infa.lt

Teismas nepriėmė nagrinėti Seimo Pirmininko Viktoro Pranckiečio skundo

28 gruodžio
11:01 2019
Viktoras Pranckietis

infa.lt nuotr.

Vilniaus apygardos administracinis teismas atsisakė priimti nagrinėti Seimo Pirmininko Viktoro Pranckiečio skundą Seimo Etikos ir procedūrų komisijai dėl lapkričio 13 d. išvados panaikinimo kaip nenagrinėtiną.

Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, prašydamas Lietuvos Respublikos Seimo Etikos ir procedūrų komisijos 2019-11-13 išvadą „Dėl Lietuvos Respublikos Seimo valdybos 2019 m. spalio 15 d. posėdžio“ pripažinti neteisėta ir ją panaikinti; kreiptis į Lietuvos Respublikos Konstitucinį Teismą, kad būtų ištirta, ar Lietuvos Respublikos Seimo statuto 78 straipsnio 1 dalis, galimai suteikianti teisę vienam iš Lietuvos Respublikos Seimo padalinių galimybę paneigti viso Seimo sprendimus, juos pripažinti negaliojančiais, atitinka Lietuvos Respublikos Konstitucijos nuostatas.

Vilniaus apygardos administracinis teismas gruodžio 20 d. nutartimi atsisakė priimti nagrinėti šį skundą kaip nenagrinėtiną teismų ABTĮ nustatyta tvarka. Teismas, atsižvelgdamas į pareiškėjo siekiamos nuginčyti išvados pobūdį, Seimo Etikos ir procedūrų komisijos analizuotus klausimus ir priimtus sprendimus, taip pat įvertinęs pareiškėjo skundo argumentus, daro išvadą, jog keliamas ginčas yra susijęs su Seimo veikla.

Kaip matyti iš pareiškėjo skundo, jame pateikiami nesutikimo su Išvada argumentai siejami būtent su Seimo statuto nuostatomis, bet ne su Lietuvos Respublikos valstybės politikų elgesio kodekso reguliuojamais teisiniais santykiais.

Teismas pažymi, kad administraciniai teismai nagrinėja Seimo Etikos ir procedūrų komisijos išvadas, kai jos priimtos vadovaujantis Lietuvos Respublikos valstybės politikų elgesio kodekso (toliau – Kodekso) patvirtinimo įstatymu dėl elgesio, galimai pažeidžiančio Kodekse nustatytus valstybės politikų elgesio principus ir nuostatas.

Tokiu atveju yra specialus įstatymas – Kodeksas. Jo 10 straipsnyje tiesiogiai įtvirtinta teisė skųsti Seimo Etikos ir procedūrų komisijos sprendimus administraciniam teismui.

Šioje byloje Seimo Etikos ir procedūrų komisijos veiklą reglamentuoja ne Lietuvos Respublikos valstybės politikų elgesio kodekso patvirtinimo įstatymas, o Seimo statutas.

Komisijos įgaliojimai kyla iš Seimo veiklos ir ji įgyvendina valstybės valdžią, todėl administraciniam teismui nėra suteikta kompetencija nagrinėti tokio pobūdžio ginčus.

Dėl šios nutarties per 7 kalendorines dienas nuo jos nuorašo gavimo dienos gali būti paduotas atskirasis skundas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui per Vilniaus apygardos administracinį teismą.

infa.lt primena, kad Seimo Etikos ir Procedūrų komisija V. Pranckiečio sušauktą neeilinį Seimo posėdį įvardino kaip neteisėtą, o jį patį – veikus savo asmeniniais interesais, kai siekė paskubinti balsavimą dėl nepasitikėjimo juo pačiu.

teismai.lt inf.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 108

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Už įsitikinus žmonės buvo atleisti iš darbo!!!! guglas tapo totalitariniu įrankiu. Nuo kada žmonėms draudžiama...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...

valdziu valios,jis net "sto gram" neikaltu,ne tai kad telegram neikurtu....