infa.lt

Žemės šiaurinis magnetinis polius vis greičiau juda Rusijos link

21 gruodžio
16:44 2019
Žemės magnetinis laukas

(Image: © Shutterstock)

Žemės šiaurinis magnetinis polius nuo 1831 m. lėtai judėjo iš Kanados Arkties į Rusiją, tačiau pastaruoju metu jo poslinkio greitis smarkiai padidėjo. Kaip praneša CNN, jei ateinančiais dešimtmečiais įvyks Žemės magnetinio lauko inversija, žmonės galės pamatyti jo poveikį navigacijos sistemoms, palydovams ir ryšiams.

Skirtingai nuo geografinių polių, Žemės magnetiniai poliai, kurie yra navigacijos sistemų pagrindas, aktyviai juda. CNN duomenimis, nuo 1831 m. Šiaurės magnetinis polius lėtai juda iš Kanados Arkties į Rusiją, tačiau pastaruoju metu jo poslinkis Sibiro link smarkiai padidėjo ir dabar jis siekia apie 55 km per metus.

Tai paskatino mokslininkus anksčiau nei buvo numatyta atnaujinti Pasaulio magnetinį modelį, kurį naudoja NATO, JAV ir Britanijos pajėgos, taip pat civilinės navigacijos sistemos.

Planetos magnetinis laukas keičia savo poliškumą kas kelis šimtus tūkstančių metų – ir šiaurinis magnetinis polius gali atsirasti prie geografinio Pietų ašigalio. Paskutinį kartą tokia Žemės magnetinio lauko inversija įvyko prieš 770 tūkstančių metų.

Atliekant naują tyrimą, mokslininkams pavyko išsiaiškinti, kad paskutinį kartą magnetinio lauko inversijos procesas užtruko apie 22 tūkstančius metų, tai yra, jis pasirodė gerokai ilgesnis, nei mokslininkai manė.

Nors kai kurie ekspertai yra įsitikinę, kad Žemės magnetinio lauko inversija (magnetinių polių apsikeitimas vietomis) gali įvykti vieno žmogaus gyvenimo laikotarpyje, moksliniai duomenys šios teorijos nepatvirtina.

CNN duomenimis, magnetinio lauko stiprumas kas 100 metų sumažėja maždaug 5%, ir jo silpnėjimo požymiai rodo artėjančią inversiją.

Tačiau sunku tiksliai nustatyti, kada būtent įvyks ši inversija. Jei mūsų amžiuje įvyks Žemės magnetinio lauko polių apsikeitimas, mes galėsime pamatyti jo poveikį navigacijos sistemoms, palydovams ir ryšiams. Tačiau, pasak mokslininkų, laikui bėgant žmonija pamažu prisitaikys prie magnetinio lauko nestabilumo laikotarpių.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 515

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Dabar į pasaulį žvelgiama per išangę, ne per akį...

Tai jei derėsis dėl skolų grąžinimo - Europoje turėsim dar vieną Ameriką, nes ukrainiečiai turės...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...