infa.lt

Sveikatos ministerija pripažino, jog medikai netinkamai skiria ir dozuoja vaistus, dėl ko kyla rizika pacientų sveikatai

29 rugpjūčio
08:43 2019
vaistai

bruker.com nuotrauka

Arvydas Daunys

Rugpjūčio 27 Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) internetiniame puslapyje paskelbto straipsnio pavadinimas skelbia, jog „Išmintingasis vaistų sąrašas skatins vaistus vartoti racionaliau“.

Apie patį pavadinimą, ko gero, neverta net kalbėti, ypač tą dalį, kur kažkokiam vaistų sąrašui priskiriama „išmintis“. Jiems ten, ministerijose, matomai, geriau matosi kas išmintingas, o kas ne. Palikime tai jų „išminčiai“.

Mat pačioje paskelbto straipsnio medžiagoje slypi kur kas įdomesni dalykai.

Kaip dauguma žmonių žino pagal bendrą išsilavinimą, medikų rengimo sistema moko būsimuosius medikus, tame tarpe: atpažinti (diagnozuoti) ligą bei skirti jai gydyti reikalingą veikliąją medžiagą, pateikiamą tablečių ar injekcijų pavidalu, į ką įeina (ar bent jau turėtų įeiti) ir dozavimas bei vartojimo dažnumas.

Pasirodo, jog dalykai, kurie susiję su žmonių gydymu skiriant vaistus (apie ligos diagnozavimą čia kalba neina), ne visai atitinka mokslu grįstas rekomendacijas, todėl SAM rengiasi jas pateikti kartu su atskiru vaistų sąrašu, parengtu jos parinktų specialistų.

SAM savo straipsnyje teigia:

Citata iš straipsnio:

Sveikatos apsaugos viceministrės Kristinos Garuolienės teigimu, šiuo metu neracionalaus vaistų vartojimo problema aktuali visame pasaulyje. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, daugiau nei pusė vaistų skiriami netinkamai ir net pusė pacientų vaistus vartoja neteisingai, taip ne tik nepadėdami sau, bet ir rizikuodami savo sveikata.

„Tiek PSO, tiek kitų atsakingų institucijų pateikiami skaičiai kalba patys už save. Pavyzdžiui, visame pasaulyje esanti atsparumo antibiotikams problema yra neracionalaus vaistų vartojimo pasekmė. Mūsų tikslas – šią įsisenėjusią problemą spręsti vienoje vietoje pateikiant aiškią, nešališką, moksliniais įrodymais pagrįstą rekomendacinio pobūdžio informaciją tiek vaistus skiriantiems gydytojams, tiek juos vartojantiems pacientams“, – sako K. Garuolienė. (Citatos pabaiga)

Kyla pagrįstas klausimas – iš kur atsirado tas „neteisingo vaistų naudojimo“ nukrypimas, kai žmogus eidamas pas gydytoją ir gaudamas iš jo receptą vaistams bei vartojimo instrukciją, pasak K. Garuolienės, rizikuoja sveikata?

Citata iš straipsnio:

Mūsų tikslas – šią įsisenėjusią problemą spręsti vienoje vietoje pateikiant aiškią, nešališką, moksliniais įrodymais pagrįstą rekomendacinio pobūdžio informaciją tiek vaistus skiriantiems gydytojams, tiek juos vartojantiems pacientams“, – sako K. Garuolienė.

Tuo tikslu numatoma rengti Išmintingąjį vaistų sąrašą, kuriame bus nurodytos ligos ir rekomendacijos, kokie vaistai joms gydyti turėtų būti pasirenkami kaip pirmo pasirinkimo, remiantis įrodymais pagrįstos medicinos, vaistų veiksmingumo, saugumo, ekonomiškumo principais. (Citatos pabaiga).

Skaitant pateiktą citatą susidaro įspūdis, jog iki šiol sveikatos apsaugos sistemoje, kalbant apie vaistų skyrimą ir jų naudojimą, visos rekomendacijos ir informacija buvo pateikiami „iš lempos“, o ne „bešališkai remiantis mokslo įrodymais bei rekomendacijomis“.

Iš viceministrės pasisakymo netampa pilnai aišku, kas kaltas dėl šios situacijos – ar medikai „netinkamai skiriantys vaistus“, ar „pacientai neteisingai juos vartojantys ir rizikuojantys savo sveikata“, ar vis tik pati visuotinė sveikatos apsaugos sistema, būsimųjų medikų mokymo metu imperatyviai nurodžiusi jiems nekritiškai remtis gaunamomis mokymo metu instrukcijomis ir besąlygiškai jas vykdyti.

Sprendžiant pagal sisteminį šios problemos Pasaulinį mastą, kurį, pasak Lietuvos SAM viceministrės pateikė PSO, – kalta yra būtent pati Sveikatos apsaugos sistema, kas ir sukėlė vienodas pasekmes Pasaulyje, tame tarpe ir Lietuvoje.

Neabejoju, jog pati viceministrė, Kristina Garuolienė tą puikiai supranta, tik nenori teršti munduro tą tiesiai įvardindama, tačiau kyla klausimai:

  • Kodėl Lietuvos medikams ir visuomenei bus rengiamas kažkoks „išmintingas vaistų sąrašas“ už ES struktūrinių fondų lėšas – 331 000 €ur, o ne keičiama pati medikų mokymo sistema, išleisianti kompetentingus savo srities specialistus, kuriems jokių sąrašų (net ir „išmintingų“) nereikės?
  • Kodėl to sąrašo turinį pildys konkrečių sričių sveikatos priežiūros specialistai, kuriuos parengė ta pati Sveikatos apsaugos sistema, ir iš kurios, pasak PSO ir viceministrės, ir kyla visos šios pasekmės?
  • Kodėl, jei tie kompetentingi specialistai dirba Sveikatos apsaugos sistemoje, jie iki šiol nesiėmė nieko daryti, kol į tai neatkreipė dėmesio PSO ir neatsirado ES struktūrinių fondų pinigai šiam projektui?
  • Galų gale – kodėl neplanuojama surengti visos valstybės mastu seminarų gydytojams, kad jie vaistus išrašinėtų remdamiesi savo žiniomis, o ne vaistų sąrašu, kuris po metų jau pasens?

Galbūt atsakymas tėra tik tie skirti įsisavinimui 331 000 €ur, o ne rūpestis mūsų sveikata?

Ir saugok mus nuo draugų ir ligas gydančių…

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 779

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Henrikas    -  2019-08-29, 12:48

    Į sveikatos ministeriją sulenda biurokratai, neturintys supratimo nei apie ligas nei apie vaistus, o gydymu ir vaistu skyrimu užsiima gydytojai, turintys medicininį išsilavinimą.

    Atsakyti į šį komentarą
    • Vardas    -  2019-08-31, 15:13

      Gydytojai apie vaistus žino tik tiek, kiek informacijos jiems pateikia *vaistų gamintojai.*
      Pagal tai kas vyksta su antibiotikais, skiepais, priklausomybę sukelenčiais vaistais ir t.t…, galima daryti išvadą, kad medikai su savo išsilavinimu žino ne ant daug daugiau nei gatvės šlavėjas ar pardavėja, kurie taip pat moka perskaityti ir suprasti gamintojo pateikiamą informacinį lapelį.

      Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Klausimas būtų, su kuo derėtis ir dėl ko? Jeigu Jus turite omenyje žmogėdras, tai su...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...