JAV atliktas tyrimas patvirtino, kad naudingi yra tik vitaminai ir mikroelementai, kurie į organizmą patenka kartu su maistu. Bet tai dar ne viskas: kai kurie maisto papildai netgi gali padidinti rimtų ligų riziką.
Mikroelementų trūkumas maiste verčia daugelį žmonių vartoti maisto papildus ir vitaminus tabletėmis. Tufto universiteto tyrėjai teigia, kad tai, mažiausiai, nenaudinga. Jų duomenimis, organizmui naudingi gali būti tik tie junginiai, kurie patenka į jį su maistu.
Tyrimo metu, apie kurį pasakoja „Science Daily“, mokslininkų komanda išanalizavo daugiau nei 27 000 suaugusių amerikiečių duomenis ieškodama sąsajų tarp jų dietos, maisto papildų ir natūralaus mirtingumo, o taip pat vėžio ir širdies bei kraujagyslių ligų rizikų.
Mokslininkai patvirtino, kad pakankamas vitaminų A ir K, magnio ir cinko kiekis maiste sumažina mirties tikimybę, taip pat ir nuo širdies bei kraujagyslių ligų. Tuo pačiu, per didelis kalcio vartojimas padidino mirties nuo vėžio riziką.
Be to, teigiamas poveikis buvo pastebėtas tik vitaminų ir mikroelementų, gaunamų su maistu atžvilgiu. Maisto papildai nepadėdavo sumažinti rizikų sveikatai.
Dar daugiau, būtent kalcis iš papildų, o ne maisto, didino mirties nuo vėžio tikimybę.
Taip pat nustatyta, jog vitaminas D iš papildų tabletėse, žmonėms, kuriems nėra diagnozuotas jo trūkumas, padidina mirties riziką.
Taigi, sveikatai svarbus ne tik gaunamų vitaminų ir mineralų kiekis, bet ir jų šaltinis. Daugeliu atvejų junginiai, kuriuos organizmas išskiria iš maisto, yra įsisavinami daug efektyviau nei dirbtiniai jų analkogai – visų pirma dėl ryšių su kitomis medžiagomis.
→ PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai. → Naujienlaiškis