infa.lt

„Facebook“ renka jūsų kontaktus ir SMS susirašinėjimų istoriją telefone – kaip atjungti?

18 balandžio
01:01 2018

REUTERS

Didžiajai daugumai socialinių tinklų naudotojų nekelia ypatingo rūpesčio kaip platinami ir kur saugomi tie duomenys, kurie prieinami kompanijoms, vadovaujančioms šiems socialiniams tinklams.

Dauguma papildinių, įdiegiamų mobiliuose telefonuose gauna prieigą prie GPS koordinačių daviklių, tai yra gali išsaugoti nuosavoje bazėje mūsų judėjimo istoriją visą tą laiką, kol jie yra mūsų telefone. Jie, kaip taisyklė, gauna prieigą prie kontaktų sąrašo ir kitų bazinių duomenų telefone, kad turėtų galimybę supaprastinti mums darbą su jais, automatiškai siūlant telefono savininkui reikalingas opcijas. Pavyzdžiui, žmonių iš kontaktų sąrašo, su kuriais mes galime norėti palaikyti ryšį per skirtingas priemones, per tuos ar kitus papildinius, ar matyti jų atsiliepimus skirtinguose saituose, pirmoje eilėje ir t.t.

Mes nelabai gerai suprantame, kokiems papildiniams ir kam reikalingos prieigos opcijos, ir ar šios programos veiks be jų, todėl įprastai patvirtiname viską, ko jos užklausia įdiegiant vieną ar kitą papildinį. Ir mums telieka tik susitaikyti su tuo, kad papildinys turės prieigą prie kameros (tai yra, teoriškai galės filmuoti visą aplinką bet kuriuo momentu), prie mikrofono (tai yra teoriškai gali įrašinėti visus garsus aplink aparatą bet kuriuo metu ir nusiųsti kur tik reikia), žino visą mūsų judėjimo istoriją, ir t.t. ir pan.

Mažai kas iš tiesų skiria pakankamai laiko papildinių nustatymui atitinkamai jų realiems poreikiams veikti, ir aiškinasi ar jie apskritai tinkamai funkcionuos be prieigos prie užklaustos opcijos bazinėse aparato funkcijose.

Tačiau viešų skandalų atvejais, kai taikinyje atsiranda vienas iš tokių papildinių, kompanijai tenka vartytis kaip unguriui ant keptuvės, jeigu ji nori išsaugoti reputaciją ir išeiti iš skandalo su mažiausiais nuostoliais.

Kompanijai Facebook teko pripažinti, jog jos „Messenger“ papildinys, veikiantis Android operacinėje sistemoje, perduodavo į kompanijos duomenų bazę papildinio naudotojo telefonų knygą ir jo skambučių istoriją, įskaitant pokalbių trukmę ir pašnekovo vardą, o taip pat jo SMS susirašinėjimą. Visi šie duomenis jokio sąryšio su „Facebook“ neturi, tačiau įdiegiant „Messenger“ reikalauja prieigos prie bazinių telefono funkcijų ir gali nuolat kaupti šiuos duomenis.

Šitą aptiko telefono aparatų su Android OS naudotojai, kurie, remiantis Europos įstatymais apie kliento teisę žinoti, kokią asmeninę informaciją apie juos saugo pas save sutartimi su jais susieta kompanija, aptiko gautuose iš „Facebook“ zip-archyvuose savo skambučių, SMS-susirašinėjimų istoriją ir abonentų sąrašą su jų telefonų numeriais.

Aparatų, veikiančių „Apple“ OS pagrindu naudotojai, „Facebook“ duomenų bazėje tokios informacijos apie save neaptiko.

Pati „Facebook“ kompanija jau pripažino tokių duomenų pas save kaupimo ir saugojimo faktą, pažymėjusi, jog viskas jai buvo reikalinga „rekomendacijų ieškant draugų pagerinimui“. Galbūt taip ir yra, tačiau skandalo su „Cambridge Analytica“ fone, kuri gavo prieigą prie „Facebook“ duomenų bazės ir naudojo šiuos duomenis politinės propagandos tikslais, tai tapo paskutiniu lašu, išsėmusiu daugelio „Facebook“ naudotojų Vakaruose kantrybės taurę.

Nors niekas tiksliai nežino, prie kokių duomenų turėjo prieigą „Cambridge Analytica“ ir kokiu būdu juos panaudojo, o apokaliptiniai scenarijai spaudoje šios kompanijos veiksmų atžvilgiu yra labai abstraktaus ir nepatvirtinto pobūdžio, „liberaliosios grupės“ jau ragina boikotuoti „Facebook“, o išsivysčiusių šalių teisėsaugos organai, kur nelabai mylimi respublikonai ir nekenčiamas Trampas, pradėjo tyrimus prieš „Facebooką“, kad sudėtų pagrindus eilinei teorijai apie tai, jog Trampas atėjo į valdžią abejotinų machinacijų dėka.

Išeiviai iš buvusios TSRS, skirtingai nuo vakarų liberalų, nėra linkę pasiduoti panikai, nesuprasdami konkrečiai kurioje vietoje ir kaip juos išdūrė. Tačiau tas faktas, jog „Facebook“ saugo pas save SMS-susirašinėjimo ir skambučių istoriją gali nepatikti daugeliui.

Tą nesunku ištaisyti. Kontaktų sąrašas, importuotas be telefono savininko žinios į „Facebook“ duomenų bazę, prieinamas jungiantis su naršykle per šią nuorodą, – ten pat galima viską arba dalį ištrinti.

Norint išjungti SMS ir skambučių istorijos įrašymą, reikia pas save telefone užeiti į „Facebook“ Messenger papildinio nustatymus, ir ten savo profilio nuostatose (jos atsiras paspaudus ratuką su savo fotografija) yra punktai SMS ir People, kuriuose atjungiama: SMS-susirašinėjimo sujungimas su „Facebook“ susirašinėjimu, kontaktų sinchronizacija su telefonu, SMS-susirašinėjimo istorijos siuntimas į „Facebook“ duomenų bazę ir telefono skambučių istorijos įrašymas į tą pačią duomenų bazę.

Tuo pačiu reikėtų turėti omenyje, jog pas jus telefone, greičiausiai, įdiegta dar daug papildinių, kurie turi prieigą prie bazinių telefono funkcijų, kurie gali per kamerą, mikrofoną ir vietos nustatymo daviklį užrašinėti ir saugoti pas save viską, ką jūs darote, kur randatės, kam skambinate ir ką kalbate, ir ką jūs rašote.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 722

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...