infa.lt

Vokietijos URM ministras siūlo sukurti nepriklausomą nuo JAV mokėjimų sistemą SWIFT

23 rugpjūčio
01:01 2018

(Foto: © TM-Design)

Baltieji rūmai, vadovaujami Donaldo Trampo (Donald Trump) gerokai pakeitė JAV ir Europos tarpusavio santykius: pavyzdžiui, muitai plienui ir aliuminiui, tuo pačių smogę ir Europos kompanijoms. Atsakydamas į permainas Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maas viename iš didžiausių šalies leidinių – Handelsblatt, paskelbė savo viziją santykių su JAV atžvilgiu.

„Partnerystė su Jungtinėmis Valstijomis atvedė Vokietiją į unikalią taikos ir saugumo fazę po Antrojo pasaulinio karo, – pripažįsta vokiečių politikas. – Tačiau, jeigu visą laiką žvalgytumėmės atgal, niekada nepatektume į ateitį. Tad, atėjo laikas naujai įvertinti mūsų partnerystę, bet neatsisakyti jos, o atnaujinti ir išsaugoti“.

Kaip planą Heiko Maas siūlo subalansuotos partnerystės idėją, kurioje Europa prisiima sau dalį atsakomybės už užsienio politikos sprendimus ir, jeigu JAV kažkuriuo momentu nusprendžia sumažinti savo dalyvavimą ir politinį svorį, Jungtinių Valstijų vietą nedelsiant užima Europa.

Viena Vokietija patirs nesėkmę, pripažįsta vokiečių URM vadovas, todėl pagrindinis dabartinės šalies politikos tikslas – sukurti suverenią, stiprią Europą. Tik glaudžia bendradarbiaujant su Prancūzija ir kitomis ES šalimis galima pasiekti subalansuotų santykių su JAV, įsitikinęs jis.

Europos Sąjunga turi tapti tarptautinės tvarkos pagrindu, partnere visiems, kas palaiko šią tvarką. Tame ir yra ES paskirtis, šis principas slypi sąjungos DNR, rašo politikas.

Tuo pačiu, pabrėžia H. Maas, niekur transatlantinis ryšys nepasireiškia svarbiau, nei saugumo klausimuose. Ar tai būtų bendradarbiavimas NATO formatu, ar kova su tarptautiniu terorizmu. Europai reikalingos Jungtinės Valstijos, tvirtina jis.

Sustiprinti Šiaurės Atlanto sąjungos europietiškąjį fundamentą yra Europos interesuose, pabrėžia Maas. Ne todėl, kad Donaldas Trampas visą laiką reikalauja padidinti biudžeto atskaitymus gynybai, o ryšium su tuo, jog Vokietija ir partneriai nebegali pasitikėti Vašingtonu taip stipriai kaip anksčiau.

Nepriklausomybė nuo JAV

„Mes aiškiai pasakėme amerikiečiams, jog esame įsitikinę, kad branduolinio susitarimo su Iranu nutraukimas yra klaida. Nežiūrint į tai pirmosios JAV sankcijos vėl įsigaliojo“, – rašo vokiečių ministras.

Šioje situacijoje strategiškai svarbu tai, kad Vokietija aiškiai sako Vašingtonui: mes norime dirbti kartu, bet mes neleisime veikti per mūsų galvas ir apeinant mus.

Todėl, sako politikas, svarbu stiprinti Europos autonomiją, sukuriant mokėjimo kanalus, nepriklausomus nuo JAV, sukuriant Europos valiutinį fondą ir nepriklausomą bankinių atsiskaitymų sistemą SWIFT, su baze Briuselyje.

Dėka to, kad dabar JAV valdžia naudojasi pilna prieiga prie tarptautinės bankinių atsiskaitymų SWIFT sistemos per amerikiečių bankus, jie gauna visą informaciją apie tarptautinius pinigų srautus ir sandėrius. Tokiu būdu jie gali taikyti sankcijas bet kokioms užsienio kompanijoms, prekiaujančioms su Iranu, po to kompanijoms, prekiaujančioms su kompanijomis prekiaujančioms su Iranu ir t.t. ir pan.

Pasak Vokietijos ministro, būtina sukurti koaliciją „labiausiai griaunančio mąstymo“, kurį demonstruoja Baltieji rūmai, poveikio susilpninimui.

„Ši koalicija nebus nukreipta prieš kažką, ji už įvairiapusę tvarką, ir jos durys plačiai atvertos, tame tarpe ir Jungtinėms Valstijoms. Tikslas tame, kad kartu dirbtume ties sprendimais tų problemų, kurių pavieniui niekas iš mūsų išspręsti negali – nuo klimato pasikeitimų, iki teisingos prekybos tvarkos sukūrimo“, – rašo Maas.

Toks aljansas negali išspręsti viso pasaulio problemų, prisipažįsta Maas, tačiau pakovoti už tokią tvarką vertėtų.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 339

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...