infa.lt

Petro Gražulio kreipimasis į Lietuvos Prezidentą Gitaną Nausėdą

30 balandžio
12:17 2020
Petras Gražulis

Seimo kanceliarijos nuotr. (aut. Olga Posaškova)

Gerbiamas Prezidente,

matydamas, kad mūsų valstybėje nekontroliuojama teisinė sistema išsigimsta, keliamos ne tik politinės bylos, bet ir prekiaujama ikiteisminiais tyrimais siekiant sužlugdyti vieną ar kitą verslą, spjaunama į nekaltumo prezumpciją, teisingumą bandoma vykdyti ne teismo salėje, bet jėgos struktūrų organizuotose viešųjų ryšių akcijose, jaučiu pilietinę ir moralinę pareigą kreiptis į Jus.

Sovietiniais laikais aktyviai dalyvavau Lietuvos laisvės lygoje, Helsinkio grupėje, antitarybinės ir religinės literatūros platinime. Organizavau ne vieną antisovietinę akciją. Dėl savo pažiūrų ir veiklos buvau nuolat persekiotas, sektas, nuteistas ir kalintas. Buvau paskutinis lietuvis politinis kalinys Sovietų Sąjungoje.

Lietuvai atgavus nepriklausomybę savo pažiūrų nekeičiau. Nuolat viešai kritikavau ir atkurtos valstybės politikų ir valdininkų klaidas, kurios dažnai ribojosi ir su išdavyste. Esu nuolat kritikavęs ir teisinės, ypač ikiteisminių institucijų užvaldymą, dvigubų standartų taikymą, politinių bylų kėlimą, valstybės valdymą „slaptomis“, pakampėse sukurptomis pažymomis.

Dėl savo viešai deklaruojamų pažiūrų ir veiklos esu nuolat persekiojamas ir dabar. Dalios Grybauskaitės valdymo laikais man buvo iškeltos net keturios bylos. Bet, deja, Seimas, matydamas neteisybę, nė karto nepanaikino Lietuvos Respublikos Konstitucijos suteikto man imuniteto.

Stebint šių dienų aktualijas, matydamas kaip žlugdomi asmenys ir verslai, pirktais ar užsakytais ikiteisminiais tyrimais, man kyla klausimas: Prezidente, ar Jums viskas tinka, kaip dabar vyksta?

Ar Jums tinka, kad teisėjai nėra nepriklausomi, ar Jums tinka, kad niekam neatskaitinga Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) teikia informaciją kitos šalies piliečiams, ar Jums tinka, kad STT darbuotojai verčia korupciškai elgtis viceministrus, nors patys deklaruoja kovą su korupcija? Jie pasijuto nebaudžiami.

Kai buvo įkurta STT institucija, buvo tikimasi, kad ji kovos su korupcija ir užkardys jos užuomazgas, tačiau rezultatas pribloškiantis – pati organizacija mutavo – tai pagimdė daug didesnį blogį, nei tas, kurio siekta išvengti. STT galios tapo kone beribės, o darbuotojai ir vadovai niekam neatskaitingi ir veikiantys nusikalstamais metodais.

Ir jei prie D. Grybauskaitės teisėsauga buvo virtusi jos įgeidžių įtakoti politinę sistemą vykdytoja, tai dabar nekontroliuojamos ikiteisminio tyrimo institucijos tampa demokratijos ir žmogaus teisių užtikrinimo duobkasiais.

Iš paskutinių publikacijų ir viešai prieinamų duomenų (https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/sst-advokatu-sulaikymo-byloje-daugiau-detaliu-ka-savo-akimis-mate-z-bartkus-56-1309874#_) matyti, kad STT direktorius galimai dangstė savo pavaldinių veiksmus, kurių nusikalstamos veikos apima ne tik prekyba poveikiu, bet ir poveikis teisėjams, viceministrams, ikiteisminio tyrimo duomenų suteikimas kitos šalies piliečiams, tarp jų – buvusiam KGB karininkui.  Ir šis išlindęs epizodas yra tik ledkalnio viršūnė.

Kaip matoma, STT pareigūnai, kurie turi tirti ir stabdyti korupcines veikas, patys užsiima korupcija ir prekyba poveikiu, dangstydamiesi vykstančiais ikiteisminiais tyrimais.

Gerbiamas Prezidente, STT per visą savo veiklos laiką neištyrė nė vienos reikšmingos Lietuvai bylos: SGT terminalo, Mažeikių naftos privatizavimo, Ignalinos atominės elektrinės uždarymo finansinių nuostolių, energetikos projektų ir kitų ypač žalingų valstybei bylų. Negana to, didelių nusikaltimų ikiteisminiai tyrimai nėra net pradėti.

Prezidente, perduodu visą STT pareigūnų susirašinėjimo medžiagą Jums, Jūsų vertinimui.

Jūs skiriate ir teisėjus, ir STT vadovą, tad už jų veiklą atsakomybė krenta ir ant Jūsų pečių.

Viliuosi, kad būtent šis įvykis įtakos didelius pokyčius, ir tai bus mažas žingsnelis teisingumo link, kuris priartins prie skaidresnės gerovės valstybės.

Ir dar. Ar, Jūsų nuomone, teisėjas, kurio paskyrimui į aukštesnes pareigas būtina STT pažyma, bus tikrai nepriklausomas? Ir ši praktika nelems, kad nepaklusęs STT nurodymams susigadins savo karjerą?

Gerbdamas ir pasitikėdamas Jumis, prašau kuo geriau išsiaiškinti esamą situaciją, imtis veiksmų kuo skubiau sukuriant naują ikiteisminių institucijų veiklos kontrolės sistemą ar net kelti klausimą, ar reikalinga STT tokia, kokia yra dabar.

Ir prašau spręsti, ar galima pasitikėti tokiu vadovu, kuris sumenkino ne tik savo, bet ir visos institucijos autoritetą, padarydamas daugybę korupcinių pažeidimų.“

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 314

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. regis    -  2020-04-30, 12:24

    vargšas Gražulis, amžinas karys, marginalizuotas iki plaukų šaknelių ir vis tiek nepasiduodantis. Padarytas juokdariu, tačiau žmonės už jį balsuoja. Jo balsas į dangų neina – bet jis nepasiduoda. Galima sakyt – šaunuolis.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. armonas    -  2020-04-30, 22:52

    vargšas „regis” amžins kinkadrebys, maudosi jis mele, kaip nemaža dalis lietuvių, ir net į juokdarius netinka, nes nedrįsta plačiau akis atmerkti – daug lengviau yra pasroviui plaukti. As taip pat už Gražulį. Daugiau tokių būtų – kitaip gyventume.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Commanders    -  2020-05-01, 11:03

    Geri klausimai. Idomu kokie bus atsakzmai ir ar is viso kas bus_

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....