infa.lt

Šiaurės Makedonija tapo 30-ąja NATO nare

28 kovo
20:44 2020

Šiaurės Makedonijos atstovas Talat Xhaferi (dešinėje) oficialioje vėliavos ceremonijoje sostinėje Skopjė įteikia NATO vėliavą kariškiams. © Robert Atanasovski/​AFP/​Getty Images

NATO oficialiai priėmė Šiaurės Makedoniją į savo gretas, praneša Die Zeit . Vakarų Balkanų šalis tapo 30-ąja aljanso nare, po to, kai pasirašė atitinkamą susitarimą JAV valstybės departamente Vašingtone. Prieš tai likusios 29 karinės organizacijos narės ratifikavo stojimo protokolą.

„Tai buvo ilgas kelias, tačiau visos pastangos atsipirko“, – pareiškė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas. Anot jo, Šiaurės Makedonija tapo „30 šalių ir beveik milijardo žmonių šeimos“ dalimi. Aljansas remiasi „įsitikinimu, kad kartu esame stipresni ir saugesni, nepaisant to, su kokiais iššūkiais susidursime“, – priminė jis.

Šiaurės Makedonijos prezidentas Stevo Pendarovski įvykį pavadino „istorine sėkme“. Pasak jo, po 30 nepriklausomybės metų jo šalis turi saugumą ir ateitį.

Kitas tikslas yra įstojimas į Europos Sąjungą. Respublikos narystei NATO kliudė konfliktas su Graikija, primena leidinys. Atėnai baiminosi, kad anksčiau vadindamasi tiesiog Makedonija, kaimyninė šalis pretenduos į to paties pavadinimo provinciją šiaurės Graikijoje.

Narystė NATO paspartins integraciją, demokratines reformas respublikoje, leis aktyviau prekiauti, taip pat užtikrins saugumą ir stabilumą, sakė JAV valstybės sekretorius Mike Pompeo. Be to, tai parodo kitoms šalims, kad durys į NATO atvertos tiems, kurie yra pasirengę atitikti aukštus standartus ir prisiimti atsakomybę, susijusią su naryste aljanse.

Vokietijos užsienio reikalų ministras taip pat pasveikino Šiaurės Makedonijos įstojimą į karinę organizaciją. Pasak jo, susitarimas su Graikija tapo „svarbiu etapu“ šiame procese. „Abiejų valstybių ir vyriausybių vadovai aiškiai parodė, kad politinė drąsa ir diplomatijos įgūdžiai gali panaikinti daugiametes blokadas taikiu būdu“, – pabrėžė Vokietijos užsienio reikalų ministras.

Šiaurės Makedonija tapo 14-ąja šalimi, įstojusia į NATO pasibaigus šaltajam karui, praneša „Die Zeit“. Daugelis jų anksčiau buvo Sovietų Sąjungos įtakos sferoje. Aljanso plėtra į Rytus smarkiai pablogino santykius su Rusija.

infa.lt primena, kad Makedonijai teko pakeisti savo valstybės istorinį pavadinimą į Šiaurės Makedoniją tam, kad Graikija atšauktų savo blokavimą jos keliui į NATO. Politikai vertėsi per galvas, kad įtikintų savo piliečius sutikti su šalies pavadinimo keitimu referendume.

Tačiau referendume balsavo tik trečdalis rinkėjų (36%), iš kurių, pasak oficialios informacijos 92 procentai pasisakė už pavadinimo keitimą. Ir nors aktyvumas buvo ai6kiai per mažas, kad referendumą būtų buvę galima laikyti įvykusiu, politikų manipuliacijos lėmė, kad šis klausimas buvo išspręstas šalies parlamente, nors pats prezidentas buvo prieš.

Kaip bebūtų, šiandien NATO turi 30-ąją narę, kuri pretenduoja tapti ir ES nare, jei spės.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 128

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...