infa.lt

Konstantinopolis pagrasino atšaukti autokefaliją Rusijos pravoslavų bažnyčiai

02 lapkričio
20:42 2018

Maskvos patriarchas Kirilas

Aukštas pareigas einantis Konstantinopolio (Visuotinio) patriarchato atstovas, arkivyskupas Telmisas Jobas pareiškė, jog naujoji autokefalinė bažnyčia Ukrainoje, sukurta Visuotinio patriarcho palaiminimu, bus vadinama „pravoslavų bažnyčia Ukrainoje“.

Tai reiškia, jog Maskvos patriarchato bažnyčia, žvelgiant iš juridinio požiūrio taško, daugiau nebeegzistuoja Ukrainoje, o visi Ukrainos kulto tarnai turi paklusti Visuotiniam patriarchui.

Tuo pačiu arkivyskupas pažymėjo, jog Rusijos pravoslavų bažnyčios (RPB) atžvilgiu gali būti imtasi atitinkamų priemonių, jeigu ji ir toliau priešinsis Ukrainos bažnyčios autokefalijai. (Autokefalija – savarankiška stačiatikių bažnyčia, organizaciniu atžvilgiu nepriklausoma nuo užsienyje esančios dvasinės vyresnybės)

Savo interviu „Rusijos BBC tarnybai“ arkivyskupas Jobas priminė, jog patriarcho statusą RPB suteikė XVI amžiuje Visuotinis patriarchas Jeremijus II.

„Šiame dokumente aiškiai sakoma, jog Maskvos vyskupui suteikiama teisė vadinti save patriarchu, tačiau jis turi pripažinti Konstantinopolio patriarchą kaip savo vadovą“, – pabrėžė jis.

Arkivyskupas įsitikinęs, jog, jeigu RPB turi abejonių šiuo klausimu, tai jai vertėtų atsisakyti savo autokefalijos. Tačiau jis išreiškė viltį, kad RPB „pasirems išmintimi ir sugrįš link vienybės su Visuotiniu patriarchu, todėl, kad Visuotinis sostas nepageidauja nutraukti santykių su Rusijos pravoslavų bažnyčia“.

Konstantinopolio patriarchato atstovo pasisakymai tapo vienais iš griežčiausių po konflikto tarp RPB ir Visuotinio patriarchato pradžios.

Konfliktas įsiplieskė rugsėjo viduryje, po to, kai Konstantinopolio bažnyčios sinodas paskelbė apie ketinimą suteikti Ukrainos pravoslavų bažnyčiai pilną savarankiškumą, tame tarpe ir nuo Maskvos.

Į tai visos Rusijos ir Maskvos patriarchas Kirilas pareiškė, jog Konstantinopolio veiksmai kalbant apie autokefalijos suteikimą Ukrainai, susiję su užsakymu sugriauti „laisvės salą“, tai yra RPB.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 102

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....