infa.lt

„Atnaujinti patiekalų receptai vaikams ir ligoniams, tikiu, maloniai nustebins”, – sako ministras A. Veryga

24 birželio
22:19 2019
A. Veryga ragauja

LR SAM nuotr

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LRVVKA), vienijančia virtuvės šefus ir kitus maisto gamybos profesionalus, pristatė patiekalus, pagamintus pagal atnaujintus receptus. Šiais ir dauguma kitų receptų bei gamybos aprašymų nemokamai gali naudotis visos mūsų šalies ugdymo ir gydymo įstaigos, taip užtikrindamos sveiką ir skanią vaikų bei pacientų mitybą.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, mitybos įpročiai nesikeičia per vieną dieną, sukurti sveikus ir skanius receptus, savo sudėtimi ir skoniu tinkančius vaikams bei pacientams ir atitinkančius realias įstaigų finansines galimybes, užtrunka.

„Tobulumui ribų nėra – tai yra nuolatinis procesas. Džiaugiamės, kad pokyčiai vyksta. Mums labai svarbus grįžtamasis ryšys iš tų, kurie jau ragavo patiekalų, pagamintų pagal teiktus receptus. Esu įsitikinęs, skanus ir sveikas – toks turi būti maistas, kurį gauna vaikai ugdymo įstaigose, o pacientai – ligoninėse. Atnaujinti patiekalų receptai, tikiu, maloniai nustebins“, – sako ministras Aurelijus Veryga.

Ministras paragino ugdymo ir gydymo įstaigas naudotis nemokama galimybe įtraukti siūlomus receptus į savo valgiaraščius. Juolab, kad dabar iki šiol gamintus patiekalus naujaisiais receptais galima keisti be derinimo su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba.

Taip pat ministras A. Veryga padėkojo LRVVKA atstovams už parodytą didžiulę iniciatyvą ir neatlygintinai parengtus patiekalų receptus bei gamybos aprašymus. Patobulintas patiekalų receptūras galima rasti SAM interneto svetainėje.

Sveikatos apsaugos viceministro Algirdo Šešelgio teigimu, sveikas ir skanus maistas ugdymo bei gydymo įstaigose turėtų tapti norma.

„Puikiai suprantame, kad pakeisti mitybos įpročius sudėtinga. Tai nuoseklus, kantrybės ir motyvacijos reikalaujantis procesas. Manau, kad geriausia motyvacija – puikus skonis ir žinojimas, kad produktas ar patiekalas palankus sveikatai.

Anksčiau sukurti receptai buvo bandomi Lietuvos mokyklose, sulaukta įvairių pasiūlymų, tad buvo patobulinti ir dabar pristatomi atnaujinti.

Tikimės, kad tai bus gera įžanga ir galimybė toliau dirbti, siekiant įdiegti sveikesnį, kokybiškesnį maitinimą ne tik mokyklose ir darželiuose, bet ir ligoninėse“, – sako viceministras.

Veryga ir komanda

LR SAM nuotr.

Pristatymo valgiaraštį sudarė vištienos sultinys su viso grūdo makaronais, kesadilija su daržovėmis, šamų filė kepsniukai su šakninėmis daržovėmis, jautienos maltiniai su grikiais ir burokėlių salotomis, varškėčiai su jogurtiniu uogų užpilu, avižinė košė su džiovintais abrikosais ir duonos trupiniais.

Patiekalams paskaninti skirtas pomidorų pagardas, medaus-garstyčių užpilas, bešamelio padažas.

Siūlyta paskanauti morkų kremo ir braškių glotnučio. Kaip sveiki užkandžiai patiekti obuoliai skiltelėmis, taip pat pjaustytos morkos, agurkai ir brokoliai, o atsigaivinti – vandens su mėta.

SAM yra parengusi ir paskelbusi savo svetainėje švediško stalo principo diegimo ir maisto švaistymo mažinimo priemonių įgyvendinimo rekomendacijas bei kreipusis į savivaldybes ir jų visuomenės sveikatos biurus, kviesdama skatinti jų įgyvendinimą.

Šios rekomendacijos taip pat puikiai dera su šiandien pristatyta naujų patiekalų idėja.

LRVVKA atstovės Aidos Matulevičiūtės įsitikinimu, kartu su naujaisiais receptais ugdymo įstaigose turėtų prigyti ir švediško stalo kultūra. Ji įžvelgia ekologinę, ekonominę, socialinę naudas.

„Pirmiausia, taip tiekiant maistą jo atliekų sumažėja nuo 50 iki 90 procentų.

O atsisakius standartinių privalomų kiekių bus sutaupomas ir virėjų laikas, ir įmonės kaštai – sumažės maisto švaistymas, nebereikės mokėti už išmetamas maisto atliekas, o sutaupytos lėšos keliautų maisto kokybei ir ruošos planavimui gerinti.

Kitas svarbus aspektas – nebeliks diskriminacijos ir socialinės atskirties tarp vaikų, kai valstybės paramą gaunantys mokiniai negali savarankiškai rinktis, ką valgyti“, – teigia A. Matulevičiūtė.

Pasak jos, susidomėjimas siūlomais receptais Lietuvoje didelis, gaunama daug užklausų, siekiant pradėti pokyčius ateinančiais mokslo metais. A. Matulevičiūtės nuomone, teigiami atnaujintos mitybos rezultatai turėtų būti akivaizdūs jau po pirmųjų mokslo metų, vertinant vaikų sveikatos rodiklius.

Pažymėtina, kad SAM yra atsakinga už bendrųjų taisyklių mitybai organizuoti tobulinimą ir koordinavimą, o viešuosius pirkimus dėl vaikų ar pacientų maitinimo rengia savivaldybės arba pačios įstaigos. Jos ir sprendžia, ar įstaigos mokinius ir pacientus maitins pačios, ar paslaugą pirks iš šalies.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 367

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...