infa.lt

JAV ne autoritetas: Gibraltaras atmetė Vašingtono užklausą išduoti Irano tanklaivį

18 rugpjūčio
22:23 2019
Grace 1 tanklaivis

Irano tanklaivis „Grace 1” | foto: REUTERS/Jon Nazca

Britų Gibraltaro valdžia atmetė JAV užklausą sulaikyti Irano tanklaivį su naftos kroviniu „Grace 1“.

Sprendimą išlaisvinti sulaikytą nuo liepos 4 dienos tanklaivį Gibraltaro valdžia paaiškino kaip „nesant pagrindo tolesniam sulaikymui“,.

Primename, Irano tanklaivis „Grace 1“ buvo sulaikytas Gibraltare liepos 4 dieną su naftos kroviniu, kurį jis turėjo pristatyti į naftos perdirbimo įmonę Sirijos provincijoje Tartus.

Pagrindu tanklaivio sulaikymui tapo veikiantis nuo 2011 metų draudimas tiekti naftos produktus į Siriją. Šias sankcijas ES pritaikė siekdama „daryti spaudimą Asado režimui“. Vėliau Europos degalų sankcijos Sirijai buvo sugriežtintos uždraudžiant finansines paslaugas teikti ir apdrausti naftos produktų gabenimą į Siriją.

Po tanklaivio sulaikymo Teheranas apkaltino Londoną tarptautinių laivybos taisyklių pažeidimu , o po to atsakomuoju žingsniu Irano karinės jūrų pajėgos Persijos įlankoje areštavo britų laivą Stena Impero ir bandė užimti dar vieną laivą.

Lygiagrečiai Irano ir Britanijos diplomatai vedė derybas dėl arešto panaikinimo tanklaiviui sąlygų. Irano-Britanijos derybų rezultatu tapo Gibraltaro valdžios sprendimas panaikinti laivo areštą mainais į rašytinį Irano valdžios įsipareigojimą neiškrauti jame esančios naftos Sirijos uostuose.

Praėjus parai po to, kai tapo žinoma apie priimtą sprendimą daugiau nebelaikyti Irano tanklaivio, amerikiečių Kolumbijos apygardos teismas išdavė orderį jo konfiskacijai kartu su kroviniu ir aptiktais kapitono seife 995 000 dolerių.

JAV valdžia pareiškė, jog tanklaiviu transportuojama nafta į Siriją Islamo revoliucijos gvardijos korpuso (IRGK) interesais, kuris neseniai buvo JAV valstybės Departamento įtrauktas į teroristinių organizacijų sąrašą, todėl patenka į konfiskacijos už susijusią su terorizmu veiklą įstatymo galiojimo ribas.

Gibraltaro vyriausybė pareiškė, jog remiantis ES įstatymais, IRGK nelaikomas teroristine organizacija, todėl pateiktas amerikiečių užklausoje pagrindas sulaikyti tanklaivį negali būti pripažintas juridiškai pagrįstu minimoje teritorijoje.

Pasekoje Irano pasiuntinys Britanijoje Hamid Baeidinejad pranešė socialiniame tinkle Twitter, kad tanklaivis
„Grace 1“ išvyks iš Gibraltaro jau sekmadienį vakare.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 365

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...