infa.lt

R. Šarknickas: „M. Majauskas pats balsavo už savo paties klausimo svarstymo išėmimą iš darbotvarkės”

27 lapkričio
17:19 2018
Mykolas Majauskas ir Dovilė Šakalienė

Mykolas Majauskas (dešinėje)

Seimo nario R. Šarknicko pranešimas: „Seimo nario viešųjų ir privačių interesų konfliktas – etikos sargų rankose“

Po internete viešai transliuoto Seimo savižudybių ir smurto prevencijos komisijos posėdžio atsiradusios visuomenės reakcijos, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narys, komisijos pirmininkas Robertas Šarknickas kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją su prašymu konstatuoti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos bei komisijos nario Mykolo Majausko viešųjų ir privačių interesų derinimo reikalavimų pažeidimą.

Seimo statute yra nustatyta, kad kiekvienas Seimo narys, eidamas Seimo nario pareigas, privalo vengti interesų konflikto tarp Seimo nario privačių interesų ir jo pareigų atstovauti visuomenės interesams, taip pat neturi elgtis taip, kad visuomenėje kiltų abejonių, kad toks konfliktas yra. Reikalavimas vengti interesų konflikto yra įtvirtintas ir komisijos nuostatose. Seimo statutas įpareigoja Seimo narį prieš prasidedant klausimo svarstymui arba svarstymo metu, kuriame jis turi privatų interesą, informuoti posėdžio pirmininką apie interesų konflikto grėsmę ir nusišalinti nuo tolesnio klausimo svarstymo ir balsavimo.

Nepaisant pagrindiniame Seimo teisės akte įtvirtintų reikalavimų, Seimo bei komisijos  narys 2018 m. lapkričio 21 d. grubiai pažeidė šių teisės aktų nuostatas. 2018 m. lapkričio 21 d. komisijos posėdyje darbotvarkės ketvirtuoju klausimu buvo numatyta svarstyti su Seimo bei komisijos nario Mykolo Majausko elgesiu susijusį klausimą.

Darbotvarkės tvirtinimo metu, paskelbus balsavimą dėl minėto klausimo, Seimo bei komisijos narys Mykolas Majauskas rankos pakėlimu balsavo už šio klausimo išėmimą iš 2018 m. lapkričio 21 d. komisijos posėdžio darbotvarkės. Atkreiptinas dėmesys į tai, kad šis darbotvarkės klausimas yra glaudžiai susijęs su M. Majausko asmeniu, kadangi svarstymo metu priimtas sprendimas būtų galėjęs padaryti ryškią įtaką tolimesnei M. Majausko, kaip Seimo ir komisijos nario, veiklai. Šios aplinkybės sąlygoja tai, kad M. Majauskas buvo suinteresuotas, kad šis klausimas komisijoje nebūtų svarstomas.

Lietuvos Respublikos viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatyme yra įtvirtinta, kad interesų konfliktas yra situacija, kai valstybinėje tarnyboje dirbantis asmuo, atlikdamas pareigas ar vykdydamas pavedimą, privalo priimti sprendimą ar dalyvauti jį priimant, ar įvykdyti pavedimą, kurie susiję ir su jo privačiais interesais. Tuo tarpu privatieji interesai apibrėžiami kaip asmens, dirbančio valstybinėje tarnyboje, (ar jam artimo asmens) asmeninis turtinis ar neturtinis suinteresuotumas, galintis turėti įtakos sprendimams atliekant tarnybines pareigas.

Akivaizdu, kad aptariamu atveju yra tenkinamos visos sąlygos interesų konflikto buvimui: asmeninis suinteresuotumas, posėdžio pirmininko neinformavimas, nenusišalinimas: dalyvavimas klausimo svarstyme, asmeniniam interesui palankus balsavimas (balsas). Taigi galima pagrįstai teigti, kad Seimo bei komisijos narys M. Majauskas pažeidė teisės aktų viešųjų ir privačių interesų derinimo nuostatas, taip sukeldamas interesų konfliktą. Visgi, šis pažeidimas privalo būti konstatuotas etikos sargų, t. y. Seimo etikos ir procedūrų komisijos, dėl ko šiandien jai buvo pateiktas pranešimas apie M. Majausko interesų konfliktą su tai pagrindžiančiais įrodymais. Nuo šio momento – viskas Etikos ir procedūrų komisijos rankose.

Akivaizdu ir tai, kad balsuodamas už klausimo išėmimą, M. Majauskas turi akivaizdžių interesų nuslėpti tam tikras su jo elgesiu susijusias detales, kas iš esmės pažeidžia ir kitą Seimo statuto nuostatą – daryti viską, kad jo sąžiningumas nekeltų visuomenei abejonių ir kad visuomenė turėtų visas galimybes tuo įsitikinti. Šiuo atveju šios galimybės visuomenei nebuvo užtikrintos. Nepaisant visko, kalbant apie konkretų atvejį, kyla pagrįstų abejonių šio politiko sąžiningumu. Šį kartą interesų konfliktas pasireiškė tik darbotvarkės klausimo tvirtinime, tačiau niekas nėra užtikrintas, kad kitą kartą šis Seimo narys interesų konflikto nesukels svarbių valstybės sprendimų priėmime, kurie vienaip ar kitaip susiję su jo aplinkos gaunama turtine ar neturtine nauda.

Siekiant tokiam scenarijui užkirsti kelią, buvo priimtas sprendimas kreiptis į Etikos ir procedūrų komisiją dėl M. Majausko viešųjų ir privačių interesų derinimo reikalavimų pažeidimo.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 225

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...