infa.lt

CRISPR ląstelių redagavimo metodas įtartas provokuojant vėžį

28 rugpjūčio
01:03 2018

Genų redagavimo technologija CRISPR gali pakeisti pakeisti ištisas žmonijos veiklos sritis – nuo medicinos iki žemės ūki ir aplinkos apsaugos. Tačiau kol kas jos saugumas išlieka ginčytinu dalyku. Naują argumentą šio metodo priešininkams pateikė mokslininkai iš Švedijos ir Suomijos.

Klinikiniai CRISPR-terapijos bandymai jau praėjo Kinijoje ir neužilgo turi prasidėti JAV, primena Science Daily. Manoma, jog technologija bus naudojama kovojant prieš paveldimas kraujo ligas, tokias kaip pjautuvinė ląstelių anemija, o taip pat vėžio imunoterapija.

Tačiau du nepriklausomi tyrimai, paskelbti Nature Medicine, nurodo, jog potenciali priemonė prieš onkologinius susirgimus gali pati provokuoti vėžį.Tyrėjai iš Karolinos universiteto (Švedija) ir Helsinkio universiteto (Suomija) aptiko nemalonius šalutinius CRISPR-terapijos efektus. Vienu atveju efektas buvo pademonstruotas akies epitelio ląstelėse, o kitu – pliuripotencinėse kamieninėse ląstelėse.

Kaip praneša Outline, CRISPR poveikis žmogaus ląstelių kultūrai aktyvuoja baltymą p53, kuris yra kaip „pirmosios pagalbos vaistinėlė“ esant DNR trūkimams. Kuo aukštesnis jo aktyvumas, tuo žemesnis genų redagavimo efektyvumas.

Tokiu būdu, kai mokslininkai atrenka sėkmingai pakoreguotas ląsteles, jie neišvengiamai atiduoda pirmenybę toms iš jų, kur p53 nėra arba jis pasireiškia silpnai.

Tačiau p53 poveikis svarbus sulaikant vėžį. Nesant šio baltymo, ląstelės galė pradėti nekontroliuojamai augti ir virsti piktybinėmis.

Tokiu būdu, transplantuojant į paciento organizmą ląsteles be p53, gydytojai sukelia jam onkologinių susirgimų išsivystymo grėsmę.

Beje, tyrimo autoriai nesiūlo atsisakyti medicininio CRISPR taikymo. Jie įsitikinę, jog ši metodika turi stulbinantį terapinį potencialą. Tačiau, kaip ir bet kuri medicininė procedūra, genų redagavimas turi pašalinių efektų, apie kuriuos turi būti informuoti pacientai ir jų artimieji.

Mokslininkai tikisi, jog jų straipsnis paskatins papildomus tyrimus ir padės paversti CRISPR-terapiją saugesne. Sprendžiamąją reikšmę šiame procese turės p53 vaidmens ir jo darbo mechanizmo ištyrimas

Turint omenyje skandinavų specialistų atradimą, laikinas amerikiečių priežiūros organo draudimas klinikiniams CRISPR-terapijos bandymams atrodo pasvertas. Valdininkai atsisakė patvirtinti projektą, kol nebus pateikti metodo saugumo įrodymai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 126

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....