infa.lt

Laimonas Kairiūkštis. Žmogus ar asfaltas?

23 spalio
19:14 2019
Kloja asfaltą

youtube nuotr.

Kai parkavimo vieta Lietuvoje uždirba daugiau nei mokytojas, mokslo daktaras, tai apie kokią darniąją plėtrą, socialinę politiką dar galime kalbėti?

Belieka tik kalbėti apie socialiai orientuotą biudžetą, kuris šiuo metu svarstomas Seime.

Į ką investuosime ketvirtosios pramonės revoliucijos išvakarėse, kad sulauktume orios senatvės. Verslas teigia, kad viena iš didžiausių plėtros problema yra žmogiškieji ištekliai. Gerai, kad Lietuvoje biudžetinės, savivaldybių, mokslo įstaigos nesusiduria su personalo stoka ir toliau investuoja į geležį.

Vienas iš puikiausiai tai iliustruojančių pavyzdžių, kai pedagogų streiko akivaizdoje tvirtinami planai įrenginėti saulės jėgaines ant nežinia kiek dar laiko veiksiančių, tarybinių mokyklų.

Na kas iš to, kad mokytojams pridėsime 5%-10% prie atlyginimo, tai jie net nepajus, o juk laiko dar turime, kad padarytume mokytojo profesiją prestižine…

Ar tikrai mums reikalingi tie Ministro pirmininko siūlomi “subalansuoti sprendimai ir socialiai orientuotas biudžetas?

Kaip jis orientuotas, kuria puse atsisuks į mus? Kelis kartus mus vežant į ligoninę perkraus iš vieno greitosios pagalbos automobilio į kitą, kad būtų optimizuota „ligonių logistika“ ?.

2018 metais savivaldybės iš 223,3 mln. eurų skirtų socialinėms reikmėms nepanaudojo daugiau nei pusės, – t.y. 117,5 mln. eurų liko nepanaudota. Ši socialiai orientuota politika jau tęsiasi ne pirmus metus iš eilės. Štai 2017 metais piniginei socialinei paramai Lietuvoje buvo skirta 226,7 mln. eurų, nepanaudota – 143 mln. eurų, tai yra 63,1 proc.

Tiek 2017 metais, tiek 2018 metais nepanaudotos lėšos skirtos socialiniai sričiai bendru susitarimu buvo nukreiptos į asfaltą ar „kitas“ labiausiai reikalingas sritis. Prioritetus nustatė ministerijos, Seimas ir kiti gerieji Carai ir Caraitės.

Paradoksas, šalyje, kurioje yra mažiausios pensijos, vidutinis darbo užmokestis, kur ketvirtadalis žmonių gyvena žemiau skurdo ribos – valdininkai sugeba sutaupyti daugiau nei pusę socialiniai politikai skirtų lėšų.

Ponas Ministre Pirmininke, gerbiami Seimo nariai, gal nereikia mums trečius metus iš eilės to socialiai orientuoto biudžeto, juk patirtis rodo, kad vis tiek nesugebėsime išleisti daugiau nei pusės tų pinigų.

Geriau imkime ir nedelsdami investuokime į auksinius šaukštus kariuomenei, o trūkstamos darbo jėgos importuosime.

sekite autorių Facebook: Laimonas Kairiūkštis

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 215

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......