infa.lt

JAV įvedė sankcijas prieš Honkongo vadovę ir dešimtį valdininkų už antidemokratinę politiką

08 rugpjūčio
14:55 2020

Carrie Lam, Honkongo administracijos vadovė

Penktadienį JAV įvedė sankcijas prieš Honkongo administracijos vadovę Carrie Lam už jos vaidmenį slopinant piliečių politines laisves, pranešė CNN.

Tokie veiksmai, nukreipti prieš Lam ir dar dešimtį kitų aukštų regiono valdininkų, greičiausiai sukels reikšmingą įtampos eskalaciją tarp Vašingtono ir Pekino, teigia ekspertai.

Kaip primena leidinys, anksčiau Lam pasisakė už prieštaringai vertinamą ir visaapimantį nacionalinio saugumo įstatymą. Anot jos, „teisėti, konstituciniai ir subalansuoti“ įstatymai yra „svarbus žingsnis siekiant nutraukti chaosą ir žiaurumus“, kurie pastaraisiais mėnesiais apėmė Honkongą.

JAV iždo departamentas oficialiame pranešime nurodo, kad 11 asmenų, įtrauktų į sankcijų sąrašą, „vykdė politiką, kuria tiesiogiai siekiama apriboti žodžio ir susirinkimų laisvę, o taip pat demokratinius procesus“. Tokiu būdu šie žmonės yra atsakingi už miesto autonomijos sumažėjimą, o Carrie Lam yra „tiesiogiai atsakinga už Pekino laisvių ir demokratinių procesų slopinimo politikos įgyvendinimą“.

Pavyzdžiui, 2019 m. ji lobavo ekstradicijos į žemyninę Kiniją įstatymą, tuo paskatindama daugybę masinių opozicijos demonstracijų.

Įvestų sankcijų pasekoje užblokuojamas visas JAV esantis turtas, nuosavybės teisės, taip pat bet koks verslas, kuriame 50% ar daugiau nuosavybės, tiesiogiai ar per tarpininkus priklauso šiems asmenims, ir jie turi būti įregistruoti Užsienio turto kontrolės tarnyboje (OFAC).

„Šiandienos sankcijos siunčia aiškų signalą, kad Honkongo lyderių veiksmai yra nepriimtini ir prieštarauja (Kinijos Liaudies Respublikos) įsipareigojimams „vienos šalies, dviejų sistemų principui” ir Jungtinei Kinijos ir Britanijos deklaracijai dėl Honkongo perdavimo, kuri yra įregistruota JT”, – valstybės pakomentavo iždo departamento veiksmus JAV valstybės sekretorius Mike’as Pompeo.

Šeštadienį Honkongo valdžia teigė svarstanti atsakomųjų priemonių vaiantus, pranešė naujienų svetainė. Prekybos ir ekonominės plėtros sekretorius Edwardas Yau sankcijas pavadino „neracionaliais ir barbariškais“ žingsniais, kurie pakenktų JAV interesams Honkonge. „Nerandu įtikinamos priežasties nė vienai užsienio šaliai įžūliai kištis į Honkongo reikalus“, – citavo CNN jo interviu nacionaliniam transliuotojui RTHK. „Aš nemanau, kad tokie veiksmai yra būtini ar civilizuoti.”

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 64

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....