infa.lt

Hipodinamijos epidemija paauglių tarpe. PSO muša pavojaus būgnus

23 lapkričio
16:12 2019

Nuo mokyklos kėdės iki autobuso sėdynės, nuo sofos iki lovos ir taip kartojasi kiekvieną dieną … Kasdieniniame gyvenime daugelis paauglių nėra pakankamai judrūs.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), kuri perspėja dėl tokio per mažo fizinio aktyvumo, paskelbtame naujame tyrime lapkričio 22 dieną medicinos žurnale „Lancet Child & Adolescent Health“.

Visame pasaulyje daugiau nei 80% paauglių neįvykdo oficialiai rekomenduojamo fizinio aktyvumo lygio, siekiančio mažiausiai vieną valandą per dieną“, – rašo Šveicarijos leidinio „Le Temps“ žurnalistė Pascaline Minet.

„Prieš darydami šį vertinimą, tyrėjai surinko duomenis mokyklose, remiantis 1,6 milijono paauglių nuo 11 iki 17 metų amžiaus, gyvenančių 146 skirtingose šalyse, apklausa“, – rašoma straipsnyje.

Šie paaugliai užpildė klausimynus apie savo bendrą fizinį aktyvumą, įskaitant sportą, taip pat apie aktyvius judesius, pavyzdžiui, vaikščiojimą ar namų ruošą“, – sako tyrimo autorė Regina Guthold iš PSO.

Tyrimo išvada neabejotina: paaugliai juda nepakankamai. Ir ši problema neapsiriboja turtingomis šalimis.

Pavyzdžiui, 2016 metais nepakankamas paauglių fizinis aktyvumas buvo užfiksuotas – 78,4% Moldovoje, 87,5% Egipte, 93,4%. Filipinuose, Prancūzijoje – 84,7 proc.

Žinių ar įrangos trūkumas, nepakankamas infrastruktūros saugumas, padidėjusi prie ekranų praleidžiamo laiko trukmė: ekspertai pateikia daugybę prielaidų, paaiškinančių šią tinginystės epidemiją “, – rašo„ Le Temps “.

Tai kelia pavojų paauglių sveikatai: „Dėl nepakankamo fizinio aktyvumo padidėja antsvorio ir lėtinių ligų, tokių kaip diabetas ar nugaros skausmai, rizika“, – aiškina Chiara Testera iš Šveicarijos sveikatos stiprinimo organizacijos „Promotion Santé Suisse“.

Reguliarūs fiziniai pratimai skatina pažintinį vystymąsi, taigi ir mokymosi gebėjimus, – sako Regina Guthold. – Tai taip pat padeda formuotis socialiniams ryšiams“.

Galiausiai, įvairūs tyrimai rodo, kad aktyvūs paaugliai, kaip taisyklė, išlieka tokiais ir suaugę“, – pažymi žurnalistas.

Šveicarijoje paaugliai taip pat gyvena nepakankamai aktyvų fiziškai gyvenimą: PSO tyrimo duomenimis, 85,7% nėra fiziškai aktyvūs bent valandą per dieną.

Tyrimas, kurį 2013–2016 metais atliko Šveicarijos atogrąžų medicinos ir visuomenės sveikatos institutas (Swiss TPH), jau parodė, kad vaikai ir paaugliai nuo 6 iki 16 metų kasdien daugiau nei 90% laiko praleidžia sėdėdami, gulėdami ar praktikuodami tik žemo intensyvumo aktyvumą.

Vaikai turi gerą fizinio aktyvumo lygį, bet, deja, jis mažėja paaugliams“, – sako Chiara Testera iš Promotion Santé Suisse“

Tiek Šveicarijoje, tiek beveik visame pasaulyje nuo šios problemos labiausiai kenčia mergaitės. Apskritai 85% jų nesilaiko fizinio aktyvumo rekomendacijų, lyginant su 78% savo amžiaus berniukų.

Ši situacija kelia vis didesnį nerimą, nes šis atotrūkis vis didėja.

Nors nuo 2001 metų berniukų nepakankamo fizinio aktyvumo paplitimas sumažėjo 2%, tarp mergaičių jis išliko stabilus “, – pažymima leidinyje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 104

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...