infa.lt

„Būtina prievarta išsiųstų mirti lietuvių palaikus perlaidoti atskirai“, teigia A. Anušauskas

09 sausio
11:20 2020
16 Lietuvos divizija įžengia į LIetuvą

SSRS kariuomenės 16-oji lietuviškoji šaulių divizija 1944 metų liepą įžengia į Lietuvą. LYA nuotrauka

„Menkai apmokyti ir dar prasčiau aprūpinti kariai buvo metami prieš vokiečių įtvirtinimus ir šimtais žūdavo. Jauni vyrai eina mirti išbalusiais ir pageltonavusiais veidais patys nežinodami už ką“, – rašė prievarta mobilizuotas A. Piliūnas.

Arvydas Anušauskas kreipėsi į Lietuvos Respublikos kultūros ministrą Mindaugą Kvietkauską ir užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių dėl sovietinio teroro aukomis tapusių lietuvių palaikų.

Lietuvos istorijos instituto Archeologijos skyriaus archeologas Linas Kvizikevičius, kuris vasarą dalyvavo karinių archeologų ekspedicijoje Latvijoje, Kuldingos r., Saldaus apyl., Būdiniekių kaime, parlamentarą A. Anušauską informavo apie 1944 m. vėlyvą rudenį žuvusių palaikų ekshumavimą. Jis patvirtino, kad beveik visi palaidoti lietuviai (jų palaidojimo vieta yra nustatyta pagal archyvinius duomenis) neturėjo jokių sovietinės karinės uniformos atributų, ženklų ir apdovanojimų.

Lietuviai laidoti su rožančiais ir lietuviškomis maldaknygėmis. Atliekant papildomus archyvinius tyrimus buvo nustatyta, kad kapavietėje yra palaidota apie 100 lietuvių kilmės asmenų: Stasys Čekavičius, Antanas Visbaras, Mikas Čaikauskas, Vytautas Tranas, Kazys Kurlianskas, Antanas Domeika ir kt.

„Pagal Latvijoje galiojančią tvarką ir susitarimus visi žuvusieji bus palaidoti vienose kapinėse. Kreipiausi į Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministeriją ir Kultūros ministeriją, kad 1944–1945 m. sovietinio teroro (masinių mobilizacinių gaudynių metų suimti, įkalinti ir paskui išsiųsti į karinius dalinius) aukomis tapę lietuviai, per prievartą atsidūrę 16-oje divizijoje, būtų perlaidoti atskirai ir mūsų institucijos atkreiptų į tai dėmesį bei dėl to kreiptųsi į Latvijos atsakingas institucijas“, – patvirtino A. Anušauskas.

Jis taip pat priminė, kad lygiai prieš 75 metus Lietuvoje buvo prievarta sugaudyta ir išsiųsta į Raudonosios armijos dalinius 24 100 lietuvių (iki 1945 balandžio šis skaičius išaugo dvigubai), dalis jų atsidūrė vadinamojoje lietuviškoje 16-oje divizijoje.

Menkai apmokyti ir dar prasčiau aprūpinti kariai buvo metami prieš vokiečių įtvirtinimus ir šimtais žūdavo. „Jauni vyrai eina mirti išbalusiais ir pageltonavusiais veidais patys nežinodami už ką“, – rašė prievarta mobilizuotas A. Piliūnas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 297

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......

juokas parėmė iš info.lt dėl Pugačiovas paskelbta agentė visi žino o jus tik dabar savo...

Rusijos paleistos naikinančios raketos taip pat yra karinės raketos, kaip ir NATO raketos....

Nepasidalino otkatu?...

ant briaunos dar gali nukristi...