infa.lt

Emigrantų susigrąžinimui siūlomos užimtumo didinimo priemonės

27 vasario
20:43 2019
Pabėgėliai dirba

asociatyvi nuotrauka

Socialinės apsaugos ir darbo Ministerija siūlo:

Ne paslaptis, kad Lietuvos darbo rinkoje jaučiamas gerų ir motyvuotų darbuotojų trūkumas – tai lemia darbo užmokesčio augimą, tačiau trukdo kurti daugiau darbo vietų ir augti ekonomikai. Dėl šios priežasties Vyriausybė imasi Demografijos, migracijos ir integracijos politikos strategijos veiklos plane numatytų priemonių jaunimo emigracijos mažinimui ir emigrantų skatinimui grįžti.

Šios priemonės praktiškai bus pradedamos įgyvendinti nuo 2020 m. Vyriausybė trečiadienį pritarė Užimtumo didinimo programos tarpinstituciniame veiklos planui, kuriame numatytos priemonės jaunimui bei emigrantams.

Finansinės paskatos darbdaviams, kai įdarbinami jauni

SITUACIJA: Aktyviausiai iš Lietuvos emigruoja jauni žmonės. 18-19 m. bei 23-24 m. jaunimo migracija suaktyvėja, kai jie baigia mokyklą ar studijas ir turi įsilieti į darbo rinką, todėl reikalingas sklandus perėjimas iš mokyklos ar studijų į darbo rinką, stiprinant jų paskatas į ją įsilieti.

SIŪLOMA: Skatinti darbdavius įdarbinti jaunus asmenis, numatant tam finansines paskatas. Pavyzdžiui, pirmą kartą įdarbinti asmenys iki 29 m. vienus metus galėtų būti draudžiami valstybės lėšomis, darbdaviai galėtų laikinai nemokėti socialinio draudimo įmokų. Ši priemonė suteiktų galimybę jaunam žmogui įgyti darbo patirties ir įgūdžių, įsitvirtinti ir būti konkurencingesniam darbo rinkoje, o darbdaviams – išsiugdyti jauną specialistą ir sutaupyti.

Lietuvos darbdavių skatinimas ieškoti lietuvių darbuotojų užsienyje

SITUACIJA: Svarstantiems apie grįžimą į Lietuvą žmonėms lengviau priimti sprendimą sugrįžti ar atvykti, kai jie jau yra užsitikrinę darbo vietą Lietuvoje. Tam reikalingas tinkamas informavimas apie darbo, verslo kūrimo ir kitas galimybes.

SIŪLOMA: Remti darbo paieškos užsienyje projektus ir taip skatinti emigravusiųjų pritraukimą į Lietuvos darbo rinką. Galimos veiklos – konferencijos, mugės ir diskusijos, kurių metu užsienyje gyvenantys lietuviai sužinotų, kodėl renginį organizuojantis darbdavys savo idėjų realizacijai pasirinko Lietuvą, kokios šalyje sąlygos sugrįžtančiam kvalifikuotam specialistui.

Siūloma įgyvendinti bandomąjį projektą, kurio metu būtų steigiamos užimtumo atašė pareigybės keliose Lietuvos diplomatinėse atstovybėse, turinčiose didžiausią grįžtamosios migracijos potencialą. Šie asmenys sutelktų užsienyje gyvenančių lietuvių bendruomenę, teiktų konsultacijas, padėtų organizuoti susitikimus su Lietuvos darbdaviais (darbo mugės), konferencijas, seminarus ir pan.

Nuotolinio darbo paieškų užtikrinimas ir įdarbinimo priemonių naudojimas viešajame sektoriuje

SIŪLOMA: į nuotolinio darbo paieškos ir įdarbinimo priemonių plėtrą įtraukti privatų sektorių, informuojant ir kuriant reikiamą infrastruktūrą, ir viešąjį sektorių, nustatant taisykles ir suteikiant reikiamų priemonių valstybinėms įstaigoms.

Taip pat išplėtoti Valstybės tarnybos departamento informacinę ir komunikacinę platformą, pritaikant ją ne tik nuotoliniam dokumentų pateikimui, bet ir įdarbinimui, sudaryti sąlygas šia platforma naudotis visoms biudžetinėms įstaigoms. Šias taisykles planuojama taikyti taip pat ir priimant darbuotojus, su kurias sudaroma darbo sutartis į visas biudžetines įstaigas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 44

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....