infa.lt

Johnson & Johnson kompanijai skirta pusės milijardo dolerių bauda už narkotinės priklausomybės epidemiją Oklahomoje

28 rugpjūčio
21:28 2019
Johnson & Johnson

REUTERS

Kompanijai Johnson & Johnson priteista 572 mln dolerių bauda už tai, kad jos gaminami nuskausminamieji vaistai sukėlė narkotinės priklausomybės epidemiją Oklahomos valstijoje, nusprendė teisėjas, rašo BBC

Tai pirmasis teismo sprendimas dėl opioidų krizės Jungtinėse Valstijose. (Opioidai – sintetiniai opiatų analogai, įprastai naudojami nuskausminamuosiuose vaistuose ir galintys sukelti priklausomybę). Dar tūkstančiai ieškinių pateiktų prieš nuskausminamųjų gamintojus ir platintojus , laukia savo svarstymo.

Turintys savo sudėtyje opioidų vaistai, tapo beveik 400 tūkstančių mirčių nuo perdozavimo priežastimi nuo1999 iki 2017 metų periodu – toks oficialus JAV ligų kontrolės ir profilaktikos Centro vertinimas.

Konkrečiai Oklahomoje nuo perdozavimo opioidiniais preparatais šiame amžiuje mirė apie 6 000 žmonių, tvirtina valstijos valdžia.

Dvi kitos farmacijos įmonės – Purdue Pharma ir Teva Pharmaceutical, nuėjo kompromiso keliu ir šiais metais anksčiau sutiko sumokėti pagal paduotus ieškinius valstijos naudai, atitinkamai 270 mln dolerių ir 85 mln dolerių.

Tačiau Johnson & Johnson atsisakė pripažinti savo kaltę.

Kuo kaltinama Johnson & Johnson?

„Kompanija pasinaudojo pseudo-mokslu ir dezinformacija, kad sumažintų opioidų vartojimo riziką, ko pasekoje kilo pati blogiausia savo pasekmėmis valstijos ir šalies istorijoje visuomenės krizė, ir ši krizė buvo sukurta dirbtinai“, – pareiškė Oklahomos valstijos generalinis prokuroras Mike Hunter po nuosprendžio paskelbimo.

Jis aprašė schemą pagal kurią veikė Johnson & Johnson kompanija: ji finansavo organizacijas ir asociacijas, užsiimančias slapta šių „vaistinių“ preparatų reklama, kurios pristatydavo save, kaip „nepriklausomus visuomeninius ekspertus“ ir netgi kaip organizacijas, kovojančias už pacientų teises.

„Mes įrodėme, jog Johnson & Johnson sukūrė savo daugiamilijardinį brendą godumu, nekaltų žmonių skausmo ir kančių sąskaita“, – pareiškė prokuroras.

Pagal JAV įstatymus farmacijos kompanijos negali tiesiogiai mokėti premijų gydytojams už tai, kad pastarieji išrašytų savo pacientams jų gaminamus vaistus. Tačiau gydytojai, kurie aktyviai rekomendavo opioidinius preparatus, gaudavo nuolatinius apdovanojimus, ir visumoje jų pajamos buvo aukštesnės, nei pas jų kolegas, kurie to nedarė, nustatė nekomercinė amerikiečių Bendrija kovai su priklausomybėmis,.

Apie tai buvo kalbama ir keliuose skelbtuose žurnalistiniuose tyrimuose – vietos leidinių Cincinatyje, CNN ir kitose MIP.

Pavyzdžiui, 2016 metais bendra išmokų suma praktikuojantiems gydytojams nuo JAV farmacijos kompanijų viršijo 8 milijardus dolerių. Dovanos ir paskatinimai, pasak oficialių dokumentų buvo išdalinti 630 000 terapeutų.

Teismo procesas „Oklahomos valstija prieš Johnson & Johnson“ vyko beveik du mėnesius ir tęsėsi be prisiekusiųjų. Teisininkai atstovaujantys valstijos vyriausybę siekė įrodyti, jog kompanija daug metų vykdė agresyvią marketingo kampaniją, nuslėpdama nuo vartotojų, jog opioidai sukelia panašią į heroino priklausomybę.

Kaltintojai tvirtino, jog aktyvi reklama ir tikros informacijos slėpimas privedė prie to, jog pacientai reikalavo pas gydytojus išrašyti būtent tuos preparatus, o gydytojai noriai skirdavo juos kur kas didesnėmis dozėmis, nei buvo būtina. To rezultatu tapo staigus mirtingumo nuo perdozavimo opioidais šuolis.

Gamintojo veiksmus teisininkai klasifikavo kaip visuomenei pavojingą veiką.

Johnson & Johnson įnirtingai gynėsi nuo šių kaltinimų. Korporacijos advokatai teisme ne kartą pareiškė, jog marketingo kampanija buvo moksliškai pagrįsta, o opioidinių nuskausminamųjų preparatų dalis tarp visų išrašomų Oklahomoje vaistų, buvo niekingai maža.

Teisėjas Thad Balkman priėmė sprendimą ieškovų naudai. „Atsakovo veiksmai padarė didelę žalą tūkstančių Oklahomos gyventojų sveikatai ir gerovei, pareiškė jis skelbdamas nuosprendį. – Opioidinė krizė tapo grėsme kiekvienam piliečiui“.

572 milijonų dolerių bauda padės apmokėti priklausomų nuo opioidų žmonių gydymą, pasakė teisėjas.

Teismo sprendimas gali tapti precedentu. Spalio mėnesį Ohajo valstijoje prasidės procesas daugiau kaip 2 tūkstančių ieškinių pagrindu nuo pacientų, patekusių į narkotinę priklausomybę nuo vaistų.

Johnson & Johnson pasiryžusi kovoti iki paskutiniosios.

„Mes užjaučiame visus, kurie kenčia nuo cheminės ir vaistinės priklausomybės, tačiau Johnson & Johnson nerengė opioidų krizės nei Oklahomoje, nei kitose JAV valstijose“, – pareiškė korporacijos teisininkė Sabrina Strong, pavadinusi teisėjo verdiktą pernelyg radikalia, įstatymo apie pavojų visuomenei, interpretacija.

Apeliacijos svarstymas gali užtrukti iki 2021 metų, todėl kompanija reikalauja pristabdyti teismo sprendimą baudos atžvilgiu iki šiol laikotarpio.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 181

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...