infa.lt

Seimas po svarstymo pritarė CETA ratifikavimui, laukia dar vienas balsavimas

20 balandžio
10:51 2018

Protestas prieš CETA sutartį Hanoveryje 2016 metų balandis | © Sascha Schuermann/Getty Images

Seimas po svarstymo pritarė įstatymo projektui (Nr. XIIIP-753(2), kuriuos siekiama ratifikuoti 2016 m. spalio 30 d. Briuselyje priimtą Kanados ir ES bei jos valstybių narių išsamų ekonomikos ir prekybos susitarimą (CETA). Už tai numatantį projektą balsavo 70 Seimo narių, prieš – 5, susilaikė 11 parlamentarų. Tam, kad jis būtų priimtas, Seimas turės balsuoti dar kartą.

Šiuo susitarimu siekiama stiprinti glaudžius ekonominius ryšius, suteikti daugiau galimybių veikti ekonominės veiklos subjektams, mažinti ar visiškai pašalinti prekybos ir investicijų kliūtis bei nustatyti aiškias ir abipusiškai naudingas prekybos ir investicijų taisykles.

Kaip pažymima dokumento aiškinamajame rašte, susitarimas panaikina taikomus importo muitus pramoninėms ir žemės ūkio prekėms, numato reikšmingą Kanados viešųjų pirkimų ir paslaugų rinkų atvėrimą, naikina netarifines kliūtis prekybai, užtikrina investicijų ir intelektinės nuosavybės apsaugą, palengvina prekybą, fizinių asmenų laikiną atvykimą ir buvimą verslo reikalais, numato profesinių kvalifikacijų abipusį pripažinimą. Susitarimas numato bendradarbiavimą reglamentavimo srityje, taip pat prekybos ir darnaus vystymosi, prekybos ir darbo, prekybos ir aplinkos, skaidrumo ir ginčų sprendimo nuostatas.

„Prognozuojama, kad pradėjus taikyti susitarimą, Lietuvos eksportas į Kanadą išaugs, o Lietuvos eksportuotojai vien iš susitarime numatyto muitų liberalizavimo sutaupys daugiau kaip 1 mln. eurų muito mokesčio per metus. Susitarimas prisidės prie darbo vietų kūrimo ir ekonomikos augimo Lietuvoje. Susitarimas suteiks galimybę Lietuvos įmonių pagamintas prekes eksportuoti į Kanadą be importo muitų, sutrumpinant formalumų tvarkymo laiką pasienyje ir sumažinant reguliavimo kliūtis. Reikšmingas prekybos sąlygų pagerinimas Kanados rinkoje bus naudingas Lietuvos įmonėms, ypač smulkiam ir vidutiniam verslui“, – teigiama aiškinamajame rašte.

Susitarimas suteiks galimybę Lietuvos įmonėms dalyvauti Kanados viešuosiuose pirkimuose. „Šiuo metu jau 150 Lietuvos įmonių eksportuoja į Kanadą. 80 proc. šių įmonių yra smulkios ir vidutinės. 2500 darbo vietų Lietuvoje yra tiesiogiai priklausomos nuo eksporto į Kanadą. Susitarimas sudarys geresnes sąlygas šių įmonių eksporto į Kanadą plėtrai ir paskatins eksportuoti į Kanadą kitas Lietuvos įmones“, – pabrėžiama dokumente.

Susitarimas eliminuoja 99 proc. importo muitų. „Tarp jau eksportuojamų į Kanadą produktų dėl importo muitų mažinimo daugiausia naudos turėtų gauti tekstilės ir aprangos, baldų eksportuotojai, kurių nemaža dalis Lietuvoje yra smulkios ir vidutinės įmonės. Susitarimas taip pat sudarys galimybes plėsti lietuviškų maisto produktų eksportą į Kanadą. Susitarime eliminuojami muitai žuvies produktams, naikinami muitai daugumai apdirbtų maisto produktų, kuriems šiuo metu Kanada taiko 10–25 proc. importo muitą. Gerės sąlygos alkoholinių ir gaiviųjų gėrimų, grūdinių produktų, konditerijos, vaisių ir daržovių gaminių eksportui. Susitarimu dvigubai didinama sūrio kvota ES gamintojams, kurios 30 proc. bus skiriama naujiems rinkos dalyviams, tarp jų ir Lietuvos įmonėms“, – akcentuojama aiškinamajame rašte.

Seimas taip pat po svarstymo pritarė siūlymui ratifikuoti Briuselyje priimtą ES bei jos valstybių narių ir Kanados strateginės partnerystės susitarimą (projektas Nr. XIIIP-754(2).

Svarstydamas šiuos klausimus Seimas kartu pradėjo svarstyti nutarimo projektą dėl Lietuvos pareiškimo susitarimo ratifikavimo metu. Kaip pažymima pareiškime, „Lietuvos Respublika pareiškia, kad prisijungia prie Europos Komisijos ir ES valstybių narių pareiškimų, padarytų Europos Sąjungos bei jos valstybių narių ir Kanados strateginės partnerystės susitarimo pasirašymo metu, tiek, kiek minėtieji pareiškimai, padaryti pasirašymo metu, apima atsargumo principo taikymo, genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) reguliavimo ir prekybos mėsa, kurios gamybai buvo panaudoti hormonai, klausimus“. Šiuo pareiškimu Lietuva patvirtintų, kad jokios ES bei jos valstybių narių ir Kanados strateginės partnerystės susitarimo nuostatos neužkerta kelio atsargumo principo taikymui ES, kaip nustatyta Sutartyje dėl ES veikimo.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 98

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....

Ateis laikas ir mes turėsime kompensuoti Rusijai tuos mažvaikių sprendimus. Tik jų pėdsakai bus ataušę....

Apie kiekvieną žymų žmogų internete pilna "teisybės" ir jos skleidėjų. Kam tas apskritai daroma? Kokia...

A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...