infa.lt

2020 metams JAV skiria Baltijos šalims 175 mln dolerių karinės pagalbos

26 gruodžio
10:05 2019
raketos ataka

photo: U.S. Navy

„Jungtinės Amerikos Valstijos, 2020 metams skyrė 175 mln. dolerių karinės pagalbos Baltijos šalims – Estijai, Latvijai ir Lietuvai,  pirmadienį pranešė Estijos gynybos ministerija“, – rašo The New York Times.

„Šios trys šalys yra NATO narės ir visos jos ribojasi su Rusija“, – primena leidinys.

Estijos gynybos ministerija teigia, kad kartu su 125 mln. JAV dolerių bendra karine pagalba Vašingtonas pirmą kartą išskyrė atskirą, 50 mln. dolerių biudžeto eilutę, kad padidintų trijų buvusių sovietinių respublikų oro gynybos pajėgumus – kurie, daugelio karinių ekspertų nuomone, yra silpna grandis jų dabartinėje gynybos sistemoje.

Bendras JAV karinės pagalbos Talinui, Rygai ir Vilniui tikslas yra sustiprinti „atgrasymo ir gynybos poziciją Baltijos šalyse, įskaitant oro erdvę ir ypač oro gynybos srityje“, – pareiškė Estijos gynybos ministras Juri Luik savo pasisakymo metu.

„Visos trys Baltijos valstybės, įstojusios į NATO 2004 metais, yra ištikimos Vašingtono sąjungininkės“, – teigia leidinys.

Jie labai susirūpinę tuo, kad, jų manymu, mažėja JAV prezidento Donaldo Trampo administracijos susidomėjimas transatlantiniais santykiais ir bendrais NATO gynybos įsipareigojimais, ypač nuo tada, kad Donaldas Trampas jau anksčiau karinį aljansą įvardino pasenusiu.

Tačiau Estija mato JAV karinę pagalbą kaip ženklą, kad Vašingtonas tvirtai palaiko NATO ir Baltijos šalis.

„Mūsų (JAV) sąjungininkė aiškiai patvirtina savo įsipareigojimus (NATO) kolektyvinei gynybai Europos rytiniame flange“, – sakoma Luiko pranešime apie finansinę paramą.

Kadangi Estija, Latvija ir Lietuva neturi savų naikintuvų, NATO naikintuvai yra atsakingi už Baltijos oro erdvės kontrolę keturių mėnesių rotacijos principu iš bazių Estijoje ir Lietuvoje.

Luikas pabrėžė, kad „perėjimui nuo (Baltijos) oro policijos prie oro gynybos reikia visų (NATO) sąjungininkų bendro sprendimo, tačiau JAV pozicija ir praktinė parama turi didelę svarbą“.

Ministerija pareiškė, kad tinkamą Baltijos regiono oro gynybą sudarys gerai veikianti išankstinio perspėjimo sistema, stebėjimo priemonės ir priešlėktuvinės ginkluotės sistemos bei kvalifikuotas personalas.

Pareiškime dar sakoma, kad JAV krašto apsaugos leidimų įstatymo projektą, kuriuo suteikiama pagalba Baltijos šalims, Trampas pasirašė praeitą savaitę. Į įstatymo projektą įtraukta solidarumo sąlyga, patvirtinanti Vašingtono įsipareigojimus Baltijos regionui.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 337

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. berazumis    -  2019-12-26, 13:41

    aha, trims šalims skirs 175 mln kaip vien Lietuva tik sraigtasparniams 300 mln, 80 mln sumokės boxeriams ir N mln kitiems karo reikalams. Juokingos sumos iš JAV kaip parama. Atnazas

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
JAV

Poreikis metams virš 770 tonų, o per šiuos metus pasigamins iki tonos. Kiek reikės metų...

Pagaliau baigiasi Nigerio okupacija....

Iš tiesų sakau jums, kad religijos (ne tik islamas ir krikščionybė) yra tobulas žmonių zombinimo...

Kuo skiriasi KGB/VSD nuo p..dos? Ogi niekuo. Vienas "neteisingas" judesys liežuviu ir tu jau subinėj!!!...

Konservatorių vykdomas manau korupcinis sandėris ir perleidimas mūsų krašto gynybos į privačias užsienio karo pramoninkų...

Manau, kad Anušauskas atsistatydino todėl, kad nesutiko su kažkokios milžinės karo kompanijos (kurios jis neįvardijo),...

Labai ačiū autoriui už pasidalinimą tomis mintimis, kurias savo galvose ir širdyse nešiojosi Universitetą kūrę...