infa.lt

Algimantas Rusteika. Politologija valstybėje, kurioje nėra politikos

23 spalio
13:55 2019

Visi vieno kraujo – tarpusavyje aršiai besistumdantys UAB “Lietuva“ akcininkai prie sraunaus ES finansų upelio. Jokios politologijos ir rimti tyrimai ten, kur politikos nėra, neįmanomi

Algimantas Rusteika

Būrelyje viešai kalbančių ir rašančių galvų yra kelios, kurias kasdien matom ir girdim. Valdiški apžvalgininkai ir politologai. Vadovaujasi reitingais, tyrinėja politinius procesus “kaip visame pasaulyje daroma“, pateikia visokias gudrias analizes ir prognozes. Tokias, kokias reikia, aišku.

Reitingai ir apžvalgos žiniasklaidoje, mintančioje valstybinių institucijų viešinimo pajamomis. Rangovai vykdo apklausas pagal kokias tik nori “imtis“, užsakovai apmoka.

Rašytojai labai protingai parašinėja, skaitytojai paskaitinėja, Panorama pranešinėja. Visur procentai, programiniai siekiai, profesionalumas.

Žodžiu – “kaip visame pasaulyje“! Toks žaidimėlis turi prasmės ten, kur politinė partinė sistema – gera ar bloga – yra. Pas mus jos nėra. Ir partijų jokių, ir jų programinių siekių nėra, tai tik masalas ant kabliuko.

Šie dariniai niekieno, išskyrus savo vadovybės, vienų ar kitų finansinių ir verslo grupuočių bei didžiausių slaptų rėmėjų, interesų neatstovauja.

Tikros ideologijos neturi ir savo pavadinimuose įvardintų visuomenės vertybinių variantų nereiškia. Iškabos, kurių niekas nebepastebi.

Esi liberalių – tikrų liberalių – pažiūrų, už ekonominę laisvę ir valstybės minimalų kišimąsi į privatumą? Pirk tautinį liberalą – neomarksistinį hibridą, varomą globalaus finansinio kapitalo atliekų ir tolerancinių kvaišalų mišiniu. Ir gauk mintis bei visą tavo gyvenimą totaliai kontroliuojančią valstybę.

Esi tikras, nebolševikinis socialistas, tu prieš skurdą ir už didelius mokesčius kapitalistams – štai tau nuo lentynos šypsosi didieji visų monopolistų draugai socdemai su korporacijų visapusiško skatinimo mokestine politika ir bebrais.

O gal tu už gamtos turtų išsaugojimą ateities kartoms, žaliąją politiką – tai prašom, žaliuosius imkit!

Jie laksto kadilakais su tanko varikliais, kerta miškus taip, kaip dar jokie okupantai Lietuvoj nekirto, miestuose renčia šiukšlių deginimo bokštus ir, iškilmingai pažadėję nedidinti mokesčių, juos kaip pasiutę didina.

Tada gal esat konservatorius, už tradicinių vertybių, šeimos išsaugojimą? Jūsų nekantriai laukia “tėvynės sąjunga“, tradicijų naikinimas ir visų santuokos su visais, vaikų atiminėtojų zonderkomandos ir tas pats neoliberalizmas.

Visi vieno kraujo – tarpusavyje aršiai besistumdantys UAB “Lietuva“ akcininkai prie sraunaus ES finansų upelio. Jokios politologijos ir rimti tyrimai ten, kur politikos nėra, neįmanomi, nes negyvus organizmus ir irimo procesus nagrinėja patologoanatomija.

Reitingai čia reiškia tik momentines apklaustųjų nuotaikas ir simpatijas lyderių povyzoms, bet ne tas nuotaikas nulemiančias pažiūras, interesus ar visuomenės vertybių ir politinių pozicijų dinamiką.

Ten, kur natūralūs politiniai dėsniai negalioja, tradicinės politologijos nepakanka. Kokia gali būti socialinių grupių ir ideologijų atstovavimo politikoje analizė, jei niekas nieko už sistemos ribų neatstovauja?

Profesionali imitacinėje valstybėje vykstančių esminių procesų analizė, pagal kurią būtų galima numatyti strategijas ir praktinius sprendimus, reikalinga.

Gal bus parašyta, gal jau rašoma. O gal seniai yra neviešas variantas, pagal kurį „tradicinės“ pseudopartijos sėkmingai veikia, o autoriai laukia naujų užsakymų?

Dėl jų nesijaudinkim, nes jie ir patys dėl savęs nesijaudina. Turi jautrias antenas ir visuomet laiku atiduoda paskolas.

Prie ruso kalbėjo ir rašė vienaip, dabar kitaip, viskas apsiverstų – aiškintų seniai taip sakę. Jie visada pirmosiose eilėse, yra tokie kaip reikia ir mąsto kaip reikia.

šaltinis: kaunoforumas.com

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 116

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...