infa.lt

„Su jumis kalba robotas“: Google pažadėjo įspėti gyvus žmones

13 gegužės
08:32 2018
botas savo galimybes demonstravo scenoje

GOOGLE

Google kompanija žada imtis priemonių, kad žmonės, kuriems botas skambins komerciniais ar verslo klausimais, nesupainiotų jo su gyvu žmogumi, rašo BBC.

Naujas kūrinys – botas Duplex – sintezuoja žmogaus kalbą taip kokybiškai, kad ausimi jokių mechaninių intonacijų pajusti neįmanoma.

Visi kam skambins botas bus įspėti, jog su jais bendrauja kompiuteris, pareiškė kompanijos atstovai informaciniam leidiniui Verge.

Boto Duplex sugebėjimai imituoti žmogaus balsą buvo pademonstruoti šią savaitę Google organizuotoje programuotojų konferencijoje. Botas paskambino į kirpyklą, kad rezervuotų sau kirpimosi laiką.

Mažiausia viena iš eksperčių pasakė, jog ją „apėmė siaubas“ nuo to ką matė.

Socialinės pasekmės

Google pareiškime sakoma, jog kompanija įvertino visus argumentus, išsakytus naujosios programos aptarime, ir supranta naujosios technologijos sąžiningo ir skaidraus naudojimo svarbą.

„Į šią programą bus įterpta visiško skaidrumo funkcija ryšium su tuo, kad ją būtų galima identifikuoti“, – rašoma dokumente.

Kaip jau buvo minėta, programa scenoje paskambino į kirpyklą. Kompiuterio generuojamas balsas naudojo kalbinius išsireiškimus, darė pauzes ir netgi perfrazuodavo pats save, t. y. skambėjo kaip gyvo žmogaus balsas.

Balsą kontroliavo kompanijos Google programa DeepMind. Programa pati išmoko skambėti žmogiškai, išklausiusi daugybę pokalbių tarp žmonių, kad pasekoje galėtų „suprasti“ kaip juos mėgdžioti.

Google skelbia, jog programa skirta tam, kad palaikytų „natūralų“ pokalbį realiame pasaulyje per naudotojo išmanųjį telefoną.

Google pareiškime sakoma, jog kompanija vertina gautus komentarus ir kritiką, ir jog į visas pastabas bus atsižvelgta iki galutinės šios programos versijos paleidimo.

Duplex balso galimybių demonstracija išgąsdino Šiaurės Karolinos universiteto profesorę Zeinep Tufekci, tiriančią naujųjų technologijų ir visuomenės tarpusavio ryšį. Ji pavadino programą „gąsdinančia“ ir apibūdino ją kaip „akivaizdų blogį“.

Vėliau ji parašė savo Twitter“ paskyroje, jog tai tiesioginė, sąmoninga naudotojo apgavystė.

Kadangi skaitmeninės technologijos vis geriau susitvarko su tuo, ką įprastai daro žmonės, tai akcentą reikia daryti į tai, kaip apginti žmones, į tai, kaip atskirti mašinas nuo žmonių, ir kaip sukurti patikimus atpažinimo signalus, pasakančius kas yra kas“, – parašė Zeinep Tufekci „Twitter“ paskyroje.

Taip pat ji išreiškė nuostabą tuo, kad projektas WaveNet nebuvo uždarytas dar pradiniame etape ir buvo tęsiamas iki viešo pristatymo stadijos.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 93

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....