infa.lt

21 tona trotilo nušlavė Tianjin miestą Kinijoje

15 rugpjūčio
00:00 2015
paveikslėlis

2015 rugpjūčio 13, 11:06 | foto: Jason Lee/Reuters

Neįtikėtinos galios sprogimas pavojingų krovinių sandėlyje kiniečių uostamiestyje Tianjin buvo ekvivalentiškas 21 tonai trotilo, ir buvo matomas net iš kosmoso. Nuo sprogimo bangos nukentėjo 500 žmonių, o žuvusiųjų skaičius gali siekti kelias dešimtis – duomenys tikslinami. Miestas virto rūkstančiais griuvėsiais. Sprogusiame sandėlyje buvo saugomi natrio cianidas, sprogmenys ir tirpikliai. Miesto valdžia kviečia gyventojus naudoti respiratorius.

Ketvirtadienį ryte gaisrininkai vis dar kovojo su ugnimi, įsiliepsnojusia po sprogimo pavojingų krovinių sandėlyje. Valdžios atstovai atsargiai praneša, jog pagrindinės liepsnos užgesintos. Tačiau, kadangi degiosios medžiagos po sprogimo buvo ištaškytos dideliu atstumu nuo sprogimo epicentro, tai ugnyje atsidūrė didžiulė Tianjin miesto teritorija. Fotografijose ir video medžiagoje gautoje iš paleisto drono matosi, jog miestas atrodo lyg po bombardavimo ir žemės drebėjimo įvykusių tuo pačiu metu.

 

Tapo žinomas sprogimų galingumas. Pirmasis buvo ekvivalentiškas 3 tonoms trotilo, o antrasis – 21 tonai trotilo, praneša kiniečių agentūra „Xinhua”.

Šiame video matosi, kaip žmogus stovintis prie vitrinos griūva jai išvirtus nuo sprogimo.

 

Minimas įvykis atsitiko sprogstamų ir pavojingų medžiagų sandėlyje apie 23.30 vietos laiku. Anot mačiusiųjų, sprogimo banga išmušė langus pastatuose dviejų kilometrų spinduliu apie sprogimo epicentrą. Nuo namų buvo nuplėšti metaliniai skydai. Sumaitota virš tūkstančio automobilių. Fotografijose iš Tianjin matosi susigrūdę stovėjimo aikštelėse šimtai automobilių – be stiklų, padengti suodžiais, pilnai sudegę.

paveikslėlis

2015 rugpjūčio 13, 11:06 | foto: Jason Lee/Reuters

Į gaisrą išvyko kovotojai su ugnimi. Tamsus dūmų stulpas, iš apačios apšviestas ugnies, buvo matomas iš toli. Daugelis gyventojų iš toliau esančių kvartalų ėmė filmuoti tai kas vyko. Ir tuo metu įvyko antrasis, pats galingiausias sprogimas. Video jis buvo matomas kaip ryškus šviesos tvyksnis, po kurio į dangų pakilo ugnies „grybas“. Nuotraukose buvo matyti, kaip nuo „grybo“ žemyn krenta degančios nuolaužos. Kai sprogimo banga pasiekė stebinčius, daugelis nesugebėjo išlaikyti rankose kamerų. O tie, kurie stovėjo prieš uždarytus langus nukentėjo nuo daugybės įpjovų dūžtant stiklams.

„Mūsų pastatas sudrebėjo, tai atominė bomba?“ – klausinėjo daugelis meistiečių. „Aš galvojau, kad tai buvo žemės drebėjimas, todėl ir nubėgau laiptais žemyn, net nespėjęs užsimauti batų. Tik, kai išlėkiau į gatvę, supratau, jog tai buvo sprogimas. Danguje, tamsiuose debesyse buvo matomas milžiniškas ugninis kamuolys. Tą matė visi“ – pasakojo „The Associated Press” Zhang Siyou.

Gaisrininkai atvykę pagal iškvietimą tapo antrojo sprogimo aukomis. Iki šiol 36 gaisrininkai laikomi dingusiais be žinios. 33 gaisrininkai atsidūrė ligoninėje.

Nukentėjusių skaičius taip pat auga. Paskutiniais duomenimis, traumas, įpjovas ir nudegimus patyrė virš 500 žmonių. Į ligonines iki šiol atvyksta žmonės. Mieste paskleisti mobilūs donorų kraujo priėmimo punktai.

Visą naktį miestas skendo dūmuose. Bijodami, kad namai bus sugriauti, žmonės bevelijo miegoti tiesiog gatvėse. Jie pasiėmė rankines su daiktais, užtiesalus ir miegojo tiesiog ant asfalto gatvėse ir parkuose, toliau nuo pastatų. Anksti ryte kariškiai atvežė kariškas palapines, kuriuose planuojama laikinai apgyvendinti sugriuvusių namų gyventojus.

Valstybinis TV kanalas CCTV praneša, kad su sprogimo pasekmėmis kovojo šeši gaisrininkų batalionai. Gelbėtojai šukuoja rajonus kelių kilometrų spinduliu nuo sprogusio sandėlio, kad rasti sužeistuosius.

Jau nustatytas sandėlio valdytojas – tai logistikos firma Ruihai International Logistics. Jos tinklapyje nurodyta, jog ji specializuojasi pavojingų krovinių srityje. Sandėlyje buvo cheminės ir nuodingos medžiagos, tokios kaip natrio cianidas, suskystintos gamtinės dujos, butanonas (dažymo medžiagų tirpiklis), pramoniniai sprogmenys. Miesto valdžia paprašė gyventojų naudotis respiratoriais ir rengtis rūbus pilnai pridengiančius visą kūną. TV kanalas CCTV pranešė, jog vienas kompanijos atstovų buvo sulaikytas.

KLR pirmininkas Xi Jinping kreipėsi kviesdamas nukreipti visas įmanomas pastangas padedant nukentėjusiems ir šalinant sprogimo pasekmes Tianjin mieste.

Kaip tvirtina MIP, sprogimas Tianjin buvo matomas net iš kosmoso.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 829

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Už įsitikinus žmonės buvo atleisti iš darbo!!!! guglas tapo totalitariniu įrankiu. Nuo kada žmonėms draudžiama...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...

valdziu valios,jis net "sto gram" neikaltu,ne tai kad telegram neikurtu....