infa.lt

Mūsų vaikams labiau reikalingi įspūdžiai, o ne žaislai ir išmanūs įrenginiai

18 gegužės
20:46 2019
Vaikai ir pasaulio pažinimas

nuotr.: © Arvydo Daunio | infa.lt

Paprasta ir tuo pačiu gili išmintis sako: gyvenimas – tai išgyventų įspūdžių grandinėlė, o ne įsigytų daiktų sąrašas. Deja, kai pas mus atsiranda vaikai, daugelis tėvų kažkodėl apie tai pamiršta, rašo parents.com portalas.

Dauguma suaugusiųjų įsitikinę, jog, jeigu vaikas svajoja apie kažkokį žaislą ar išmanųjį prietaisą r jis jam nuperkamas – tai momentaliai paverčia jį laimingu. Kažkuriam laikui – taip, vaikas kažkurį laiką bus pilnas įspūdžių ir laimingas. Bet reikia pripažinti tą faktą, jog tuo pačiu vaikai negauna ir dešimtosios dalies to džiaugsmo, kurį jiems gali pasiūlyti gyvenimas.

Ir reikalas netgi ne tame, kad iš šių žaislų vaikai labai greitai „išauga“ ir jie daugiau nebeatneša jiems džiaugsmo. Pasak paskutinių tyrimų, žaislai ir išmanieji įrenginiai niekada nepakeis tikro džiaugsmo, kurį suteikia įgauta patirtis ir įspūdžiai, išliekantys atmintyje visą likusį gyvenimą.

Tyrimo vadovė, Toronto universiteto docentė Cindy Chan pažymi, kad įspūdžiai sukelia tokį galingą emocinį atsaką, kad su juo negali susilyginti jokia nauja programėlė.

„Jeigu jūs dovanojate savo vaikui įspūdžius, tai sužadina emocijas, kurias galima sulyginti su tomis, kurias pažadina safaris ar roko koncertas arba atvirkščiai – ramybė, kaip spa centre.

Nei vienas žaislas ar programėlė negali susilyginti pagal sukeliamų jausmų gamą su tokia patirtimi“, – aiškina C. Chan.

Be viso to, ką Sindy Chan tyrė, kaip vaikai reaguoja į vienas ir kitas dovanas, ji ištyrė ir dovanų įtaką santykių vystymosi su vaiku atžvilgiu. Ji pabrėžė tokio veiksmo svarbą, todėl, kad dovanos tai nuostabi galimybė santykių vystymuisi.

nuotraukos autorius: © Arvydas Daunys | infa.lt

Šio klausimo tyrimo metu grupė mokslininkų aptiko, jog padovanojus vaikui naujų įspūdžių – jie padaro vaiką iš tiesų laimingu gerokai labiau, ir tie jausmai išsaugomi ilgam.

Vaikų psichoterapeutė dr. Margot Sunderland, tai paaiškina tuo, kad įgyta patirtis pakloja tvirtą laimingų prisiminimų pamatą vaikams, o taip pat skatina smegenų vystymąsi. , taip pat prisideda prie smegenų vystymosi. „Nauja patirtis yra vertinga socialinio, fizinio, pažinimo ir pojūčių sąveikos derinys“, – sako ji.

Kitaip tariant, mūsų laimingi prisiminimai apie vaikystę kardinaliai įtakoja mūsų gyvenimą ir sudaro galimybes gauti naują informaciją, kuri bus labai naudinga ateityje.

Apie kokią patirtį eina kalba?

Greičiausia daugelis iš mūsų pagalvos: tam, kad galima būtų vaikui padovanoti naujų įspūdžių, reikai labai daug pinigų. Anaiptol!

J8s galite su vaiku nuvykti 5 artimiausi1 kavinę ir nupirkti jam ledų, kas turės emocinį efektą, lyg jūs dviese būtumėt pabuvoję safaryje.

Suaugusiems tuo sunku patikėti, tačiau vaikai su malonumu prisimins apie tą kelionė į kavinę, kada visi juokėsi ir buvo laimingi.

Iš asmeninės patirties galiu pasakyti, jog iš visų gautų vaikystėje dovanų, kurios iš tiesų buvo puikios, aš galiu prisiminti vos 2-3 žaislus ir programėles. O juk tėvai man juos dovanojo šimtais!

Tuo pačiu aš visam laikui įsiminiau mūsų su mama keliones į vietos restoranėlį, kur mes valgydavome kalmarus ir plepėdavome apie viską pasaulyje. Aš iki šiol atsimenu šių kalmarų skonį, ir kaip mes kikendavome.

Tai tiesa – aš atsimenu kiekvieną šeimos pasivaikščiojimą – kaip tėtė mokė mane žaisti futbolą, kaip mes kartu praleisdavome atostogas, visas tas smulkmenas, kurių dėka mano sieloje prisiminus tampa šviesu.

Aš išaugau šeimoje su vidutinėmis pajamomis, kurioje išskyrus mane augo dar du broliai. Mums tekdavo improvizuoti ir sugalvoti įvairių įdomių dalykėlių, tačiau tai niekaip nepaveikė mano prisiminimų apie tuos nuostabius laikus, kai mes buvome vaikais.

Būtent todėl dovanokite savo vaikams įspūdžius ir naują patirtį. Nemokykite jų taip, esą daiktai daro mus laimingais, todėl, kad tai nėra tiesa.

Jeigu yra įvykiai, kurie privertė mane visiškai pamiršti apie kažkokius neigiamus mano vaikystės momentus, – tai įspūdžiai, kurie iki šiol gyvi mano širdyje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 716

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. žaislai vaikams    -  2021-07-31, 17:10

    Nepritarčiau. Taip, vaikams reikalingi įspūdžiai, bet tuos įspūdžius galima sukurti ir namuose žaidžiant su vaikais, žaidžiant sų lėlių namu ar virtuvėlėm, stalo žaidimus ir visa kita. Ne visada privažinėsi į svetimus miestus, kad vaikui pramogą padaryti. Ne tame yra esmė. Vaikas turi jaustis laimingas ir pilnas įspūdžių, net ir namuose.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...