infa.lt

Britanija žada pilietybę Honkongo gyventojams, jei Pekinas užgniauš jų laisves

02 birželio
07:00 2020
Protestai Honkonge

nuotr: AFP

Iki trijų milijonų Honkongo gyventojų galės kreiptis dėl Britanijos pilietybės, jei bus pradėtas įgyvendinti naujas jų politines teises pažeidžiantis Kinijos įstatymas, sekmadienį sakė Užsienio reikalų ministerijos vadovas Dominicas Raabas, rašo BBC.

Autonomijos saugumo įstatymo projektas, įtrauktas į Praėjusią savaitę atidarytos Visos Kinijos žmonių atstovų asamblėjos sesijos darbotvarkę, kriminalizuoja bet kokią veiklą, kuri, Pekino nuomone, kenkia jo valdžiai Honkonge. Įstatymas gali įsigalioti rugpjūčio mėn.

Istorinis ryšys

Dominicas Raabas teigė, kad Didžioji Britanija neturėtų likti abejinga tokiam Kinijos žingsniui.

1997 m. Londonas ypatingomis sąlygomis perdavė Honkongą į KLR rankas ypatingoms sąlygomis. Buvusios Britanijos kolonijos gyventojai turi naudotis lasivėmis, kurių nėra žemyne. Tai užfiksuota vietos pagrindiniame įstatyme – konstitucijos analoge. Kyla rimtų nuogastavimų, kad naujasis saugumo įstatymas panaikins Honkongo gyventojų pilietines teises. Jo pristatymas jau sukėlė masinius protestus Honkonge.

Reta vienybė

Septyni buvę JK užsienio reikalų ministrai, atstovaujantys abiem vadovaujančioms partijoms, paragino ministrą pirmininką Borisą Johnsoną inicijuoti globalaus aljanso sukūrimą, kad būtų nuosekliai reaguojama į Kinijos veiksmus Honkongo atžvilgiu.

Jeremy Huntas, Davidas Milibandas, Jackas Strawas, Williamas Haigas, Malcolmas Rifkindas ir Margaret Beckett Pekino veiksmus laiko šiurkščiu 1997 m. Susitarimo pažeidimu.

Jie mano, kad būtent Londonas turėtų vadovauti pasaulio bendruomenei šiuo klausimu, nes jis ir toliau tebėra tam tikru būdu moraliai atsakingas už Honkongo žmonių likimą, o partneriai šiuo klausimu vadovausis Didžiosios Britanijos siūlymais.

Politikai paragino Borisą Johnsoną pakviesti sąjungininkus sukurti kontaktinę grupę Honkongo klausimu, panašią į tą, kuri 1994 m. buvo suformuota buvusioje Jugoslavijoje.

Downing gatvės atstovas atsakydamas pažymėjo, kad Didžiosios Britanijos vyriausybė jau vaidina pagrindinį vaidmenį rengiant suderintą Vakarų poziciją šiuo klausimu.

Tomas Tugendhatas, parlamentinio užsienio reikalų komiteto vadovas, teigė, kad „Kinija turi nepaprastai autoritarinį valdymo pobūdį, ir vyriausybė turėtų persvarstyti savo bendradarbiavimą su ja“.

„Takelis į pilietybę“

Interviu BBC sekmadienio televizijos laidai „Andrew Marr Show“ užsienio reikalų ministras Dominicas Raabas sutiko, kad Pekino saugumo įstatymai aiškiai pažeidžia Honkongo autonomiją.

Jis pranešė, kad Honkongo piliečiai, turintys Didžiosios Britanijos užsienio pasus, vienerius metus galės dirbti ir mokytis Jungtinėje Karalystėje su galimybe juos pratęsti.

Ateityje tai jiems gali tapti „takeliu į [Didžiosios Britanijos] pilietybę“, jei bus pradėtas įgyvendinti nevienareikšmiškai vertinamas KLR įstatymą, sakė jis.

Iki šiol užjūrio pasų savininkai į Britaniją galėjo atvykti be vizų šešiems mėnesiams, tačiau be teisės dirbti. Honkonge, kuriame gyvena 7,45 mln. gyventojų, tokių priskaičiuojama apie 3 mln.

Draudimas prisiminti įvykius Tiananmenyje

Tuo tarpu Kinijos centrinės vyriausybės paskirta Honkongo administracija pirmą kartą uždraudė masinius renginius, skirtus paminėti 1989 metų birželio 4 dienos aukas Pekino Tiananmenio aikštėje kai KLR armija kruvinai susidorojo su demokratijos šalininkų mitingo dalyviais.

Kasmet juose dalyvavo dešimtys tūkstančių Honkongo žmonių. Žemyninėje Kinijoje šį įvykį draudžiama net viešai paminėti.

Autonomijos valdžia draudimą motyvavo šių metų koronaviruso situacija, tačiau Honkongo žmogaus teisių aktyvistai baiminasi, kad draudimas gali išlikti visam laikui.

Kinijos demokratinių patriotinių judėjimų asociacijos pirmininkas Li Cheukyan incidentą pavadino principo „viena šalis – dvi sistemos“ pabaiga.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 70

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...