos šaltiniai:  Lietuvoje ir užsienyje veikiančių institucijų, įstaigų ir organizacijų kontaktai, kuriais remiantis nukentėjusieji nuo prekybos žmonėmis gali rasti pagalbą ir sužinoti, kur kreiptis, patekus į prekybos žmonėmis pinkles.

Pateikiama prevencinė informacija paauglių ir jaunuolių švietimui apie prekybos žmonėmis reiškinį, apimanti tokias temas kaip prekybos žmonėmis samprata, rizikos faktoriai, pavojai ir būdai jų išvengti, reagavimas ir pagalba bei kiti metodinės informacijos šaltiniai.
,,NOU“ nemokamai yra prieinama internetinėse parduotuvės „Google Play“  ir „Apple Store“.

Kasmet Europoje nuo prekybos žmonėmis nukenčia apie 120 tūkst. asmenų. Europoje 1 iš 4 nukentėjusiųjų nuo prekybos žmonėmis yra jaunesnis nei 18 m.

Programėlė sukurta įgyvendinant Kovos su prekyba žmonėmis 2020–2022 metų veiksmų planą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 56

Žymos:
nou

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...