infa.lt

Po Naujametinių užpuolimų Vokietijoje steigiasi pilietinės gynybos grupės

11 sausio
15:36 2016
ištiesta ranka

užrašas ant rankovės: „ištiestos rankos atstumu”

Nusivylę sava policija, vokiečiai nusprendė patys ginti savo moteris nuo imigrantų-pabėgėlių.

Po šiurpą keliančių Naujametinių įvykių Kelne, Štutgarte, Diuseldorfe, Hamburge ir Berlyne, kur gaujos jaunų arabų ir Šiaurės Afrikos gyventojų, akivaizdaus vietinės policijos neveiklumo dėka, įvykdė tikrą sekso medžioklę prieš vokiečių moteris, Vokietijos miestų gyventojai pradėjo jungtis į savigynos būrius, jau gavusius „Bürgerwehr“ (pažodžiui – pilietinė gynyba) pavadinimą.

Taip, pavyzdžiui, Facebook’o puslapyje „Düsseldorf passt auf“ (Diuseldorfas stebi) sausio 4 – 9 dienų laikotarpyje susirinko apie 9 tūkstančius skaitytojų. Gyventojai pasiryžę patruliuoti gatvėse per išeigines, šventines ir masinių renginių dienas, kad, kaip rašoma kvietime, „vien tik savo dalyvavimu garantuoti visuomenės saugumą“.

Vokietijos policija nedelsiant sukritikavo šią iniciatyvą. Kaip pareiškė Federalinės policininkų profsąjungos pirmininko pavaduotojas Jorgas Radekas, „tokių būrių formavimas – tai baimės išraiška. Tokioje situacijoje, kai visuomenės nuotaikos ir taip įkaitintos, tokių būrių atsiradimas neša savyje konfliktų eskalacijos riziką.“

Kelnas. Kaip iš tikrųjų „policija buvo atsakinga už visuomenės saugumą“ Kelne, sausio 1 dienos naktį, mums akivaizdžiai demonstruoja tokie faktai:

apie tūkstantis prisigėrusių ir apsirūkiusiųjų „žolele“ jaunų (nuo 18 iki 35 metų) vyrų, „arabiškos ar šiaurės afrikietiškos išvaizdos“, trijų valandų bėgyje (!), terorizavusių miesto gyventojus ir jų svečius, kurie susirinko pasidžiaugti naujametiniu fejerverku, buvo priešpastatyta 143 miesto policininkai ir 70 jų kolegų iš Federalinės policijos Kelno geležinkelio stotyje;

trijų valandų bėgyje girti ir apsirūkę „arabai-afrikiečiai“(kaip nustatyta, kad dauguma iš jų – pabėgėliai iš Sirijos) užsiiminėjo jaunų vokietaičių sekso medžiokle, graibydami jas už krūtų ir tarpkojo, nutraukinėjo joms apatines kelnaites, plėšė iš rankų rankines, pinigines, „graužtukus“ ir kitas mobiliojo ryšio priemones, grasindami praeiviams ir nukentėjusiems;

apimtos panikos moterys puolėsi ieškoti pagalbos pas Federalinę policiją geležinkelio stoties nuovadoje. Pasak pačių policininkų liudijimų „nukentėjusiųjų buvo tiek, kad kažkuriuo momentu, mes buvome priversti apskritai nutraukti pareiškimų priėmimą“;

kažkaip apjungę pastangas, keli šimtai policininkų pamėgino pasiekti šokios tokios tvarkos aikštėje. Jie graibė iš šurmuliuojančios minios po ranka pakliuvusius „arabų-afrikiečius“, perrašydami jų vardus ir pavardes iš pas juos rastų dokumentų, po ko juos… paleisdavo! Tuos „tipo sulaikymus“ vainikavo tragikomiškos scenos. Taip, pavyzdžiui, vienas iš sulaikytų „arabų-afrikiečių“, pasirodęs esąs Sirijos pabėgėliu, pareiškė policininkui laužyta anglų kalba (vokiškai jie nemoka ir nesiruošia mokytis): “Jūs privalote su manimi elgtis draugiškai, mane čia pakvietė ponia Merkel“. Kitas sirų pabėgėlis policininkų akivaizdoje demonstratyviai sudraskė į skutelius savo asmenybės dokumentus pareikšdamas, tokia pat laužyta anglų kalba: „Man rytoj naujus išrašys!“ (parašysiu skliausteliuose: bet juk tikrai išrašys!…).

Kai tvarkos sergėtojams vis tik pavyko išstumti „arabų-afrikiečius“ iš aikštės, į policininkus pasipylė petardos ir stikliniai buteliai (suprantama apie sužeistus tvarkos sergėtojus informacija platinama nebuvo). Tačiau pranešama, kad iš aikštės išvaikyti „arabų-afrikiečiai“ sugužėjo į geležinkelio stoties pastatą. Ten jie demonstratyviai šlapinosi ir tuštinosi ant grindų. Tie, kurie pergėrė ir persirūkė, krito ant suoliukų miegoti. Juodaodžių minios ėjo iš vieno perono į kitą pereidami tiesiai per žuolius. Visą šitą siaubingą bakchanaliją lydėjo nenutylantys riksmai ir šūkavimai arabų kalba.

