infa.lt

Amerikos teisė į Mėnulį

24 gegužės
08:30 2020
Mėnulis, pilnatis

© Arvydas Daunys / infa.lt

Prezidento Donaldo Trampo (Donald Trump) teikimu, NASA ketina grįžti į Mėnulį ir atkakliai dėl to dirba. Pasak „Der Spiegel“, agentūra teigia, kad tai bus kažkas daugiau nei kino kamerų viešųjų ryšių akcija: kalba eina apie ilgalaikį buvimą kitoje planetoje, kur svarbų vaidmenį vaidins tarptautinė partnerystė.

Anot leidinio, tapo žinomos pagrindinės amerikiečių Mėnulio programos „Artemis“ nuostatos. Kalbama apie pagalbą sprendžiant problemas, apie skirtingų valstybių bendradarbiavimą, apie kosminių šiukšlių susidarymo prevenciją, taip pat apie išteklių plėtrą Mėnulyje, esamų Amerikos nusileidimo vietų apsaugą ir vadinamųjų saugumo zonų aplink būsimas bazes sukūrimą. Kitos valstybės neturėtų vykdyti jokios veiklos šiose zonose.

„Siūlomi principai neturėtų sukelti atmetimo reakcijos nė vienai atsakingai kosminei tautai. Artemidės programos dėka mes tikimės, kad ateitis atrodys panašesnė į filmą „Žvaigždžių kelias“, o ne į „Žvaigždžių karus“, – sakė NASA viceprezidentas tarptautiniams ryšiams Mike’as Gold’as.

Nuo 1967 m. Jau yra sudarytas tarptautinis susitarimas, kuris reglamentuoja išteklių gavybą kosmose.

Šią kosmoso sutartį pasirašė daugiau nei šimtas valstybių, įskaitant JAV. Ji įpareigoja šalis, be kita ko, naudoti kosmosą taikiems tikslams, draudžia dislokuoti masinio naikinimo ginklus ir nustato, kad nė viena valstybė negali tiesiog pasisavinti jokio dangaus kūno. Kaip teigia NASA, „Artemis programa” atgaivina šią sutartį.

Tačiau ekspertai mano, kad tai nėra visiškai tiesa.

„Istoriniu aspektu šis susitarimas yra skirtas užkirsti kelią galingoms valstybėms daryti kosmose tai, kas joms patinka. Problema ta, kad šis kosmoso susitarimas aiškiai neapibrėžia teisinės situacijos kai kuriose srityse “, – teigia Stefanas Hobe, tarptautinės teisės specialistas, Kelno universiteto, oro, kosmoso ir kibernetinės teisės instituto vadovas.

Neaišku, ar privatūs asmenys gali panaudoti kosmoso turtus siekdami pelno, pavyzdžiui, išgaudami uolienas Mėnulyje ar asteroiduose. JAV mano, kad jie gali: jų požiūriu, tokių išteklių galima gauti, net jei formaliai jie nepriklauso išgavėjui lygiai taip pat, kaip jūs galite žvejoti nepretenduodami į viso vandenyno nuosavybę.

„Mes nelauksime susitarimo, atitinkančio mūsų nacionalinius interesus, sudarymo.

Mes tikime, kad galime skristi į Mėnulį ir ten naudoti išteklius. Todėl mes skrisime į Mėnulį ir naudosime jo išteklius. Ir mes tai padarysime bendradarbiaudami su kitomis šalimis “, – sakė Christopheris Johnsonas, astronautikos ekspertas iš „Secure World Foundation“ fondo.

Kiek tarptautine taps „Artemis“ programa, parodys laikas. NASA vadovas Jimas Brydenšteinas (Jim Bridenstine) pranešė apie Japonijos ir Kanados susidomėjimą. Tačiau kritiką šio projekto atžvilgiu išsakė Rusija.

„Invazijos principas yra tas pats, nesvarbu, ar tai būtų Mėnulis, ar Irakas“, – „Twitter“ parašė Dmitrijus Rogozinas, buvęs ministro pirmininko pavaduotojas ir dabartinis „Roskosmos“ bosas. Anot jo, tas, kuris surenka tarptautinių pajėgų koaliciją, užbaigs kažkuo panašiu sį Iraką ar Afganistaną.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 139

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...