infa.lt

Vyriausybė blokuoja Baltarusijos informacinių technologijų įmonių perkėlimą į Lietuvą

05 lapkričio
17:22 2020
Kvantinis kompiuteris

youtube stop kadras

Simonas Gentvilas, Seimo narys (liberalas)

Rugpjūčio pabaigoje VšĮ „Investuok Lietuvoje“ ir „Infobalt“ asociacija paskelbė apie 60 Baltarusijos įmonių planus persikelti su 4000 darbuotojų į Lietuvą. 2 mėnesiai nuo galimybės įvardijimo Lietuva jau pralaimi konkurenciją Lenkijai. Pagrindinis trukdis – neįveikiami barjerai trečiųjų šalių (Baltarusijos) įmonėms atsidaryti sąskaitas Lietuvoje.

Po pateikimo pritarę Seimo nario Simono Gentvilo inicijuotiems keturių įstatymų pakeitimams, kuriais siūloma sudaryti sąlygas Lietuvoje kurtis ir investuoti iš Baltarusijos bėgančioms verslo įmonėms, šiandien parlamentarai neturėjo galimybės grįžti prie jų svarstymo. Nueinanti valdančioji dauguma, anksčiau pamėginusi šiuos įstatymų pakeitimus nustumti į šoną alternatyviu Ekonomikos ir inovacijų ministerijos teikiamu įstatymų pakeitimų paketu, šį kartą nusprendė jų apskritai neįtraukti į darbotvarkę.

Tai reiškia, kad keliasdešimt investuotojų iš Baltarusijos dar ilgai negalės persikelti į Lietuvą, čia mokėti mokesčius ir kurti naujas darbo vietas. Tuo tarpu kaimyninės šalys, tokios kaip Lenkija, dar rugsėjį sugebėjo sukurti specialią vyriausybinę programą, pagal kurią į šalį jau atvyko dirbti apie 800 informacinių technologijų specialistų, o dar kelios dešimtys investuotojų jau tiesiogiai konsultuojasi dėl persikėlimo.

„Ši situacija parodė tikrąjį valdančiųjų moralinį veidą: jei idėja ne jų, jie atmeta ją nepaisydami valstybės ir jos žmonių interesų. O tai reiškia, kad Lietuva praranda ne tik investicijas, naujas darbo vietas, bet informacinių technologijų centro Europoje įvaizdį, nes nueinanti valdžia daro viską, kad tiesiog blokuotų tokį proveržį“, – sako Seimo narys liberalas S. Gentvilas.

TRUMPA 4 ĮSTATYMŲ PROJEKTŲ PATEIKIMO EIGA IR CHRONOLOGIJA:

https://www.lrs.lt/sip/portal.show?p_r=35727&p_k=1&p_a=sale_klaus_detaliau&p_kl_stad_id=-79942:

Rugsėjo 19 d. S. Gentvilas ir 6 opozicijos parlamentarai įregistruoja 4 įstatymų pakeitimų projektus Seime.

Rugsėjo 22 d. surinkus 47 Seimo narių parašus, 4 įstatymų pakeitimų projektai privaloma tvarka įtraukiami į Seimo plenarinio posėdžio darbotvarkę. Tačiau Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariui Valiui Ąžuolui paprašius, klausimas išbraukimas iš darbotvarkės.

Rugsėjo 29 d. S. Gentvilo siūlymu įstatymų pakeitimai vėl įtraukiami į Seimo darbotvarkę ir pateikiami. Tačiau V. Ąžuolas paprašo Vyriausybės išvados, kuri pagal Seimo statutą turi būti pateikta per 4 savaites (bet iki šiol, praėjus 5 savaitėms, nepateikta).

Spalio 13 d. Vyriausybės vardu ekonomikos ir inovacijų viceministras Marius Skuodis pateikia įstatymų paketą, kuris yra visiškai identiškas tam, kurį prieš tai paruošė ir pateikė S. Gentvilas (skiriasi 2 žodžiai!)

Lapkričio 5 d. Liberalų sąjūdžio frakcija iš anksto informuoja ir įtraukia į „opozicinę“ darbotvarkę S. Gentvilo paruoštą įstatymų pakeitimų projektą svarstymui. Tačiau jie išbraukiami, motyvas – nėra Vyriausybės išvados.

Lapkričio 5 d. Vyriausybės valandoje S. Gentvilas paklausia ekonomikos ir inovacijų ministro Rimanto Sinkevičiaus, kodėl Lietuva vis dar nepritraukia Baltarusijos įmonių. Ministras atsako: pagrindinė problema – įmonių sąskaitų atidarymas.

P. S. Vyriausybė šių metų pabaigoje priimtais sprendimais dėl komandiruotpinigių neproporcingo indeksavimo jau išstūmė nemažą dalį Lietuvos logistikos įmonių į Lenkiją. Akivaizdu, kad šiandieninės daugumos delsimas užkerta kelią Baltarusijos įmonėms ateiti į Lietuvą ir nukreipia jas į Lenkiją.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 127

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...