infa.lt

Konservatorius Andrius Kubilius informuoja: „S. Skvernelio kova su kainomis baigėsi net neprasidėjusi”

20 spalio
13:11 2018
A. Kubilius ir S. Skvernelis

infa.lt montažas

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Andrius Kubilius spalio pradžioje kreipėsi į Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį, prašydamas paaiškinti, kaip Vyriausybė ir premjeras asmeniškai ruošiasi kovoti, kaip pats deklaruoja, su kainomis.

Parlamentaras premjero klausė, ar Vyriausybė, svarstydama „kovos su kainomis“ planą, yra gavusi nepriklausomų ekspertų vertinimą ir prognozes, kiek ir kada sumažėtų kainos, įgyvendinus tiek atskiras plano priemones, tiek ir visą kompleksinį planą. Klausta ir tai, kodėl Finansų ministerija, skelbdama oficialias artimiausių kelerių metų ekonomines prognozes ir toliau prognozuoja tokį patį kainų augimą (infliacija 2,5 proc. 2019 m.) kaip ir šiais metais, o ne kainų sumažėjimą, kurį žadėjo premjeras, pristatydamas garsiai skelbiamus „kovų su kainomis“ planus.

„Tam, kad Vyriausybės rengiami „kovos su kainomis“ planai nebūtų laikomi tik tuščiu neatsakingu populizmu ir cinišku politikavimu prieš rinkimus, prašome labai konkrečiai atsakyti, kokį kainų sumažėjimą planuojate pasiekti iki 2019 m. gegužės 1 d., įgyvendinus jūsų rengiamą „kovos su kainomis“ planą“, – premjero klausė A. Kubilius.

„Deja, ministro V. Šapokos (vietoje po Japoniją keliavusio premjero) pasirašytame atsakyme aiškiai nurodyta, kad jokių ekspertinių vertinimų Vyriausybė neturi ir jokio kainų sumažėjimo Vyriausybė neprognozuoja. Vienintelis sakinys apie kainų sumažėjimą – tai nuoroda, kad konkurencija gali sumažinti kainas. Tą lyg ir žinojome iki šio atsakymo bei premjero paskelbto „kovos su kainomis“ žygio“, – atsakymą įvertino Seimo narys A. Kubilius.

Pasak parlamentaro, Vyriausybės vadovo vardu iš finansų ministro gautas atsakymas daugiau nei privertė nusistebėti.

„Negavome aiškių atsakymų iš Vyriausybės, o tik abstrakčias formuluotes, kurios akivaizdžiai įrodo, kad premjero S. Skvernelio kova su kainomis baigėsi dar net neprasidėjusi. Kainos nemažės. Ypač glumina ministro atsakymas, kviečiantis „ne spekuliuoti galimybėmis rinkos ekonomikoje apibrėžti tam tikras kainų ribas, bet susitelkti į konstruktyvų darbą priimant sprendimus dėl priemonių, kurios realiai užtikrins etiškesnius verslo tarpusavio santykius ir skaidresnę maisto produktų kainodarą“.

Tokius ministro V.Šapokos žodžius suprantu kaip raginimą premjerui S. Skverneliui nustoti populistiškai spekuliuoti kainų tema, nes ne kas nors kitas, o tik pats S. Skvernelis užsiima didžiausiomis spekuliacijomis maitindamos visuomenę pažadais prieš rinkimus, kad nedelsiant sumažins kainas. Kaip paaiškėjo iš gauto atsakymo, nepaisant premjero garsių pažadų, – kainos nesumažės, o finansų ministras ragina premjerą baigti su populizmu šioje temoje“, – apibendrino A. Kubilius.

Seimo narys pažymėjo, kad Ministro Pirmininko populizmas šalies ekonomikos ir finansų reikaluose yra labai pavojingas reiškinys.

„Kainų klausimu premjero populistiniai pareiškimai kol kas kokių nors blogų pasekmių gal ir nesukėlė, išskyrus visuomenei šios valdžios nuosekliai peršamą nuostatą, kad visas verslas yra didžiausias blogis. Tačiau premjero populizmas mokesčių reikaluose yra žymiai pavojingesnis. Dėl premjero buldozeriu prastumtos „mokesčių reformos“, kitų metų biudžetas yra „atimtų galimybių“ biudžetas, nes iš visuomenės yra atimta galimybė turėti 600 mln. eurų didesni biudžetą ir šias lėšas skirti bendriems mokytojų, medikų, kultūros darbuotojų atlyginimo didinimo reikalams. Pamatę 2019 metų biudžeto projektą, valdantieji pagaliau turėtų išmokti karčias premjero ekonominio ir finansinio populizmo pamokas“, – sakė A. Kubilius.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 84

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...