infa.lt

Iranas išvengė karo su JAV ir nepažemino savęs

09 sausio
18:46 2020

REUTERS

Smogdamas į Amerikos bazes Irake, Iranas sąmoningai šaudė pro šalį, kad nepakenktų nė vienam JAV kariškiui. Apie tai pranešė Amerikos žiniasklaida.

Pasak jų, Amerikos kariuomenės būriai Irako bazėse apie artėjantį apšaudymą buvo perspėti iš anksto, informaciją Bagdadas perdavė likus kelioms valandoms iki apšaudymo.

Didžioji dalis paleistų raketų nukrito šalia taikinių.

Irano raketų atakos pasekoje amerikiečių bazės Irake patyrė minimalią žalą, nė vienas iš karių nebuvo sužeistas.

Eilė ekspertų, remdamiesi tuo, daro išvadą, jog Iranas nėra suinteresuotas toliau eskaluoti konflikto su vienintele pasaulio supervalstybe.

Anksčiau buvo paskelbta lyginamoji abiejų šalių karinio potencialo analizė: JAV lenkia Iraną žmonių, pinigų, tankų ir lėktuvų atžvilgiu.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas vakar paskelbė skubų pranešimą po Irano raketų smūgio į JAV karines bazes Irake.

Tiesiogines transliacijas internetu transliavo pagrindiniai šalies televizijos kanalai.

Kalbėdamas amerikiečiams, Baltųjų rūmų vadovas pažymėjo, kad dėl Irano išpuolio niekas nebuvo sužeistas, nes išankstinio perspėjimo sistema „suveikė nepriekaištingai“.

Trampas dar kartą išreiškė savo poziciją, kad generolą Kasem Suleimani (Qasem Soleimani) reikėjo likviduoti jau seniai.

Jis pabrėžė, kad JAV jokiu būdu neleis Iranui turėti branduolinių ginklų, ir paragino Europos šalis, Kiniją ir Rusiją atsisakyti branduolinio susitarimo su Iranu, kuris, anot Trumpo, netrukus žlugs ir taip.

Trumpas teigė, kad Iranas nusipelno šviesios ateities, tačiau tai neįvyks tol, kol ajatolos režimas bandys tenkinti savo branduolines ir karines ambicijas.

Baltųjų rūmų vadovas teigė, kad JAV padės Islamo Respublikai žengti klestėjimo keliu ir pažadėjo įvesti naujas galingas sankcijas šalies valdančiajam elitui.

Jis taip pat paprašė NATO šalių labiau įsitraukti į tuos procesus, kurie vyksta Artimuosiuose Rytuose.

Sausio 8 d. Islamo Respublikos valstybinė televizija, remdamasi šaltiniu Islamo revoliucijos gvardijos korpuse, pranešė, kad raketų atakos pasekoje prieš JAV karinę bazę „Ein al-Assad“ Irake žuvo 80 JAV karių.

„Remiantis tiksliais mūsų šaltinių pranešimais rajone, žuvo mažiausiai 80 JAV teroristų karių ir apie 200 buvo sužeista“, – citavo valstybinė televizija naujienų agentūrą „Mehr“.

Pasak amerikiečių pusės, užpultose bazėse nė vienas iš karių nebuvo sužeistas.

Buvo pranešta, kad Irako kariškiai patyrė „nedidelių nuostolių“, tačiau vėliau šaltiniai Bagdade tai paneigė.

JAV prezidentas pakomentavo Irano ataką: „Viskas gerai”

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 251

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. Algirdas    -  2020-01-09, 21:58

    Neišmanau iš kur toks įsitikinimas, kad tai buvo būtent Irano ataka? Kur įrodymai? Kažkas nori pasakyti, kad Iranas paleis savo itin tikslias bei balažin kiek kainuojančias raketas tik tam, kad pramuštų kelias skyles JAV kareivinių stoge? „Pranešė JAV žiniasklaida…” Jo, patikėjom:) Iranas irgi moka blefuoti, ir dar kaip. Įrodymų,jog tai buvo Irano ataka, bent jau aš,nepamačiau. Faktas,kad Sausio 3 buvo nužudytas ne tik Qasem Soleimani, bet ir Abu Mahdi al-Muhandis. O jis vadovavo organizacijai kuri priešinasi JAV okupacijai Irake nuo 2003 metų. Už jo nužudymą irgi gali būti keršijama. Reikalas čia toks, kad Irako šiitai ir sunitai išvien prieš JAV. Irako bei Irano šiitai taip pat išvien prieš JAV. Dabar prisiminkit kvailus ir beviltiškus JAV pasiteisinimus kodėl jie nesitraukia iš Irako. Maža to, kad nesitraukia-dargi grasina.

    Atsakyti į šį komentarą
    • regis    -  2020-01-10, 14:00

      Blogai skaitote, straipsnyje rašoma:

      „Sausio 8 d. Islamo Respublikos valstybinė televizija, remdamasi šaltiniu Islamo revoliucijos gvardijos korpuse, pranešė, kad raketų atakos pasekoje prieš JAV karinę bazę „Ein al-Assad“ Irake žuvo 80 JAV karių”

      Iranas pats prisipažįsta, kad tai jo atakos.

