infa.lt

Facebook: Vietoje įrašų šalinimo pagal skundų laviną – pasitikėjimo reitingas

24 rugpjūčio
01:01 2018

REUTERS

Socialiniame tinkle Facebook atsirado naudotojų reputacijos vertinimo sistema, nustatanti patikimumo pagal socialinę skalę lygmenį, rašo The Washington Post.

Sistema buvo įvesta programos, kovojant su informacijos neatitinkančios tikrovės platinimu, tikslais. Pasak Tessos Lions, atsakingos už kovą su dezinformacija „Facebook“ tinkle, šis būdas įvestas po to, kai skundų prieš įtartiną turinį mechanizmas įrodė savo nepatikimumą. Grupės interesantų ėmė piktnaudžiauti juo, užversdami administraciją skundais dėl medžiagos, kuri jiems paprasčiausiai nepatiko.

Naujasis būdas taip pat kelia pakankamai klausimų – patys bendruomenės nariai priskirs vieni kitiems vertinimus, nustatydami vieno ar kito naudotojo patikimumą. Be to, „Facebook“ algoritmai taip pat priskirs šaltiniui kažkokius kriterijus siekiant sukurti objektyvią reputaciją. Lions nesiėmė pasakoti kokie tai kriterijai, kad nesuteiktų sukčiams galimybės manipuliuoti algoritmais.

Kartu su tuo, neaišku, kas sutrukdys dešimtims tūkstančių musulmonų, nepatenkintų įrašais, kuriuose išreiškiamas palankus požiūris į Izraelį, sumažinti šių įrašų autorių reitingus lygiai taip pat, kaip anksčiau jie kooperavosi ir užversdavo skundais kaip nepriimtiną „nepriimtiną turinį“ bet kokius jiems neįtikusius įrašus.

„Nepriimtinų bendruomenei“ įrašų ir net paskyrų trynimas „Facebook“ ir „YouTube“ tinkluose, senokai iššaukia naudotojų priekaištus, nes pakanka keleto šimtų ar net dešimčių skundų prieš nepriimtiną ar „įžeidžiamą“ turinį iš tos ar kitos spaudimo grupės, kad įrašas, kuriame iš tiesų nėra nieko nepriimtino ar įžeidžiamo, būtų ištrintas, o paskyra laikinai užšaldyta ir visam laikui ištrinta.

Ši mįslinga sistema, visiškai prieštaraujanti žodžio laisvei ir pačiam tinklo dienraščių principui, egzistuoja jau keletą metų, ir, nors techniškai paskyrų „Facebook“ tinkle nemažėja, tačiau sukuriančių kokybišką, iš tiesų įdomų ir sužadinantį diskusijas turinį žmonių tampa vis mažiau. Naudotojai, nenorintys, kad jų įrašai būtų pašalinami netikėtai ir be paaiškinimo, pagal kelius anoniminius skundus, pereina į kitas tinklaraščių platformas, o „Facebooke“ lieka tie, kas „neturi ko prarasti“ – kačiukų, juokingų video ir tokių įrašų kaip „pagėrėme vakar alaus Tel Avive“ mėgėjai.

Matomai, kokybiško turinio nuotėkis ėmė kelti susirūpinimą „Facebook“ administracijai ir ji su keleto metų pavėlavimu suvokė „naudotojų cenzūros“ beprasmybę ir daromą žalą. Kartu asu tuo, bandymai pakeisti ją naudotojų „reitingais“, kurių pagrindu bus cenzūruojami įrašai ir paskyros, taip pat atrodo ne itin apgalvotai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 243

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Arturas    -  2019-05-02, 23:28

    Bandziau visa savaite prisijunkti prie Facebooko tai neimanoma nors is e,p patvirtinu kodu ismeta paveikslelius ir paraso ar cia tu o jokiu paaiskinimu tose paveiksleliuose nei nurodimai ka dariti sutais paveiksleliais vienu zodziu pasijutau kvailio vietoi susikures ta Facebook anketa o naudotis neleidzia itariu piratavima jieskojimu prisijungimo serveriu ir snipinejimas,net viena e,pasta turejau istrinti kad galeciau naudotis facebooku pasidariau kita elektronini pasta ir siuncia man kodus patvirtinimo o prisijunkti neimanoma galima suxinoti kodel facebookas zmones laiko kvailiais?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...