infa.lt

Su nusikaltimais susijusio turto areštas ir konfiskavimas ES valstybėse – pagal vienodas procedūras

05 birželio
07:03 2020

Lietuva rengiasi taikyti tiesioginį Europos Parlamento ir Tarybos Reglamentą, kuris visose ES šalyse numato vienodas procedūras, areštuojant ar konfiskuojant su nusikalstama veika susijusį turtą.

Tai leis greičiau ir efektyviau taikyti šią veiksmingą priemonę, tiriant nusikaltimus ir vykdant teismų sprendimus tiek atskiroje valstybėje, tiek ir tarptautinėje erdvėje. Šiandien Vyriausybės posėdyje buvo pritarta Teisingumo ministerijos parengtiems įstatymų pakeitimų projektams, nustatantiems bendrą Reglamentą dėl susižinojimo areštuojant ir konfiskuojant turtą atitinkančias procedūras.

Tarptautiniame bendradarbiavime baudžiamosiose bylose – tai pirmas ES erdvėje tiesiogiai, visa apimtimi taikomas teisės aktas. Iki šiol perkeldamos į nacionalinę teisę Europos Sąjungos direktyvas ar pamatinius sprendimus, valstybės narės, galėdavo pasirinkti skirtingus įgyvendinimo būdus ir apimtis.

“Lietuva visuomet palaikė idėją tobulinti susižinojimo ir bendradarbiavimo mechanizmą tarp ES valstybių narių, kad baudžiamosiose bylose būtų galima operatyviai imtis reikalingų veiksmų, – sako teisingumo ministras Elvinas Jankevičius. – Reglamentas yra paremtas šalių tarpusavio pasitikėjimu ir sudarys galimybes taikyti vienodas procedūras ir negaišti laiko, suvaržant teisę naudotis nusikalstamu keliu įgytu turtu Lietuvoje ar bet kurioje kitoje ES šalyje“.

Kaip teigiama Reglamente, nusikaltimo priemonių ir pajamų areštas ir konfiskavimas yra vienos veiksmingiausių kovos su nusikalstamumu būdų.

Kadangi nusikalstamos veikos dažnai peržengia valstybių sienas, ES narėms reikia glaudžiau bendradarbiauti, kai būtina areštuoti ar konfiskuoti nusikalstamu būdu gautą turtą, lėšas ar nusikaltimo priemones.

Šiuo metu sprendimų konfiskuoti turtą ir turto arešto aktų tarpusavio pripažinimo aspektus Lietuvoje detaliai reguliuoja keli teisės aktai. Siūloma, kad visi šie turto arešto ir konfiskavimo klausimai būtų aptarti viename įstatyme.

Reglamento nuostatos ir naujas teisinis reguliavimas visoms ES valstybėms narėms (išskyrus Airiją ir Daniją) bus taikomas nuo š. m. gruodžio 19 d.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 91

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...