infa.lt

ES svarsto galimybę įvesti mėsos mokestį

19 vasario
16:15 2020

Ar reikėtų tikėtis, kad mėsos valgytojai turės mokėti daugiau už savo patiekalą, kad galėtų kompensuoti ekologijos nuostolius, susijusius su jų lėkštės turiniu?“, – rašo euronews ir visa likusi spauda. Ši tema dabar plačiai aptariama visoje informacinėje erdvėje.

Tai klausimas, kurį šiandien bus paprašyta išnagrinėti Europos įstatymų leidėjų, teigia euronews..

Naujoje Nyderlandų advokatų grupės ataskaitoje teigiama, kad siekiant sumažinti išmetamą CO2 kiekį Europoje, už mėsos vartojimą turėtų būti imamas mokestis, kad visame žemyne ​​būtų suvartojama mažiau.

The True Animal Protein Price Coalition (TAPP) organizacija teigia, kad jautienos, kiaulienos ir vištienos mokestis iki 2030 m. gali sumažėti mėsos vartojimą 70 proc.

„Planas yra padidinti mėsos kainą visoje ES atsižvelgiant į jos aplinkosaugos išlaidas, įskaitant išmetamą CO2 kiekį ir biologinės įvairovės nykimą“, – sakoma pranešime.

Naujas pasiūlymas Nyderlanduose

Remiantis TAPP, Nyderlandų kabinetas artimiausiais mėnesiais pateiks Nyderlandų parlamentui pasiūlymą dėl „teisingų mėsos kainų“.

„Tai praėjusiais metais palaikė dauguma Nyderlandų vartotojų (63 proc.) apklausos metu“, – teigia advokatų grupė.

„(Mes) siekiame pradėti diskusiją, kaip išplėsti šio Nyderlandų modelio pritaikymą Europai, remiantis aukštesne mėsos kaina, kuri būtų naudinga visoms susijusioms suinteresuotosioms pusėms, įskaitant ūkininkus, vartotojus ir aplinkosaugos NVO.”

Nors Europos Sąjungoje buvo stipriai palaikyta kova su klimato kaita, tikėtina, kad padidintos mėsos kainos sulauks didelio valstybių narių pasipriešinimo.

Vakarų europiečiai yra vieni didžiausių mėsos vartotojų pasaulyje.

Remiantis JT duomenimis, vidutinis mėsos suvartojimas vienam gyventojui nuo 1961 m. padidėjo maždaug 20 kg, o 2014 m. vidutinis žmogus suvartojo apie 43 kg mėsos.

Šalyse, apie kurias buvo prieinamų duomenų, vidutinis Europos žemyno suvartojimas buvo didžiausias Ispanijoje ir Austrijoje, ir tai gerokai viršija šį skaičių – atitinkamai 94,04 kg ir 90,87 kg.

Vis dėlto tikimasi, kad ES artimiausiais mėnesiais pristatys ilgai lauktą Europos ekologinį susitarimą, TAPP tikisi pasinaudoti impulsu sandėriui klimato kaitos veiksmų sferoje prastumdama savo „naują kainodaros modelį, kuris bus įtrauktas į Europos „žaliasis susitarimas“ ir „nuo fermos iki šakutės“ strategiją .

Europos mėsos industrija priešinasi

Tuo metu, kai TAPP vykdo MEPS lobistinius užsakymus, Europos mėsos pramonė smogė atgal ir suabejojo pagrindiniais tyrimo duomenimis.

„Ataskaitoje neatsižvelgta į baltymų tankį mėsoje. Jei išmetamieji teršalai būtų apskaičiuojami pagal nepakeičiamas aminorūgštis, o ne pagal paprastą svorį, kai kurių pasėlių, kurie naudojami kaip „alternatyvių“ baltymų šaltinis, produkcija būtų labiau tarši nei jautienos, kiaulienos ar vištienos “, – sako„ Liason “atstovas spaudai. „Euronews“ pasakojo ES mėsos perdirbimo pramonės Liasono centro atstovas

„Maisto medžiagų tankio klausimai buvo patogiai ignoruojami (šioje ataskaitoje), taip pat visiškai neatsižvelgta į mėsos, kaip maisto subalansuotoje mityboje vaidmenį“, – teigė jie.

Mokestis, žinia, turės įtakos ES šalių gyventojų piniginėms, pažymima, kad mėsos vartojimas Europos Sąjungoje sumažės jau iki 2030 m.

