infa.lt

„Mūsų dirbtinė mėsa bus pigesnė už jautieną“

13 spalio
09:40 2019

Future Meat produkcijos modulis

Startuolis „Future Meat“ sukūrė specialų tirpalą, kuriame galima užauginti 10 kartų daugiau mėsos nei kituose bioreaktoriuose. Buvo gautas finansavimas, dabar jie montuoja pirmąją gamybos liniją. Ir iki 2022 m. maisto pramonė pasikeis visiems laikams, pažada steigėjai.

Dabartinius dirbtinės mėsos gamintojus galima suskirstyti į dvi stovyklas: vieni gamina imitacijas iš augalinių komponentų, kiti tobulina ląstelių auginimo technologijas bioreaktoriuose, gamindami tikrą mėsą be būtinybės auginti ir skersti galvijų, susijusių su šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimais.

Lyderiai tarp pirmųjų yra „Beyond Meat and Impossible Foods“, o žinomiausi antrosios stovyklos startuoliai yra „Memphis Meats“, „Aleph Farms“, „Higher Steaks“, „Mosa Meat and Meatable“.

Tačiau ambicingas naujokas, praėjusiais metais įkurtas „Future Meat“ startuolis, ketina apversti rinką suprantamiausiu būdu: gaminti mėsą pigiau, nei ją auginti kaip dabar.

Bendrovė gavo 14 milijonų dolerių pirmajame finansavimo etape ir jau įrengia pirmąsias gamybos linijas – rezervuarus su stebuklingu tirpalu, kuris gerokai padidins bioreaktoriaus efektyvumą.

Kaip tai veikia, „TechCrunch“ leidiniui papasakojo startuolio įkūrėjas ir tyrimų direktorius Jacobas Namiasas.

Du įprastos mėsos komponentai – raumenų skaidulos ir riebalų ląstelės – FM reaktoriuose auginami iš nediferencijuotų fibroblastų ląstelių, kurių vystymąsi galima nukreipti, naudojant mažas molekules. Taip pat naudojamos kelios kinų žiurkėnų kiaušidžių (CHO) ląstelės, kurios jau plačiai naudojamos biologiniuose ir medicininiuose tyrimuose bei komercinėje terapinių baltymų gamyboje.

Svarbiausia – tirpalas, kuriame auga ši mėsa. Paprastai ląstelių augimą ne organizme riboja jų pačių toksinai. „Mes turime specialų sprendimą pašalinti toksinus iš aplinkos, o tai leidžia ląstelėms toliau augti“, – sako Namiasas. – Tiesą sakant, tai yra naujas bioreaktoriaus dizainas … kurio galia siekia 80%.

Tai yra, iš kiekvieno litro terpės jūs gaunate ne 100 gramų biomasės, bet 800 gramų“.

Antras svarbus pranašumas – tas, kad organizuojant gamybą nebūtina statyti 100 milijonų dolerių vertės gamyklos.

Viename šaldytuvo dydžio reaktoriuje per porą savaičių galite užauginti pusę tonos mėsos ir riebalų. O per mėnesį – apytikslis mėsos, kurią duoda dvi karvės, atitikmuo. O jos turi augti nuo metų iki 18 mėnesių.

Namiasas sako, kad „Future Meat“ bendradarbiaus su gamintojais tiekdama produkciją ir reagentus, o ne su prekybos centrais. Svarbiausias reaktoriaus pranašumas yra efektyvumas, o tai reiškia mažą kainą.

Remiantis „Namias“ skaičiavimais, svaro mėsos biomasės pagaminimo kaina, esanti jau bandomojoje linijoje, kainuos apie 10 USD, o jei prie gatavo produkto pridėsite augalinių komponentų – apie 4 USD. Tai yra mažiau nei kilogramas jautienos JAV ar Rusijoje.

„Jūs auginate tam tikros rūšies gyvūnų mėsą ar riebalus. – sako Namias. – Įsivaizduokite, kaip prie šio objekto artėja didelis sunkvežimis. Tai pakeis mėsos kombinatą: biomasė bus išstumta į sunkvežimį, o tokių vienetų gali būti tūkstančiai. Jie visi eina į centrinį punktą, kur rezultate gaunama mėsa mėsa [kai ji sumaišoma su augaliniais ingredientais] “.

„Namias“ taip pat įsitikinęs, kad FM produktai bus skanesni už augalinius pakaitalus: riebalai mėsai suteikia skonį ir savitą skonį, o „Impossible Foods“ ir „Beyond Meat“ šio komponento trūksta.

Įdomu tai, kad vienas ankstyviausių investuotojų į startuolius yra JAV mėsos pramonės milžinė „Tyson Foods“. Ir ten jie dirba su ūkininkais pagal panašią schemą – pasirašo vištų auginimo sutartis mėsos perdirbimo įmonėms.

Namias įsitikinęs, kad FM pakanka išeiti į rinką su savo reaktoriais – ir maisto pramonė pasikeis visiems laikams. Vienas dalykas yra, kai dirbtinė mėsa gerina aplinką. Visiškai kitas – kai ji tiesiog pigesnė.

Jo skaičiavimais, tai įvyks jau 2022 m. Tačiau naudos turės ir aplinka: gaminant mėsą reaktoriuje sunaudojama 99% mažiau žemės nei tradiciniams gyvuliams, o šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetama penkis kartus mažiau.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 135

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....