infa.lt

Savivaldybė įspėja: nekilnojamojo turto vystytojai pardavinėja neegzistuojančius aukštus

21 vasario
21:42 2020

Vilniaus miesto savivaldybė kreipėsi į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą (VVTAT) dėl vartotojų viešojo intereso gynimo ir atsakomybės už galimai klaidinančios (melagingos) informacijos teikimą taikymo. Priežastis – pasikartojantys atvejai, kai nekilnojamojo turto pardavėjai pardavinėja „orą“ – būstą savivaldybės nepatvirtintuose projektuose.

„Praėjusią savaitę net du nekilnojamojo turto vystytojai galimai bandė klaidinti pirkėjus, miestiečius ir miesto administraciją, pasiūlydami pirkti butus ten, kur jokio leidimo statyti jų neturi – neegzistuojančiuose aukštuose. Vienas projektas Lvovo gatvėje Šnipiškėse, kitas – Lapių gatvėje Žvėryne.

Žinau, ką tokiais atvejais, kaip mano minėti, suokia pardavėjai – „žodžiu jau suderinta, būtinai bus patvirtinta“. Tiesa tokia, kad nei raštu, nei žodžiu niekas nederinta ir nesuderinta. Dėl šių vystytojų potencialių pirkėjų klaidinimo kreipiausi į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą. Ir, be abejo, šių projektų derinimui pavedžiau išsitraukti galingesnį padidinamąjį stiklą, skirti visą reikalingą laiką, kad miestiečiai nebūtų maustomi“, – sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

VVTAT prašoma įvertinti, ar nepažeidžia vartotojų viešojo intereso atvejai, kai viešojoje erdvėje (nekilnojamojo turto pardavimo internetinėse svetainėse) skelbiama apie parduodamus nekilnojamojo turto objektus, kurių statyba būtent tokių parametrų statiniui, koks yra rodomas, nebuvo suderinta su  Vilniaus miesto savivaldybės administracija. Tai yra – neišduotas statybą leidžiantis dokumentas būtent tokiam statiniui, nepritarta projektiniams pasiūlymams ir pan.

Sutartimis nepagrįsti pažadai

Šių metų vasario 11 d. savivaldybę pasiekė informacija, kad internetiniame nekilnojamojo turto pardavimo portale https://andrum-metropolis.lt/ paskelbta informacija apie sklype Lvovo g. 79 statomame daugiabutyje parduodamus butus 7-ame pastato aukšte. Vilniaus miesto savivaldybė yra išdavusi statybos leidimą šiuo adresu statyti 1–6 aukštų gyvenamąjį pastatą. Patikrinus portalą paaiškėjo, kad pirkėjams siūlomas ne tik nesamas aukštas. Pardavinėjamos patalpos neatitinka statybos leidime nustatytų patalpų charakteristikų – leidime statybai pirmajame pastato aukšte nurodytos komercinės patalpos internetiniame portale parduodamos kaip būstas – „loftai“, juose numatytos papildomos tarpaukštinės perdangos. Tuo būdu, neišlaikant statybos leidime nurodytų parametrų, faktiškai padidintas pastato naudingas plotas.

Vilniaus miesto savivaldybės administracija jokia forma nėra pritarusi minėtame portale pateiktiems pakeitimams, dėl galimų pokyčių bus sprendžiama detaliojo plano koregavimo metu, atsižvelgiant į urbanistinį kontekstą, aplinkosauginius, visuomenės sveikatos reikalavimus, projektinių pasiūlymų ir detaliojo plano sprendinių viešinimo metu išsakytas visuomenės pastabas. Po savivaldybės atstovų kreipimosi į statytoją su prašymu pateikti informaciją ir paaiškinti portale pateiktos medžiagos pagrįstumą, informacija portale buvo pakeista taip, kad neprieštarautų išduotam statybos leidimui, tačiau vėliau pasiteiravus telefonu, galimybė įsigyti būstą 7 aukšte buvo siūloma ir toliau.

Dar vienas nekilnojamojo turto verslo bandymas užbėgti įvykiams už akių – NT brokerių įmonės „Capital“ skelbimai, kuriais įmonė pardavinėja butus pastato, esančio adresu Lapių g. 3 antstate. Vilniaus miesto savivaldybės administracija 2019 m. vasario 22 d. buvo pritarusi administracinės paskirties pastato su gyvenamosiomis patalpomis Žvėryno seniūnijoje projektiniams pasiūlymams, tuomet projekte buvo numatytas 4 aukštų pastatas su rūsiu. Jau prasidėjus statyboms, bendrovės „Ikeira“ užsakymu architektų studija „JP Architektūra“ parengė naujus projektinius pasiūlymus, siekdama įteisinti antstatą – penktą aukštą. Nors viešas naujų projektinių pasiūlymų pristatymas šių metų vasario 11 d. įvyko, Vilniaus miesto savivaldybės administracija sprendimo dėl pritarimo jiems dar nėra priėmusi.

Savivaldybei kelia susirūpinimą tai, kad tokia viešojoje erdvėje platinama tikrovės neatitinkančia informacija yra klaidinami vartotojai ir pažeidžiamas vartotojų viešasis interesas.

Tikimasi, kad VVTAT įvertins visą pateiktą informaciją ir nustatyta tvarka imsis veiksmų viešajam interesui ginti bei atsakomybei už klaidinančios informacijos teikimą taikyti.

vilnius.lt inf.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 90

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....

Ateis laikas ir mes turėsime kompensuoti Rusijai tuos mažvaikių sprendimus. Tik jų pėdsakai bus ataušę....