Pernelyg apdoroti maisto produktai ne tik, kad neduoda beveik jokios naudos organizmui – jie dar ir kenkia jam.
„Prancūzų tyrimas, apie kurio rezultatus vasario 11 dieną pranešė Amerikos medicinos asociacijos žurnalas Jama Internal Medicine, pateikia naują informaciją apie pernelyg apdorotus maisto produktų poveikį mūsų sveikatai“, – rašo Le Monde žurnalistas Pascale Santi.
„Maitinimosi epidemiologijos tyrimų grupė EREN (įskaitant Paryžius-XIII universiteto mokslininkus, Nacionalinio sveikatos apsaugos ir ir medicininių tyrimų INSERM, Nacionalinio agronomijos tyrimų instituto INRA ir Nacionalinio medicinos draudimo fondo CNAM mokslininkus) išanalizavo 2009 metais pradėto didelio NutriNet-Santé tyrimo, 44 551 dalyvio duomenis“, – rašoma straipsnyje.
„Tai buvo vyresni nei 45 metų amžiaus žmonės, iš jų 73% moterys. Jie turėjo reguliariai nurodyti internetu ką jie valgė ir gėrė įvairiu paros metu. Pernelyg stipriai apdoroti maisto produktai sudarė 14,4% j7 vartojamo meniu (skaičiuojant pagal maisto masę) ir 29% nuo bendro kalorijų skaičiaus. Po septynerių metų 602 žmonės mirė, iš jų 219 – nuo vėžio“, – aprašo žurnalistas.
„Po to šie duomenys buvo išanalizuoti ir gauta išvada: pernelyg apdorotų maisto produktų dalies racione padidinimas 10%, buvo susijęs su mirtingumo padidėjimu 14%“, – ra6oma straipsnyje.
„Vis dažniau tyrimuose aptinkamas ryšys tarp pernelyg procesiškai apdorotų maisto produktų ir grėsmių sveikatai“.
„Pastaraisiais metais pernelyg apdoroti produktai prasiveržė į parduotuvių lentynas tokiu lygmeniu, jog dabar sudaro nuo 25% iki 50% mūsų bendro raciono. Minima kategorija apima platų maisto produktų spektrą: tai paruošti vartojimui produktai, pyragaičiai…, bet kokie produktai, kurių sudėtyje yra dažiklių, konservantų, aromatizatorių ir kitų priedų, ir pagaminti pasinaudojant įvairiais pramoniniais procesais.“, – rašo straipsnio autorius.
„Tyrimo metu gauti duomenys parodo, jog pernelyg apdorotus maisto produktus dažniau vartoja žemesniu išsilavinimo, vieniši, žemo fizinio aktyvumo ir turintys viršijantį vidutinius kūno masės indekso rodiklius žmonės“, – rašoma leidinyje.
„Šiuo metu maistinių priedų kiekis leidžiamas Europoje sudaro 338. Parlamentinio komiteto ataskaita maisto produktų atžvilgiu rekomendavo iki 2025 metų sumažinti šį skaičių iki 48, tai yra iki skaičiaus, leidžiamo organiniame maitinime. Kai kurie iš jų, tokie kaip titano dioksidas, Tarptautinės vėžio tyrimo agentūros Lione buvo klasifikuoti kaip „kaip potencialiai kancerogeninės žmogui medžiagos“.
„Riebių, saldžių, sūdytų ir pernelyg apdorotų produktų apribojimas yra viena iš rekomendacijų, sausio 22 pateiktų Prancūzijos sveikatos apsaugos portale, kuris pasisako už tai, kad kuo daugiau maisto būtų ruošiama iš šviežių produktų“, – reziumuoja Le Monde.
→ PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai. → Naujienlaiškis