infa.lt

Premjeras pareiškė, jog netoleruos tautinės neapykantos kurstymo, tik neįvardijo, kas ją kursto

07 rugpjūčio
12:18 2019
Saulius Skvernelis

ve.lt © Stasio ŽUMBIO nuotr

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis vyriausybės puslapyje sureagavo į viešojoje erdvėje vykstančią, Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus veiksmais sukeltą priešpriešą visuomenėje, kur dalis visuomenės palaiko istorinius Lietuvos veikėjus – Kazį Škirpą ir Joną NOreiką – Generolą Vėtrą, o dalis, tame tarpe ir žydų bendruomenė, sveikina Remigijaus Šimašiaus veiksmus, šių istorinių asmenybių atžvilgiu.

Beje, visuomenėje jau prasidėjo ir kaltųjų paieškos dėl šios situacijos, kur vieni kaltina Vilniaus merą tuo, jog ėmėsi perrašinėt istoriją, o kiti kaltina žydus, esą užkūrusius visą šį reikalą, nes, pasak kai kurių viešojoje erdvėje pasisakančių asmenų nuomone, pas R. Šimašius nedrįstų savo iniciatyva imtis tokių veiksmų.

Žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kykliansky jau yra pareiškusi spaudai, jog gauna grasinančius laiškus, dėl kurių net uždaro Sinagogą ir savo būstinę, tačiau patikslino, jog į teisėsaugą nesikreips, kas irgi kelia tam tikrų klausimų, žinant, jog į teisėsaugą kreipiamasi ir dėl kur kas menkesnių dalykų.

Tuo pačiu trečiadienį Žinių radijui ji pareiškė jog ją ir kitus jos bendruomenės narius žeidžia spaudoje viešinamas žodis „žydelka”, net kai jis rašomas kontekste su šventa Marija.

Taip pat jie (žydų bendruomenė) piktinasi trečiadienį (šiandien) vyksiančiu mitingu prie paminklo Karaliui Mindaugui, kur tautininkai žada protestuoti prieš Vilniaus mero vykdomą, anot jų, istorijos reviziją.

Tuo tarpu žydų bendruomenė šias istorines asmenybes laiko prisidėjusias prie antisemitizmo apraiškų Lietuvoje plėtojimo (švelniai tariant).

infa.lt primena, jog žodis „žydelka” į spaudą pateko iš TS-LKD garbės pirmininko Vytauto Landsbergio asmeninės Facebook paskyros, kurioje žinomas politikas pasidalino tokiomis savo mintimis:

LABIAUSIAI

Labiausiai nenorėčiau
kad mano tautiečiai nusiteiktų
prieš žydus
po ir dėl Šimašiaus užtemimo.

Slapčia norėčiau
kad atsirastų vienas kitas žydas
protingas ir drąsus
nepritariąs Šimašiui.

Ir visiems broliams lietuviams
sakau ir sakau iš tikrųjų
jau ketvirtį amžiaus:
niekada nepamirškite
kad Dievo Motina kuriai
meldžiamės kurios
užtarimo prašome
buvo šventa žydelka.

Palinkėjimas Vilniaus merui - "Draugas Šimašiau - Didžiuojuosi"

Palinkėjimas Vilniaus merui – „Draugas Šimašiau – Didžiuojuosi”

Ir štai viso to fone, mieste buvo iškabinta daugybė plakatų su Kazio Škirpos ir Jono Noreikos – Generolo Vėtros atvaizdais, o ant paminklo Petrui Cvirkai Reformatų skvere, ant kaklo buvo užkabinta lentelė su užrašu-palinkėjimu miesto merui Remigijui Šimašiui: „Drauge Šimaašiau – Didžiuojuosi:”.

Vilniaus policija nutarė, jog įžiūri chuliganiško elgesio požymius ir pareiškė pradėjusi tyrimą siekiant nustatyti tos lentelės su pasveikinimu Vilniaus merui autorius bei ją užkabinusius sovietmečio poetui ant kaklo asmenis.

Nors normalioje visuomenėje draugiškas pasveikinimas niekada nelaikomas chuliganizmu, tačiau mažai kam kyla abejonių, jog mūsų visuomenė nėra tokia, todėl joje galioja „kreivų veidrodžių karalystės” dėsniai.

Tą papildomai liudija premjero asmeninis pareiškimas vyriausybės puslapyje, kuriame nėra jokio konkretumo, pavardžių, įvykių, ir už ką ir kam jis adresuotas, o vien abstraktus pareiškimas – įspėjimas kažkam:

Ministras Pirmininkas Saulius Svernelis griežtai smerkia bet kokias tautinės neapykantos apraiškas ir prašo susilaikyti nuo jas kurstančių veiksmų.

“Panašu, jog diskusijose apie tai, kas yra Lietuvos didvyriai, o kas išdavikai, kai kurie asmenys jau peržengė civilizuoto ginčo ar dialogo ribas.

Tokiems noriu labai aiškiai pasakyti, kad demokratinėje valstybėje Lietuvoje tautinės neapykantos kurstymas jokia forma nėra ir nebus toleruojamas. Lietuva yra šalis, kur taikiai sugyvena ir saugiai privalo jaustis visų tautybių piliečiai”, – sako S. Skvernelis.

Premjeras taip pat ragina teisėsaugos institucijas nedelsiant imtis veiksmų, užkardyti galimus tautinės neapykantos elementus ir prireikus panaudoti kitas įstatyme numatytas priemones.

Premjeras pabrėžia, kad valstybės pareiga užtikrinti kiekvieno joje gyvenančio piliečio ir kiekvienos bendruomenės teisę į saugumą. Atsakingos institucijos šią pareigą privalo įgyvendinti.


PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 224

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Hm

Kaip Tadas Blinda sakė - geriau tris dienas karaliauti, nei visą gyvenimą ubagauti......

Tarytum savo mintis skaityčiau... Ačiū...

Avulis jau pasirūpino savo viešbutko apygvendinimu....

apmokės Lietuva. Nusimausim paskutinius triusikus ir išlaikysim 5 štukas fokiečiukų....

viskas gerai, tik nereikėjo pasiduoti spaudimui, ir palikti mirties bausmę....

Aišku, kad neras. Nelabai ir ieškos. Labai ilgai ir kantriai lojant, gal neapsikentę atsiųstų rusai....

Va kokios sumos Ukrainoje sukasi. Va kaip ten ministrui rūpi valstybė. Svarbiausia prisigrobti sau....