Šeštadienio ryte, sausio 9 dieną, jau buvo užregistruoti 135 užpuolimo aukų pareiškimai, mažiausiai du iš jų pateikti dėl išžaginimo. Pasak miesto policijos vadovo, su video užrašų pagalba buvo nustatytos 16 „arabų-afrikiečių“, dalyvavusių masiniuose neramumuose asmenybės. Tik štai jų buvimo vieta, pasak tvarkos sergėtojų, nežinoma.

Pasikartosiu: visą tai įvyko sausio 1 dienos naktį. Pirmos Kelno policijos prezidentūros ataskaitos buvo visai optimistinės:“Naktis praėjo pakankamai ramiai“, žvaliai raportavo ryte miesto policijos vadovas Volfgangas Albersas.

ištiesta ranka

ištiesta ranka

Pranešimai apie naujametinius įvykius Kelne pasirodė pagrindinių Vokietijos MIP vedamuosiuose tik pirmadienį, sausio 4 dieną (kaip vėliau buvo paaiškinta tokia ilgalaikė tyla, „buvo norėta surinkti kaip galima daugiau informacijos“). O dar už dienos su skandalingu pareiškimu sužibėjo Kelno merė Henrietta Reker. Ji rekomendavo vokietėms: siekiant išvengti patekti į panašias situacijas ateityje, laikytis jos pasiūlyto „elgesio kodekso“: „Moterys privalo laikytis per ištiestos rankos atstumą nuo nepažįstamųjų. Aš rekomenduoju joms laikytis arčiau savo grupės ir kreiptis pagalbos į praeivius ar policiją ir kviestis artimai stovinčius liudininkais“. – nekaltomis akelėmis pareiškė miesto valdytoja posėdyje su miesto policijos valdžia.

Jos šitas pasisakymas akimirksniu buvo ištiražuotas visų šalies MIP, kurios nepasibodėjo priminti savo auditorijai, kad praeitų metų spalio 17 dieną ponią Henriettą Reker – žinomą mieste pabėgėlių teisių gynėją, – būtent per vieną iš mitingų sužeidė peiliu į kaklą 44 metų amžiaus migracijos priešininkas.

prieš seksizmą

prieš seksizmą, prieš rasizmą

Paviešintas „Reker elgesio kodeksas“ sukėlė piliečių pasipiktinimą, supratusiems, kad tuo pačiu miesto merė stengiasi „perjungti bėgius“ nuo išpuolio kaltininkų ant pačių nukentėjusiųjų. Apie 500 moterų protestuodamos praėjo Kelno gatvėmis su plakatais, o socialinius tinklus ir elektronines MIP tiesiog užplūdo pasipiktinusių žmonių komentarai.

Kitą dieną ponia Reker savo Facebook’o paskyroje parašė: „Jeigu savo pasisakymais aš įžeidžiau tų įvykių aukas, tai aš nuoširdžiai gailiuosi. Aš nenoriu ir daugiau nebedalinsiu moterims patarimų elgesio kodekso klausimais“.

Tai yra, to, kad ji visos Vokietijos (ir ne tik) akivaizdoje leptelėjo akivaizdžią kvailystę, 60 metė aukšto rango valdininkė taip ir nesuprato, bet dėl viso pikto ateityje pažadėjo apie esamą problemą viešai patarimų nedalinti (kaip tas panašu į Teišerskytės atvejį).

Bet čia viešai pasisakė aukšti policijos pareigūnai. Vokietijos vidaus reikalų ministras Tomas de Meziras, Šiaurės Reino Vestfalijos žemės VRM viršininkas Ralfas Jegeris ir jau minėtas Kelno policijos prezidentūros viršininkas Volfgangas Albersas, piršteliu pagrūmoję Kelno policininkams dėl jų „pasyvumo“, pateisino juos tuo, jog „policija pirmą kartą susidūrė su tokiu atveju“ ir „labai akivaizdžiai reiškiama nepagarba policijai sukėlė pareigūnams gilų nusivylimo jausmą“ (!?).

Įdomiai gaunasi: ryžtingai nutraukti masinius neramumus, keliamus fotbolo fanatų ar besmegenių iš AntiFa, vokiečių policija geba, o prieš „arabų-afriekiečius“ susileido? Ar ne dėl to, kad jiems aukšti pareigūnai prisakė „draugiškai elgtis“ su kita odos spalva?…

Peršasi tokia mintis, kad tos „keistos“ aplinkybės, kurios įvyko Kelne, tą pačią naktį vyko, nors ir mažesniu mastu, kituose Vokietijos miestuose: Hamburge, Štutgarte, Diuseldorfe ir netgi pačiame Berlyne. Bet nei viename iš tų miestų, nei vienas „arabų-afriekietiškas“ „sekso-medžiotojas“ nebuvo areštuotas.

