infa.lt

Kilus abejonių dėl netekto darbingumo kompensacijų ar ligos išmokų skyrimo teisėtumo – Sodra skirs nepriklausomą tyrimą

30 rugpjūčio
07:00 2019
Neįgalaus žmogaus vežimėlis

© infa.lt nuotr.

Nuo rugsėjo mėnesio „Sodra“ turės galimybę pasitelkti nepriklausomus sveikatos priežiūros specialistus ir paskirti papildomą asmens sveikatos tyrimą, jei kyla pagrįstų abejonių skiriant ir mokant ligos išmokas, netekto darbingumo kompensacijas bei netekto darbingumo pensijas.

Tai reiškia, kad atskirais atvejais, kai kyla abejonių dėl realios asmens sveikatos būklės neatitikimo duomenims, nurodytiems medicininiuose dokumentuose, asmens bus prašoma dar kartą pasitikrinti sveikatą „Sodros“ nurodytoje sveikatos priežiūros įstaigoje kompensuojant patirtas išlaidas.

Jeigu „Sodros“ nurodytos sveikatos priežiūros įstaigos medikų nuomonė dėl asmens sveikatos būklės skirsis nuo ankstesnių medikų išvadų, tuomet gali būti priimamas sprendimas kreiptis į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą, kad būtų priimtas naujas sprendimas.

Tokia tvarka nustatyta socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio pasirašytame įsakyme, kuris įgyvendina Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pakeitimus, Seime priimtus 2018 m. gruodį. Iki šiol „Sodra“ negalėjo pasitelkti nepriklausomų sveikatos priežiūros įstaigų, jei kildavo abejonių, ar žmogui pagrįstai mokama ligos išmoka, netekto darbingumo kompensacija ar netekto darbingumo pensija.

Neįgalumo lygio, laikinojo nedarbingumo ir darbingumo lygio nustatymo priežiūra yra antikorupcinė priemonė, kuria siekiama išvengti retkarčiais pasitaikančių klaidų ar nesąžiningumo atvejų, kai siekiama suklaidinti sprendimo dėl negalios nustatymo priėmimo procedūroje dalyvaujančias įstaigas ir nepagrįstai gaunamos ligos, netekto darbingumo ar neįgalumo išmokos.

Kaip viskas vyks?

Remiantis aprašu, „Sodra“ papildomą asmens sveikatos tyrimą paskirs rizikingais atvejais, kai kils pagrįstų abejonių dėl priimtų sprendimų pagrįstumo bei teisėtumo, paaiškėjus kokioms nors svarbioms aplinkybėms ar gavus skundą.

Tokiu atveju „Sodra“ turės informuoti konkretų žmogų, kad jam paskirtas papildomas asmens sveikatos tyrimas ir kokioje sveikatos įstaigoje bei kada bus atliekamas. Informacija bus pateikiama elektroninėje gyventojų aptarnavimo sistemoje EGAS ir registruotu laišku.

Jeigu asmuo neatvyks į papildomą asmens sveikatos patikrinimą, gali būti priimtas sprendimas sustabdyti gaunamas išmokas arba jų neskirti, jei jos nepradėtos mokėti. Neatvykti į tokį patikrinimą bus galima tik esant objektyvioms aplinkybėms, pavyzdžiui, jeigu ūmiai sutrinka asmens sveikata, nutinka stichinė nelaimė ar nelaimingas atsitikimas, miršta šeimos narys, susergama ūmia liga ar panašiai. Šios aplinkybės turės būti įrodomos dokumentais.

Objektyvumo vardan, sveikatos priežiūros įstaiga papildomam asmens sveikatos tyrimui kiekvienu atveju bus parenkama individualiai, kad tai nebūtų ta pati įstaiga, kur asmuo įprastai gydomas ar konsultuojamas.

Laikino nedarbingumo atveju savo išvadas medikai pateikia per 1 darbo dieną, o neįgalumo ir darbingumo lygio nustatymo atvejais turės pateikti per 3 darbo dienas. Jeigu naujosios medikų išvados skirsis nuo ankstesnių, „Sodra“ gali priimti sprendimą kreiptis į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą siūlydama priimti naują sprendimą.

Jei medikų išvados patvirtina ankstesnius duomenis, tuomet žmogus turi būti informuojamas apie papildomo patikrinimo rezultatus ir kad į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą nebus kreipiamasi.

Tačiau „Sodra“ neteiks siūlymo žmonėms dalyvauti papildomame asmens sveikatos tyrime, jeigu žmogus bus kreipęsis į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą dėl pakartotinio vertinimo pateikdamas naują siuntimą, taip pat jei iki nustatyto neįgalumo ar darbingumo lygio termino pabaigos bus likę mažiau nei 6 mėnesiai bei jeigu Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba arba Ginčų komisija bus gavusios skundą dėl konkretaus atvejo ir jau bus prasidėjęs pakartotinis vertinimas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 358

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...