      Atsakyti į šį komentarą
      • Algirdas    -  2020-01-10, 14:25

        „Sausio 8 d. Islamo Respublikos valstybinė televizija, remdamasi šaltiniu Islamo revoliucijos gvardijos korpuse, pranešė…”
        Čia įrodymas??? Valstybinė TV remdamasi šaltiniu…pranešė?? Kurios šalies žvalgyba patikėtų tokiais pezalais?
        Perskaityti tai kas parašyta dar nereiškia patikėti tuo kas rašoma.

        Atsakyti į šį komentarą
  2. NATO-žmonijos atmatos ir karo nusikaltėliai    -  2020-01-09, 23:27

    Kaip JAV ir NATO okupuojamas Afganistanas, anksčiau – Irakas? Naktimis okupantų kareivos (samdomi galvažudžiai, nes visi kariauja už pinigus), dažniausiai, tūno izoliuotose gerai saugomose bazėse. Dieną su tankais, šarvuočiais, malūnsparniuose arba grupėmis, apsiginklavę iki dantų, patruliuoja, palaikydami marionetines vyriausybes. Kartais pašaudo iš tankų pabūklų, kulkosvaidžių, automatų į “įtartinus objektus”, arba žvalgybos ar vietinių skundikų už pinigus nurodytus “priešus”. Tokiais gali būti, kaip ne kartą pasitaikė, bet koks sambūris: vestuvės, laidotuvės ar šiaip susirinkę kaimiečiai, todėl gyventojams kategoriškai draudžiama rinktis į grupes, nepranešus apie tai valdžiai ir okupantams. Kaip rodo paviešinami slapti dokumentai, “priešai” buvo “perkami”, mokant 1000 – 20000 dolerių. Suprantama, norinčių taip lengvai užsidirbti, o kartu ir atsikratyti nemėgstamo kaimyno ar konkureto, netrūkdavo. O jau pakliuvusius į kalėjimą, vieno pulkininko žodžiais, – ne problema priversti prisipažinti nors ir šnipinėjimu marsiečiams… Kiekvienoje bazėje yra ypatingai įslaptintų specialios paskirties smogikų būriai arba kuopos (lietuvių – “Aitvaras”). Jie vykdo slaptas vietovės šukavimo, “valymo”, atskirų pasipriešinimo dalyvių (partizanų) ir jų vadų grobimo ir naikinimo operacijas. Kuo jie skiriasi nuo Lietuvoje po karo partizanus naikinusių “Smerš” ir NKVD spec. padalinių? JAV skerdikų grupės ne tik naikindavo partizanus, bet ir niekuo nekaltus civilius. Visaip išsityčioję ir nužudę, tiek suįžūlėjo, kad fotografuodavosi prie išniekintų aukų. Buvo rasta virš 4000 nuotraukų. Užfiksuoti vaizdai buvo tokie pasibaisėtini, kad vos kelias (pačias nekalčiausias) nuotraukas išdrįso paviešinti pasaulio spauda… JAV kariškiai visaip bandė išsukti tuos banditus, bet tarptautinės visuomenės spaudimas padarė savo – kai kurie jau nuteisti, kiti laukia teismo. Kad parodytų okupacijos “humanizmą”, kareiviai dalyvauja parodomosiose civilinių objektų statybose. Pvz., bendrabučių našlaičiams. Deja, afganai niekada nesinaudoja okupantų “dovanomis”. Net Lietuvos TV rodė suniokotą ir apleistą lietuvių pastatytą bendrabutį Goro provincijoje. Dar yra civilinių svetimšalių apsaugos būrių bei specialistų, žvalgančių gamtos turtus: naftą, dujas ir kt. (faktiškai dėl gausybės šių turtų ir kariaujama…) Visa tai vadinama demokratijos diegimu…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tikrai taip. Mes visi tapome įkaitais ir skaitmeniniais vergais. Baisu pagalvoti kas bus kai panaikins...

Rrr

Seksualiai neaktyvūs (bent vyrai) nuolat operuojasi prostatos vėžį, kartu su prostata, žinoma. Jų skaičius nuolat...

Seimo niekšai kalti, kad žmogus negali atlyginimo gauti popieriniais pinigais....

praktika rodo,kad hiperseksualus buna psichiniai ligoniai. O stai reciausias bet rafinuociausias seksas - auksto intelekto...

apie ta "tvarka"! Jos ir nebuvo. Stipresnis visada dare ka nori ir niekada nebuvo smerkiamas,jei...

pasaulio matymas nusvinta per 72 lytis! Branduoliu skilimas menkniekis,su sia praregejimo bomba palyginus!...

Jie eina link totolaus fantastinio rytojaus kur žmogus renkantis atstova valdžioje tampa ju vergas, skaičius...