infa.lt

Beždžionės aplenkia žmogų kognityvinio lankstumo testuose

20 spalio
09:38 2019
Beždžionė ir kompiuteris

nuotr. youtube

„Kaip liudija atliktas tyrimas, beždžionės aplenkė žmones teste, skirtame išmatuoti kognityvinį lankstumą“, – praneša Daily Mail.

„Eksperimento psichologijos srityje, vykdyto Džordžijos valstijos universiteto mokslininkų, eigoje, žmonės buvo lyginami su beždžionėmis kapucinais ir makakomis rezus

Abiem grupėms buvo duota užduotis sąveikauti su jutikliniu kompiuterio ekranu, ant kurio buvo pavaizduoti keturi kvadratai su skirtingais piešiniais.

Kai tiriamieji spustelėdavo kvadratus teisinga seka, vietoje vieno iš kvadratų atsirasdavo trikampis, kurį paspaudus gaudavo apdovanojimą“, – rašo leidinys ir papildo, jog beždžionėms apdovanojimas buvo banano gabalėlis, o žmonės apie apdovanojimą buvo informuojami trumpu garso signalu.

Po to tyrėjai. ketindami patikrinti, kiek lankstūs dalyviai gali būti savo pažinimo procese, nuo pat pradžių patalpino trikampius sensoriniame ekrane kartu su kvadratais.

„Pasak„ LiveScience “ publikacijos , jie nustatė, kad beždžionės su kur kas didesne tikimybe suvokia tą faktą, kad gali gauti apdovanojimą tiesiog iškart palietusios trikampį. Skirtingai nuo jų, tiriamieji žmonės atkakliai siekė pirmiausia spustelėti kvadratus originalia seka ir tik po to spustelėti trikampį “, – rašoma straipsnyje.

„Visumoje 70% beždžionių apskaičiavo, kad jos gali tiesiog spustelėti trikampį ir praleisti kvadratų paspaudimus. Dauguma iš 61% tiriamųjų žmonių siekė praeiti jau pažįstamą kvadratų seką prieš spustelėdami trikampį, kad gautų atlygį. “, – pažymima leidinyje.

„Manau, kad mus vis mažiau ir mažiau stebina tai, kad primatai kartais aplenkia žmones“, – sako Julia Watzeck, Džordžijos universiteto aspirantė. (…) „Yra rimtų priežasčių, kodėl mes darome tai, ką darome, bet manau, kad kartais tai mums gali sukelti masę nemalonumų“.

Daugelis primatų rūšių pademonstravo gebėjimą mąstyti pažangiau ir dinamiškiau“, – praneša „Daily Mail“.

Pavyzdžiui, Siera Leonėje tyrėjai aptiko, jog kadangi šimpanzės yra išstumiamos iš saugomų teritorijų, jos įvairiais būdais prisitaikė prie žmonių pasaulio, tame tarpe, atradusios būdus kaip saugiai pereiti kelią ir tinkamiausią laiką aplankyti žmonių buvimo vietas“.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 429

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pandoros skynia pamažu atsiveria... Pasekmės bus skaudžios visoms ekonomikoms... Tik gaila, kad priėmę tokius sprendimus...

Tai pindosai jau vakar pripažino......

tai su kuo kariaus gal su marsiečiais,nes kariniam pramoniniam kompleksui reikia užsakymų...

malonu kad ant pasaulio dar yra blaiviai mąstančių...

tai rusai panaudos 100%...

O

tas tai bus teisėtas.......