Ne mažiau smarkiai paveiks mokesčiai ir ūkininkus, kurių Europos Sąjungoje yra daug. Daugelis gali tiesiog bankrutuoti.

CE Delft vertinimu, priklausomai nuo mėsos rūšies, jos vartojimas gali sumažėti nuo 30% iki 60%.

Remiantis britų leidinio „The Guardian“ skaičiavimais, jei bus priimti įtakingų socialinių aktyvistų, ekologų ir žmogaus teisių gynėjų koalicijos „Tapp Coalition“ pasiūlymai, tada net Britanijoje (nepaisant šalies pasitraukimo iš Europos Sąjungos) mėsos kainos akimirksniu padidės 25 procentais.

TAPP koalicijos užsakymu aplinkosaugos kompanijos „CE Delft“ atlikto didelio tyrimo momentas buvo pasirinktas maksimaliai sėkmingai.

Visuomenės susirūpinimo klimato kaita fone, padidėjęs Gretos Tunberg (neseniai paskelbusios apie savo vardo prekės ženklo ir savo vardu pavadinto brendo sukūrimą) populiarumas ir naujosios Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen sprendimas Europos Sąjungoje pradėti „naują žaliąjį kursą“, nukreiptą į radikalų Europos ekonomikos reformavimą siekiant išgelbėti klimatą, nepaisant visų neigiamų padarinių visuomenei, idėja įvesti „mėsos valgytojų mokestį“ gali būti labai patraukli Europos politiniam elitui.

„The Guardian“ praneša, iš kur atsirado šie skaičiai: „Ataskaitoje, kurią parengė aplinkos tyrimų komanda „CE Delft“, analizuojama šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo, oro ir vandens taršos bei gyvosios gamtos nuostolius, susiję su gyvulininkyste.

Jų vertinimu, šių nuostolių padengimas jautienos kainą padidins 0,47 euro už 100 gramų. Tai padidintų „prekybos centro kepsnio“ kainą (standartinis – 227 gramai) Britanijoje maždaug 25 procentais.

Mokesčiai už kiaulieną ir vištieną bus mažesni dėl mažesnio poveikio aplinkai: atitinkamai 0,36 euro už 100 gramų ir 0,17 euro už 100 gramų. Ataskaitoje teigiama, kad tokie mokesčiai gali sumažinti jautienos vartojimą ES – 67 proc., Kiaulienos – 57 proc., Vištienos – 30 proc. “.

Mėsa taps turtingųjų privilegija, o įvestas mokestis džiaugsmu kaimyninėms šalims.

Labiausiai naudinga tai gali tapti besiribojančioms su ES šalims. Žymiai padidėjus kainoms, jas gali užplūsti „mėsos turistų“ banga.

Tai yra, vaizdžiai tariant, tie patys lenkai dažnai gali vykti į Baltarusiją mėsos.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 157

Žymos:

Atsiliepimų 6

  1. Klimaksinė valdžia    -  2020-02-19, 16:50

    ir vėl vyksta globalizacija bei netrutingųjų nuskurdinimo procesas, paremtas kokia tai „klimakso kaita”. Klimaksiniai valdžios protai Oi

    Atsakyti į šį komentarą
  2. regis    -  2020-02-19, 18:50

    Ryškiai vyksta baltosios Europos genocidas, siekiant mažinti baltųjų skaičių. Negi kažkaip kitaip galima paaiškinti viską, kas vyksta paskurinius 15 metų?

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Fujifilm    -  2020-03-01, 23:29

    Mokesčiais galima apmokestinti tik nebūtinas prabangos prekes. Cukrų – taip. Alkoholį – taip. Be jų galima išgyventi. Tačiau jau visiškas absurdas jei norima apmokęstinti kasdienio vartojimo maisto produktus.

    Atsakyti į šį komentarą
  4.    -  2020-03-28, 08:33

    Ekofašizmas

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Juozas    -  2020-05-02, 20:33

    Reikis griauti europos sajunga.

    Atsakyti į šį komentarą
  6. Vytautas    -  2020-09-02, 23:54

    Pasaulio parazitai sugalvojo kaip padaryti kad ubagai ir jų vaikai, negautų mėsos, o ją valgytų tik ponai, kaip Smetonos laikais.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Klausimas būtų, su kuo derėtis ir dėl ko? Jeigu Jus turite omenyje žmogėdras, tai su...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...