infa.lt

Amerikiečių tyrėjai ginče dėl skiepų įžiūrėjo Rusijos trolių ranką

13 balandžio
11:37 2019

Amerikiečių tyrėjai skelbia pavojų: dialoguose internete apie skiepų naudą ir žalą jie aptiko „rusų trolių ir botų“ ranką. Kaip rašo Foreign Policy leidinys, „rusų troliai“ siekia pasisekimo užmaskuotu bendravimu su pačių įvairiausių politinių pažiūrų amerikiečiais, kas nurodo į tai, kad Jungtinės Valstijos yra jautrios užsienio įtakai.

Pastarosiomis savaitėmis JAV sveikatos apsaugos ir įstatymų leidybos organai imasi skubių priemonių kovoje su tymais, kurių vis nauji susirgimų atvejai pasireiškia visoje šalyje. Tačiau, kaip rašo leidinys, šią grėsmę sustiprino dar viena detalė: Jungtinėse Valstijose tymai įgijo netikėtą pagalbininką „rusų trolių ir botų“ vaidmenyje.

Kaip rašo Foreign Policy, Rusija plečia dezinformacijos kompaniją, dėl kurios amerikiečiams gali kilti abejonės skiepijimosi nuo tymų savo vaikams būtinybės atžvilgiu. Tai liudija apie tai, jog Maskva veržiasi sustiprinti amerikiečių nepasitikėjimą vienų kitais ir tuo pačiu susilpninti jų tikėjimą visuomene ir JAV vyriausybe.

Džordžo Vašingtono universiteto profesorius Deividas Broniatovskis (David Broniatowski) kartu su kolegoms atliko tyrimą ir nustatė, kad „tūkstančiai rusiškų paskyrų užsiimančių dezinformacijos platinimu, ėmėsi skleisti pranešimus su raginimais prieš vakcinaciją“. Patikrinę beveik 2 mln Twitter pranešimų, rašytų 2014-2017 metais, mokslininkai aptiko, kad „rusų trolių“ paskyrose apie vakcinaciją rašoma kur kas dažniau, nei kitų Twitter naudotojų paskyrose.

Taip pat leidinys cituoja būdingus pranešimus, kurie, pasak straipsnio autoriaus, akivaizdžiai apie būdinga minimos kampanijos stilių:

„Vakcinacija – tai tėvų pasirinkimas. Mažo karsto spalvos pasirinkimas. Skiepykitės JAV!“, „o jūs žinote, kad egzistuoja slapta, nukentėjusių nuo vakcinų vaikų, valstybinė duomenų bazė,? Skiepykitės JAV!“, „Jūs iki šiol gydote savo vaikus žolelėmis? Ne? Tai kodėl jūs jų neskiepijate? Tai juk medicina! Skiepykitės JAV!“

Medžiagos autorius pažymi, kad minėta kampanija toli gražu ne pirmasis bandymas atakuoti amerikiečių sveikatos apsaugą. Viena iš sėkmingiausių TSRS dezinformacijos kampanijų tapo operacija „Infekcija“, kurios autoriai paskleidė melagingą informaciją apie tai, jog ŽIV buvo sukurtas amerikiečių, siekiant užkrėsti juodaodžius ir homoseksualus Jungtinėse Valstijose ir užsienyje. Minėta gudrybė suveikė, r 1992 metais jau 15% amerikiečių sutikdavo su tuo, jog ŽIV „konkrečiai“ arba „tikėtinai“ buvo sukurtas valstybinėje laboratorijoje.

„Kol kas rusų dezinformacijos kampanija prieš skiepus duoda nevienareikšmius rezultatus tymų atžvilgiu. Tačiau panika dėl judėjimo prieš vakcinaciją ir jo poveikio valstybės sveikatos apsaugai išlieka. Dezinformacinės Rusijos pastangos, kuri siekia įplieksti ir sustiprinti debatus tarp skiepų šalininkų ir jų priešininkų, sudaro iliuziją to, kad judėjimas prieš vakcinaciją plečiasi, o taip pat sėja nepasitikėjimą amerikiečių tarpe“, – rašo medžiagos autorius.

Pasak jo, „rusų troliai“ siekia pasisekimo užmaskuotu bendravimu su pačių įvairiausių politinių pažiūrų amerikiečiais, kas nurodo į tai, kad Jungtinės Valstijos yra jautrios užsienio įtakai. Ir tai labai pavojinga, kadangi artėja 2020 metų rinkimai.

„Kad atsilaikytų prieš rusų informacines atakas internete, Jungtinės Valstijos turi vengti siauro partinio požiūrio šiuo klausimu, nes tai, galų gale, naudinga tik Rusijai. Amerika turi dėti nuolatines pastangas, skirtas įveikti gilius nesutarimus visuomenėje, kuriuos Maskva naudoja savo tikslams.

Panaikindamos šias socialines takoskyras Jungtinės Valstijos galės sukurti ilgalaikį atsparumą prieš Rusijos informacinį karą ir manipuliacijas, – daro išvadą straipsnio autorius.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 237

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Vida    -  2019-04-14, 15:13

    Slabakė ta JAV,O RUSIJA ,PASIRODO ,VALSTYBĖ nr.1.rUSIJA VISKĄ KONTROLIUOJA PASAULYJE NUO SKIEPŲ IKI RINKIMŲ. Net juoktis nebesinori,kai tyik kažkas nepasiseka ,arba išaiškėja noras apgauti ,tuoj kiša „rusai puola’
    .

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...