O tuo pat metu VRM, teisės ministerijos ir policijos vadovybės nesiliauja kartoti mantros apie tai, kad „negalima beatodairiškai kaltinti visų pabėgėlių“, todėl, kad tai „ksenofobijos ir rasizmo apraiška“. Ir, iki soties prisiklausę tų kalbų, biurgeriai nusprendė ginti savo moteris savomis jėgomis.

Kaip praneša MIP, eilėje didelių Bavarijos, Saksonijos, Federalinių žemių Branderburgo miestų ir pačiame Hamburge jau veikia, taip vadinamos „pagalbinės policijos“ grupės. Tokio pobūdžio grupės dabar steigiamos ir Diuseldorfe, dėl ko labai kategoriškai protestuoja policijos valdininkai.

Nors pats, bene sunkiausias išbandymas įvairaus lygio vokiečių valdžiai dar prieš akis: pirmadienio vakare, sausio 11 dieną, Drezdene suplanuota PEGIDA (vokiškas akronimas nuo pavadinimo“patriotiniai europiečiai prieš Senojo Pasaulio islamizaciją) tradicinė demonstracija. Nuo to laiko, kai buvo įsteigtas šis judėjimas (2014 metų, spalį), vokiečių politikai, pradedant kanclere Merkel, o paskui ją ir provalstybinės MIP, jo kitaip nevadino kaip tik „ksenofobiniu“, „rasistiniu“ ir „neonacistiniu“.

Tačiau dešimtys tūkstančių žmonių visoje Vokietijoje išeina į demonstracijas po PEGIDA vėliava, reikalaudami sustabdyti neribotą pabėgėlių priėmimą. O pabėgėlių oficialiais duomenimis šalyje tik 2015 metais buvo užregistruota virš 1,1 milijono. Ir dar, ekspertų duomenimis, ne mažiau 250 000 žmonių atvyko į Vokietiją nelegaliai. Bet nesiskaitydama nė su kuo, kanclerė laikosi savo „atvirų durų politikos“.

Dabar, po įvykių Kelne, Merkel prakalbo apie tai, jog „visus nusikaltėlius privalu išsiaiškinti ir nubausti visu įstatymo griežtumu“. Ir netgi „peržiūrėti klausimą dėl pabėgėlių deportacijos“. O vokiečių juristai jau išsakė nuogąstavimus dėl to, kaip tokią direktyvą pavyks įgyvendinti. Sunku patikėti, kad policija sugebės surinkti kaltinamąją medžiagą visam tūkstančiui (!) „seks-medžiotojų“. O be konkrečių įrodymų nei vienas vokiečių teisėjas kaltinamojo nuosprendžio nepateiks.

Kalbant apie deportaciją, tai visai iš gerų norų sferos. Visų pirma, pagal VFR federalinę teisę, galima deportuoti asmenis, kurių atžvilgiu pareikštas kaltinamasis nuosprendis, numatantis laisvės atėmimą ne mažiau kaip 3 mėnesiems (žiūrėti prieš tai rašytą pastraipą).

O antra, kai kurios valstybės – visų pirma, afrikietiškos, savo pabėgėlių atgal nepriima. Ir tai, ką šituo klausimu pareiškė Vokietijos vice-kancleris Zigmar Gabrielis, perkelia deportacijos klausimą į tolimą ateitį. Jis pasakė: “Man teks šitas šalis pastatyti prieš pasirinkimą: arba jūs imate atsakomybę už savo piliečius, arba mes sumažinam jums finansinės plėtros paramą“.

Į tolimą ateitį atidedamas ir iškeltas kanclerės Merkel klausimas dėl administracinio ir baudžiamojo kodekso sugriežtinimo. Maža perdirbti teisėkūros pakeitimus – juos turi patvirtinti abeji vokiečių parlamento rūmai. O kaip rodo praktika, ši procedūra išsitempia į ilgus mėnesius.

Kol politikai diskutuoja, Vokietijoje verda aistros. Vis garsiau reiškiasi neonaciai iš ultra-dešiniosios nacional-demokratinės partijos. Jei prieš porą mėnesių jų partijos šalininkai apsiribodavo pabėgėlių stovyklų padegimais, tai dabar tas stovyklas jau apšaudo iš graižtvinių šautuvų. Pavyzdžiui, pirmadienio vakare, sausio 4 dieną, per stovyklos apšaudymą nedideliame Offenbacho miestelyje (Heseno federalinėje žemėje) buvo lengvai sužeistas 23 metų amžiaus siras (?).

Bet tai, kaip sakoma, „vykdytojo klaida“. Kur kas blogiau: kaip praneša žiniasklaidos priemonė „Deutsche Welle“, dėl naujametinių neramumų turistai ir verslininkai atsisako kelionių į Kelną. Kelno mugės organizatoriams tenka atsakinėti į masines užklausas apie tai, kaip dabar saugu jų mieste. Pažymima, kad prekyba bilietais į parodas vyksta labai vangiai Anksčiau Kelno galerijos tokių sunkumų neturėjo.

Remigijus Sinkevičius

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...